Autor Wątek: RAV4 IV generacja  (Przeczytany 2758 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tommy_gun

• Prawie Toyot
RAV4 IV generacja
« dnia: 16 Września 2016, 23:03:18 »
Dzień dobry,
Z racji że jestem zmuszony zmienić auto na większe, moje zainteresowanie padło na Toyotę RAV4 (IV generacja). Prośba do użytkowników tego modelu, na co zwracać uwagę? Jakie wersje silnikowe są mało awaryjne, które bardziej? Gdzie często pojawiają się problemy. Czego się wystrzegać. Chętnie zapoznam się z opiniami.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: RAV4 IV generacja
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Września 2016, 08:07:21 »
Silniki benzynowe są sprawdzone i bezawaryjne. 2.0 jest od lat montowany w rożnych modelach, np. Avensis i nie ma z nim kłopotów, jest też w miarę oszczędny. 2.5 litrowy silnik stanowiący część układu hybrydowego tak samo sprawdzony, bo ten sam układ jest od lat montowany np. w hybrydowej Camry czy Lexusie ES za oceanem. Jedyny silnik, który jest nowością i pojawił się dopiero teraz po lifcie do diesel. Jest to silnik BMW i trudno coś o nim na razie powiedzieć.

Co do typowych problemów czy usterek to trudno coś konkretnego wskazać, bo auto jest zbyt świeże. Przynajmniej nic mi o takich problemach nie wiadomo.
My Toyota is Fantastic :)

Offline tommy_gun

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Września 2016, 15:45:35 »
Dziękuję, a jak ze skrzynią biegów? Automaty bezstopniowe to dla mnie nowość. Jak oceniacie napęd 4x4, czytałem że jest dosyć mocno ograniczony?

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Września 2016, 16:11:57 »
Praca skrzyni CVT jest specyficzna, trzeba się do niej przyzwyczaić ale warto bo tak naprawdę poza dźwiękiem silnika na wysokich obrotach ma same zalety. W nowej Ravce dźwięk silnika też aż tak nie przeszkadza bo auto jest dużo lepiej wyciszone niż przed liftem.

Ja sobie CVT bardzo chwalę i uważam, że jest to dużo lepsza skrzynia do 4-cylindrowego silnika, który nie grzeszy nadmiarem mocy, niż tradycyjny automat, który ma spore straty. CVT dla odmiany jest skrzynią suchą i praktycznie nie ma strat co skutkuje spalaniem i przyspieszeniem na poziomie skrzyni manualnej. Z tradycyjnym automatem jest to nieosiagalne.

W hybrydzie jest skrzynia e-CVT, która mimo innej budowy wrażenia z jazdy zapewnia podobne. Czyli trzeba się przyzwyczaić do jednej małej wady i cieszyć z całej listy zalet. Zresztą w hybrydzie nie ma wyboru skrzyni, więc nie ma o czym mowić.

Napęd 4x4 w wersji 2.0 jest całkiem przyzwoity jak na suva (nie mylić z terenówką) i jak dla mnie po prostu optymalny. Oczywiście jest dołączany, z możliwością zablokowania rozdziału 50:50 do prędkości 40 km/h. Czego jeszcze wymagać w tego typu aucie? Co prawda wszyscy przy takich okazjach gadają o Subaru ale dla mnie to taka gadka szmatka bo ja bym na przykład nie chciał napędu stałego za cenę o 2 litry większego spalania. Nie ma nic za darmo. Widać nie tylko ja bo jakoś Forester to nisza a Ravka sprzedaje się świetnie. Napęd dołączany nie zwiększa spalania i to jego ogromna zaleta w typowych samochodach przeznaczonych do jazdy po asfalcie a nie w teren. I takim właśnie samochodem jest Ravka. A że wyglądem udaje terenówkę (aktualna generacja znacznie mniej) to trzeba traktować jako sympatyczny bonus, ale nic więcej.

W hybrydzie napęd 4x4 działa zupełnie inaczej (dodatkowy silnik elektryczny zamiast wału), jest mniej skuteczny i nie ma możliwości blokady. Na ile mniej i czy jest to istotne to już opinie są rożne.
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2016, 17:00:46 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Września 2016, 16:48:10 »
Bardzo dobrze napisane. W hybrydzie 4x4 jest dodatkiem do auta. Tylny silnik ma ponad trzykrotnie mniejszą moc niż przednie a bateria jest taka jak w 4x2. Stąd niska skuteczność tylnego napędu. Forester to auto dla ludzi mieszkających w górzystym terenie. Taki napęd jest świetny przy niskich prędkościach i wtedy kapitalnie się nim jeździ. Te auta są niszowe, bo jednak wymagają wyrzeczeń..

Offline tommy_gun

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Września 2016, 19:06:16 »
Dziękuję za odpowiedzi, rozglądam się za używką, z racji cen zapewnie wersja przedliftowa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl