Autor Wątek: Toyota CH-R  (Przeczytany 163260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maciejp

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Toyota CH-R
« Odpowiedź #105 dnia: 10 Listopada 2016, 10:53:26 »
>Pojęć nie mylę
No to sorry za  moja wypowiedz.

Offline Elfi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 10 Listopada 2016, 11:00:27 »
Spoko :) .Pojęcie ledy użyłem jako skrót myślowy :)

Offline Elfi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: 10 Listopada 2016, 11:37:16 »
No i znalazłem.  Miałeś rację. Strona 257 instrukcji angielskiej. Jest tam mowa o spryskiwaczach do reflektorów  :)
I jeszcze jedno...
"Szanowny Panie

Informujemy, że obecnie instrukcja do modelu C-HR jest przygotowywana.
Niebawem pojawi się na portalu użytkownika.

Z poważaniem"
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2016, 12:01:12 wysłana przez Elfi »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #108 dnia: 10 Listopada 2016, 12:57:23 »
Stad mysle ze wersje FULL LED maja spryskiwacze, a wersje zarnikowe ich nie maja bo nie musza.

Powiem może jak wygląda to w nowej RAV4. Światła Full LED występują w standardzie w wersjach Style i Prestige, można je również zamówić do niższej wersji Premium. Spryskiwacze reflektorów występują z kolei wyłącznie w ramach dodatkowego pakietu Winter, który z kolei można zamówić wyłącznie do najwyższej wersji wyposażeniowej Prestige. W efekcie zdecydowana większość nowych RAV4 ze światłami Full LED nie będzie miała spryskiwaczy reflektorów, ergo najwyraźniej nie są one wymagane. Tak też jest w moim egzemplarzu - mam światła Full LED, nie mam spryskiwaczy. Tak więc wygląda to nieco inaczej niż piszesz.

https://pdf.sites.toyota.pl/spec_rav4_2017.pdf
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2016, 13:17:12 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline maciejp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 10 Listopada 2016, 15:24:03 »
Na 99% bykl taki przepis homologacyjny iz swiatla 2000lumenow i wiecej wymagaja spryskiwaczy. Watpie zeby to sie zmienilo.
Jesli ich nie ma to w/g normy tych 2000 nie przekracza.

Watpie ze w danym modelu samochodu stosowane sa swiatla o dwoch roznych mocach swietlnych, wiec wyglada ze moc jest nizsza a istnienie spryskiwaczy radzi sie innymi prawami.

Offline maciejp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 10 Listopada 2016, 15:30:00 »
Patrzac w specyfikacje spec_rav4_2017.pdf   spryskiwacze sa dodawane w pakiecie Winter.
Czyli pewnie swiatla maja mneij niz 2000lumenow, a spryskiwanie swiatel LED przydaje sie glownie w zimie.
Lampy LED slabo sie grzeja a snieg lubi sie do nich przyklejac (nazekali na to w Aurisie). Zwykle zarowki grzeje sie bardzo mocno i snieg im nie grozi.
Znowu wiekszosc xenonow spryskiwacze ma bo sa po prostu mocne.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #111 dnia: 10 Listopada 2016, 15:37:06 »
zamiast płodzić tak post pod postem przeczytał byś  <regulamin>

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #112 dnia: 10 Listopada 2016, 15:45:11 »
Nie wiem ile mają lumenów, możemy tylko gdybać. Na pewno świecą dużo lepiej niż halogeny w mojej poprzedniej Verso.

Natomiast w temacie spryskiwaczy reflektorów w RAV4 nastąpił nawet pewien regres, ponieważ jeszcze w specyfikacji 2016 były w standardzie w wersji Prestige, a obecnie zostały relegowane do pakietu dodatkowego, dostępnego za dopłatą, który chyba niewiele osób zamówi.

@bis24, chyba nie widziałem jeszcze posta kolegi, który dotyczyłby czegoś innego niż czepianie się o kwestie regulaminowe. Sądzę, że należy to do moderacji.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2016, 15:48:37 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline maciejp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 10 Listopada 2016, 16:48:06 »
Bis24 - jesli nie zajmujesz sie tutaj moderowaniem, to zostaw prosze ten obowiazek komu innemu. Dziekuje za uwage.

Co do przepisu:
Zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ, obowiązującym również w Polsce, światła mijania w pojazdach mechanicznych poruszających się po drogach publicznych, posiadające źródło światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 Lm, powinny być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora posiadające homologację zgodna z Regulaminem 45 EKG ONZ.
Wyglada wiec ze moc tych swiatel w RAV4 moze byc na pograniczu, bo swieca dobrze, a spryskiwaczy nie maja.
Jak jest w C-HR tego nie wiem.

Offline Elfi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 12 Listopada 2016, 17:56:04 »
Z tego co się orientuję, auta dostarczane są do salonu na letnich oponach 225 50 r18. Mam zamiar od razu założyć opony wielosezonowe Michelin CrossClimate. Problem polega na tym, że ta opona nie występuje w tym rozmiarze. Jest natomiast rozmiar 215 55 r18. Rozmiar kół w instrukcji 18x7J. Nie znam się na tym zupelnie- pytanie brzmi: czy mogę na oryginalne felgi założyć rozmiar 215 55 r18?

Offline maciejp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: 12 Listopada 2016, 18:08:25 »
Pytalem Toyote jakie rozmiary opon beda wpisane w homologacji samochodu.
C-HR jest sprzedawana z 17" lub 18" z odpowiednimi profilami.
Problem w tym ze w homologacji wpisany bedzie tylko ten rozmiar z ktorym samochod zostal zakupiony, czyli w naszym przypadku na sztywno 225/50 /18, nie ma ocpji aby byly tam rowniez kola 17".

Spytalem likwidatora PZU jak sie zapatruja na lekkie rozbieznosci w stosunku do tej homologacji, chcialem zalozyc zimowe 17"stki.
Powiedzial ze jest to jedna z podstawowych rzeczy ktory sa sprawdzane. W przypadku likwidacji szkody z AC moga byc podstawa do odmowy wyplaty odszkodowania. W takim przypadku trzeba sie pewnie sadownie spierac ze zmiana rozmiaru nie milala wplywu na powstanie szkody.
U ciebie zmiana jest drobna, ale nadal nie homologacyjna. Dowiedz sie u swojego ubezpieczyciela czy moze byc przez nich zaakceptowana.

MAciej
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2016, 18:10:13 wysłana przez maciejp »

Offline Elfi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 12 Listopada 2016, 18:16:45 »
Nie wiem czy to ważne ale rozmiaru felgi nie zmieniłabym. Nadal bylaby to 18. Zmianie ulega tylko szerokość i wysokość. Cos mi się nie chce wierzyć, ze nie mozna dać zamienników. Mi też w salonie chcieli wcisnąć zimówki za ponad 800zl.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #117 dnia: 12 Listopada 2016, 18:20:05 »
pewne nie czytaliście testu świateł w auto bild. najmocniejsze światła mijania ze wszystkich produkowanych obecnie aut posiada nowy prius. na drugim miejscu rav4 facelift; oba z ledami i bez obowiązkowych spryskiwaczy. trzecia chyba jakaś optima, też z ledami. zaskakująco słabo nowe modele bmw..
co do tych spryskiwaczy - moim zdaniem kompletnie nic to nie daje, poza zużyciem płynu. już lepiej sprawdzały się te małe wycieraczki w starych volvo lub ładach..

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #118 dnia: 12 Listopada 2016, 18:26:43 »
Zamiast pytać likwidatorów, sprzedawców ASO wystarczy odszukać naklejki na której producent podaje ciśnienie w kołach.
Tam podane będą wszystkie rozmiary kół i to są wiążące informacje.

Offline Elfi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 12 Listopada 2016, 18:28:40 »
Maciejp,  trochę poczytałem  i zalecają używać opon homologowanych :( . Z drugiej strony nikt nie slyszal żeby ubezpieczyciel się  czepiał, ale może być różnie.  To dziwne, ze Toyota zaleca tylko jeden rozmiar opon. A jak jest w innych modelach?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl