Autor Wątek: Odgłosy skrzyni biegów w 1.4 D4D  (Przeczytany 11692 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Odgłosy skrzyni biegów w 1.4 D4D
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Listopada 2016, 07:30:53 »
nie ma znaczenia, czy są pieczątki czy nie. Po prostu jednym autem można przejechać na danej skrzyni 400 tys. km a na drugiej niecałe 100 tys.....
Skrzynia która huczała najprawdopodobniej w świecie miała skończone łożyska.
Sam przez to przechodziłem i też musiałem je wymienić. Koszt wymiany 4 łożysk z duperelami ok. 2000 zł........
Obi

Offline robert.punkt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Stycznia 2017, 07:55:42 »
Według mnie auto musiało mieć dużo więcej nakręcone. Sam mam ten sam rocznik i silnik i mam 250 000 km. I to jest normalny przebieg. Nikt nie kupuje diesela 1.4 by jezdzic po mieście.
Auto robiło trasy i tyle. Później licznik do tyłu i gotowe.

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Stycznia 2017, 11:16:35 »
Znajomy na Corollę 1,4 D4D 12 letnią z przebiegiem.... 60 tyś. Auris ze 100tyś też się może zdarzyć...

Offline PvtSilver

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Lutego 2017, 11:16:28 »
Sorry za odgrzewany kotlet ale może się to komuś kiedyś przyda.

Skrzynie zrobiłem w końcu po znajomości, koszt regeneracji, montażu itp. zamknął się w 2100 zł. W "normalnych" okolicznościach cena używanej skrzyni po regeneracji około 3000 zł + montaż. Na razie wszystko śmiga, wsteczny nadal wchodzi z oporem (dużo mniejszym) ale samo wbicie nie powoduje tąpnięcia całym pojazdem jak to było wcześniej. Do zrobienia była praktycznie cała skrzynia, łożyska powycierane, coś tam się rozpadło, generalnie masakra. W tym czasie Panowie robili też inną skrzynię z Aurisa 1.4 sprowadzonego z niemiec (ten sam rocznik) ponoć ten typ już tak ma.

Co do obaw Panów powyżej, przebieg, oprócz w pieczątek w książce, udokumentowany był na stronie https://historiapojazdu.gov.pl od 2014 roku, więc raczej nie miałem podstaw kwestionować. Szereg innych czynników również wskazywał na uczciwość sprzedawcy ale nie będę się na tym rozwodzić od tego są poradniki zakupu aut.

A skrzynia jak skrzynia, wycierające się łożyska to po prostu mankament tego modelu. Dodam, że po 2009 roku zlikwidowano wprowadzając 6 stopniową przekładnie.

Offline fasolka43

• Początkujący
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Sierpnia 2017, 08:20:49 »
Ja z kolei mam problem ze zrzuceniem wstecznego (wchodzi jeszcze w miare). Nic nie trzeszczy, ale trzeba użyć sporej siły, żeby wrzucić luz bądz 1. Kilka dni temu miałam wymieniany przewód hamulcowy i odpowietrzane hamulce. Pozdrawiam

Offline Logo25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Sierpnia 2019, 15:35:52 »
Hej, może sie komuś przyda. Zainteresował mnie temat wymiany oleju w skrzyni Auris 1 1,4 d4d 2012 i dostałem informacje od zaufanego mechanika w ASO Toyoty, że nie wymienia sie tu oleju bo wtedy padają łożyska.
Ot ciekawostka.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Września 2019, 09:46:28 »
Hej, może sie komuś przyda. Zainteresował mnie temat wymiany oleju w skrzyni Auris 1 1,4 d4d 2012 i dostałem informacje od zaufanego mechanika w ASO Toyoty, że nie wymienia sie tu oleju bo wtedy padają łożyska.
Ot ciekawostka.

to rzuć okiem na olej w skrzyni, np. po 150 kkm i sam będziesz wiedział, czy warto zostawić stary :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl