Witam serdecznie,
Jeśli w dziale Aurisów jest już wątek o skrzyni biegów, proszę o przekierowanie.
Chciałbym zapytać Was, bardziej doświadczonych użytkowników, o skrzynie biegów w Aurisie, gdyż posiadam ją od niedawna i nie wiem co jest w tym modelu naturalne, a co zwiastuje wizytę u mechanika.
Problemy mam dwa. Po pierwsze wsteczny, który trzeszczy i wchodzi ciężko. Do tego stopnia, że czasami nie chce wejść, a wbicie go na siłę, powoduje tąpnięcie całego samochodu i głośniejszy trzask. Co ciekawe wrzucenie trójki, a potem wstecznego całkowicie niweluje ten problem. W moim starym Pugu 206 miałem podobny problem i ponoć była to wada modelu, której permanentne wyeliminowanie było niemożliwe. Czy to także standard w Aurisie?
Druga kwestia, piątka wchodzi zdecydowanie ciężej od pozostałych, a przy około 2000-2300 obrotów (ok 60-80 km/h) słychać wyraźne "buczenie", które zanika powyżej 2300 dosyć szybko, przy 2,5 tysiącu jest niesłyszalne. Czy ten odgłos jest normalny, czy też powinienem kierować się do mechanika?
Samochód do Auris 1.4 D4D z 2007 roku, przebieg 105 tys.