Autor Wątek: Toyota CH-R  (Przeczytany 163187 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota CH-R
« Odpowiedź #195 dnia: 16 Stycznia 2017, 08:40:16 »
.. a porównując z yarisem jest jeszcze droższy.. a np z dacią czy fiatem panda to już wogóle przepaść...
Tylko że nie każdy kupuje samochód patrząc tylko na cenę i tzw "praktyczność". Ja szukałem albo auto do miasta z opcją ( zaznaczam - opcją) wyjazdu gdzieś w kilkaset km trasę, albo auto na trasę z opcją jazdy po mieście - stąd wahałem się między hybrydowym yarisem lub ..hybrydową rav4. Tylko w przypadku yarisa odstraszał mnie średni wygląd tego auta, słaba pojemność akumulatorów trakcyjnych ( na prądzie to ok niewiele ponad kilometr pojedzie i to jeszcze z malutką prędkością) - sorki ale nie lubię aut nijakich ( dlatego nigdy raczej nie kupię skody, czy właśnie niektórych toyot jak auris).
Do C-HR przekonała mnie właśnie oryginalność projektu -  i uwierz lub nie - ale siedząc wieczorem przy kompie zobaczyłem że coś takiego jest, i że jest sprzedaż w internecie, pokazałem żonie - zapaliły się iskry w jej oczach, potem pokazałem córkom - podobna reakcja, więc wypełniłem formularz, a następnego dnia byłem w salonie i wpłaciłem zaliczkę. Tyle było rozważania, decydowania itp
Na trasy - mam inne auto. Gdybym szukał auta uniwersalnego - bardziej prawdopodobny byłby wybór Rav4 ( ale też sporo droższe), aurisa raczej bym nie wybrał właśnie z racji nijakości ( może już prędzej priusa ale jego za bardzo nie rozważałem bo srednio mi się podoba), ale że potrzeba była inna - to jest jak jest i nie żałuję ;)

A co do cen - jak się dobrze policzy to wersja prime w zasadzie jest równa wersji "cennikowej"- tak jak ktoś napisał różnica jest minimalna.
Natomiast tak z ciekawości - jeśli ktoś kupuje w salonie toyotę - radze sprawdzić pakiet ubezpieczeniowy u konkurencji: w moim przypadku ( mam pełne zniżki i brak kolizji) w toyocie zaśpiewali 4300.. poszedłem do swojego ubezpieczyciela i ...zapłaciłem 2400 ( a mogło być taniej gdyby nie wymuszona likwidacja 500zł udziału własnego do ubezp GAP )

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #196 dnia: 16 Stycznia 2017, 13:09:01 »
jeśli ktoś kupuje w salonie toyotę - radze sprawdzić pakiet ubezpieczeniowy u konkurencji: w moim przypadku ( mam pełne zniżki i brak kolizji) w toyocie zaśpiewali 4300..
Nie jestem przekonany, że pełen pakiet tyle kosztuje

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #197 dnia: 16 Stycznia 2017, 13:19:27 »
Tyle mi zaśpiewano - więc grzecznie podziękowałem bo nie było o czym rozmawiać. Może dla kogoś innego przy innych uwarunkowaniach wyszłoby inaczej

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #198 dnia: 16 Stycznia 2017, 19:45:55 »
Do C-HR

niektórych toyot jak auris

Proszę nie pisać Auris z małej litery  :-)
Mój się pisze z wielkiej , i nie jest nijaki  :-)   :good: , a teraz nawet bardziej podoba się żonie niż RAV-ka (koniecznie w bordowym kolorze) na który się wcześniej upierała.

PS
Gratuluję zakupu  :song:
CH-R z zewnątrz rzeczywiście robi wrażenie , środek mi nie podpasował.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2017, 19:48:32 wysłana przez tomery »

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #199 dnia: 16 Stycznia 2017, 22:17:51 »
Do C-HR
niektórych toyot jak auris
Proszę nie pisać Auris z małej litery  :-) Mój się pisze z wielkiej , i nie jest nijaki  :-)   :good: , a teraz nawet bardziej podoba się żonie niż RAV-ka (koniecznie w bordowym kolorze) na który się wcześniej upierała. PS Gratuluję zakupu  :song: CH-R z zewnątrz rzeczywiście robi wrażenie , środek mi nie podpasował.

To akurat zwykła literówka :-p
A z gustami się nie dyskutuje - jakby wszyscy mieli taki sam byloby nudno ;) Mam nadzieję że Auris dobrze się sprawuje - to najważniejsze ;)

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #200 dnia: 17 Stycznia 2017, 20:17:42 »
Witam serdecznie wszystkich właścicieli Toyot  :good:
To mój pierwszy post i muszę się podzielić z Wami opinią o CH-Rce, jestem zauroczony autkiem i nie mogę doczekać się pierwszego dnia lutego bo wtedy będzie moja. <taniec>
Auto co prawda ma parę niewielkich minusów w porównaniu z moim poprzednim autem (Opel Zafira) myślę że takie rzeczy jak podświetlany i klimatyzowany schowek to powinien być standard w cenie 130tysi, no i ten próg w bagażniku po złożeniu tylnych oparć to porażka choć myślę że tu może pomóc dodatkowa podłoga, brak siłowników podnoszenia maski silnika  <zolta> tylko brzydki "patyk" no i jeszcze gniazdo 12V w schowku to niefortunne miejsce.
Reszta jest świetna no chyba że wyjdzie coś jeszcze podczas eksploatacji autka.
Pytanie do użytkowników bo nie przyjrzałem się podczas prezentacji: Czy w bagażniku jest gniazdo 12v oraz czy pod silnikiem jest osłona chroniąca przed błotem z asfaltu.

Offline ianna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #201 dnia: 19 Stycznia 2017, 22:35:03 »
W bagażniku nie ma gniazda 12v a pod silnikiem jest oslona.Osobiscie mnie to nie cieszy ale zdaje sie ze jest to standard w toyotach.

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #202 dnia: 23 Stycznia 2017, 23:27:57 »
Witam wszystkich :good:

JA również na dniach odbieram niebieskiego C-HR  z czarnym dachem

przy okazji opowiem o swoich doznaniach z jazdy testowej w grudniu

Poszukiwałem samochodu od paru miesięcy i pierwszy raz miałem taka sytuacje ze nie wiedziałem co kupić... potrzebowałem cos ekonomicznego w klasie crossovera lub malego suva .dla siebie a bardziej dla żony :cheesy: [size=78%] [/size][/size]do jazdy na codzień i głownie po mieście .  Ja osobiście lubuje się w większych pojemnościach i mocach...  Obskoczyłem wszystkie salony i jakoś nic do mnie nie przemawiało.. jak coś było w miarę z wyglądu.. to silniki fatalne to bagażnik mikroskopijny itp itd..  i w końcu pojawił się testowy C-HR[size=78%] :good: [/size] .[size=78%]
[/size]..Po przejechaniu prawie 270km i spędzeniu paru godzin w samochodzie miasto/trasa/autostrada muszę przyznać ze zdecydowałem się szybko na zakup.. jedynym mankamentem który gryzie mnie do dziś to przedział pasażerski :D ale będzie to auto głownie na miasto wiec narazie sie tym nie przejmuje...[size=78%]
hybrydy jeszcze nie mialem ale nawet mi podeszła.. zachęca do ekonomicznej jazdy..  troszkę głośna podczas rozpędzania sie.. ale do zniesienia..
moje testy spalania na 280km miasto-trasa autostrada (+/-  20km ta sama pętla). wg komp pokładowego
miasto lekko muskajac gaz 3.5-4,5l
miasto normalnie /dynamicznie 6,5-7,5l
trasa 4,5-6,5
autostrada 120 6.5-7l
autostrada 140 7-8 l
autostrada 160+ 9-11l

w C-hr podoba mi sie wykonanie wnętrza ,materiały i tp , podgrzewana kierownica,  podświetlenie wnętrza, pozycja za kierownica, widocznosc, wygląd ogólny, wmiare duzy bagażnik w porównaniu do np nissana juke lub mazda cx3
mala srednica zawracania, dobre prowadzenie po zakrętach,  i pare innych

nie lezy mi najbardziej tylko przedział pasażerski.   mini okienka przesunięte do przodu i obszerne fotele sprawiają ze siedząc z tylu ciezko zobaczyc cokolwiek :D patrzac na boki niewiele widac, przed sobą widzimy fotel:D.. miejsca na nogi jest wmiare duzo.. przy wzroscie 182 siedzac wygodnie z przodu przesiadając sie do tylu mam nawet luz miedzy kolanami a fotelem..
troszke za twardo wybiera niektore nierówności.. zapewne 225/50r18 to potęguje
obsluga radia wmiare ale jednak brakuje tradycyjnego pokretla od glosnosci , i pochowane daleko w menu tryby jazdy..

podsumowując.. po dlugich poszukiwaniach znalazłem idealny samochód dla żony i dzieciaka  :cheesy:  który sprawił mi duzo frajdy z jazdy :good:

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #203 dnia: 24 Stycznia 2017, 08:17:59 »
No to trochę moich uwag po przejechaniu ok 1000km ( i jednego zbiornika paliwa w całości).
Spalanie - bo to chyba najmocniej "podnieca" tutaj, a z tego co widzę - jest nieco dziwnych wpisów.
Średnie spalanie wyszło mi 6.6l/100 ( mierzone "od korka do korka", komp twierdzi że jest 6.4 - więc albo komp albo dystrybutor na stacji kantuje - do weryfikacji z kolejnymi bakami)
Jeżdząc w mieście faktycznie ,spokojnie schodzę do ok 4/100, a jeśli mam naładowane aku i krótką powolną trasę to nawet mniej ( rekordowo udało mi się przyjechac z okolic dw centralnego na żoliborz za ..0zł ( bez włączania silnika spalinowego - ok 7 km !  - i t onie był kres możliwości - bo choć teoretycznie zasięg na prądzie mniejszy to jednak zawsze gdzieś się dohamuje, gdzieś dotoczy do świateł i prąd się odzyskuje ),
Jazda z wykorzystaniem S8 / S2 podnosi spalanie do ok 6.5-6.9 l/100, i to przy założeniu że nie przekraczam 120km/h ( jak przekraczam i jadę dynamiczniej - to i 8 l/100 )
Jazda na autostradzie - przy 140 km/h to jest spokojnie 9 l/100 a nawet więcej - tak więc kolego poprzedniku - troche przekombinowałeś, CHR nie ma szans na zejście do 7 a nawet 8 l/100 przy faktycznie utrzymywanej prędkości 140km/h ( może chwilowo jak akurat ci się z góry trafiło albo huragan wiał w plecy)

Prowadzenie auta bardzo fajne, choć wspomaganie jak dal mnie tochę za mocne ( na parkingu fajnie bo lekko kierownica lata, ale przy większej prędkości - mogłoby być sztywniej - ale dramatu nie ma), widoczność bardzo dobra. Kwestia widoczności do tyłu - ja jako kierowca patrzę w lusterka, a tutaj problemu nie ma - widzę co potrzebuję widzieć ( podobnie rzecz się ma z cofaniem -nie patrzę do tyłu jak cofam tylko w lusterka i obraz z kamery -nie ma problemu)

Z niedogodności które wyłapałem:
- aktywny tempomat - koszmarne właczanie i ustawianie - nieźle sięktoś nagłowił żeby tak to wymyśleć. W żadnym innym samochodzie nie natrudziłem się tyle by toto rozgryźć ( wszędzie było intuicyjne ) Instrukcja nie pomaga w tym. A jak już się go włączy - dość nerwowo potrafi reagować np na pojazdy które "wcinają się" (Niestety takie u nas zwyczaje na drodze), i trzeba czasem przewidzieć co on zrobi i w porę zareagować by kierowca z tyłu nie został nagle zaskoczony gwałtownym hamowaniem tempomatu w niegroźnej sytuacji: ja na prawym pasie S-ki, tempomat trzyma prędkość i dystans ( średni), za mną tir. Z prawej wyjazd z S-ki. W pewnym momencie auto ze środkowego pasa postanawia zjechac z S-ki i wykonuje "klasyczny" manewr przecięcia prawego pasa  - akurat między mną a poprzedzającym mnie autem. Efekt? właśnie gwałtowne hamowanie tempomatu . .a TIR za mną? kompletnie zaskoczony moim mocnym hamowaniem nie wiem co by było gdybym nie zorientował się w porę co się może stać i nacisnął gaz by "przełamać" reakcję tempomatu...

Brak elektrycznej regulacji i pamieci foteli - dla mnie w tej klasie i przy dwóch kierowcach to trochę słabo - ale wiedziałem że tak jest

brak miejsca na okulary przeciwsłoneczne - niby bzdet ale to naprawdę nie byłby problem by takie miejsce przewidzieć - byłoby łatwiej ;0 Podobnie jak

brak haczyka na zawieszenie kurtki z tyłu ( nie ma tej rączki nad drzwiami - pewnie dlatego też i nie ma haczyka)

Ogólnie - bardzo fajne auto, zakupu nie żałuję, auto skłania i prowokuje do spokojnej jazdy ( a ja raczej do tej pory spokojnie nie jeździełm), na miasto i krótkie / średnie rasy ( do 300km lub krajówki ) racej bezkonkurencyjne,   na dłuższe trasy i większe prędkości jednak wybiorę swoje Mondeo ;)
Nie nalezy nadmiernej władzy oddawać automatyce - trzeba myśleć i przewidywać za niego ( vide mój pis przypadku z aktywnym tempomatem)

« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2017, 08:33:26 wysłana przez RafalWawa »

Offline wrauk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #204 dnia: 28 Stycznia 2017, 01:23:53 »
U mnie też na liczniku właśnie pojawił się pierwszy 1000 km.

Słabe strony:
1. brakuje mocy :( generalnie:
-- od 0 do 50 jest super, nie zamienił bym autka na żadne inne
-- od 50 do 100 jest okej, jak w każdym innym aucie
-- powyżej 100 km/h jest już tragedia
przetestowałem na A4 przy 5 osobach w środku (2 dzieci) i samochód ledwie dawał rady się rozpędzić, wyjąć przy tym niemiłosiernie. Brakuje +30 KM żeby można było mówić o możliwości normalnej jazdy na autostradzie
2. Tryb 'sport' wyłącza się automatycznie po wyłączeniu silnika - dlaczego ? tryb 'eco' dziwnie pozostaje cały czas włączony... generalnie polecam każdemu kto przesiada się z benzynowego silnika, żeby włączyć tryb 'sport'. Mi zajęło tydzień, żeby się przyzwyczaić
3. Auto nie nadaje się na teren górzysty. Mieszkam w Krakowie i rozpędzenie się do 90 przy wyjeździe na południe zakopianką pozostawia niesmak. Natomiast na bocznych drogach jest już okej
4. Aktywny tempomat - trzeba uważać, bo strasznie dziwnie się zachowuje. Oprócz samego wykrywania samochodów w dość specyficzny sposób jest jeszcze problem z samym przyśpieszaniem. Chyba Toyota zapomniała dostosować go pod hybrydę i generalnie działa zero-jedynkowo (albo pełny gaz i samochód wyje, albo normalna cicha jazda ze stałą prędkością). Nagłe hamowanie też nie jest rzadkością.
5. Brak haczyka na ubranie (tak jak pisał RafalWawa) - nie ma gdzie powiesić garnituru :/
6. Toyota Touch 2 - najgorsze radio z jakim miałem doczynienia. Niech toyota uczy się od BMW i innych marek. Specjalnie nie brałem nawigacji po tym jak zobaczyłem jak działa ona na testach autocentrum. Lista stacji radiowych nie nadaje się do korzystania, nie można ustawić ulubionych stacji, etc. Intuicyjność zero.
7. Automatyczne parkowanie - dla cierpliwych. Ryzyko wjechania w coś co już stoi jest dość duże, a proces parkowania trwa strasznie długo. Bardziej jako 'bajer' do pokazania znajomym niż rzeczywista korzyść.

A teraz pozytywy:
- auto jest ciche do 50 km, jeśli rozsądnie operujemy gazem. Zakładam, że na letnich oponach będzie jeszcze lepiej
- spalanie: rekord 2.7 jak wjeżdżałem od strony południowej do miasta, a auto było już rozgrzane, 7 l jazda po mieście na zimnym silniku, średnie spalanie około 6
- auto jest bardzo zwrotne i bardzo lekko się prowadzi (trochę jak zabawkę)
- jazda sprawia dużo przyjemności, szczególnie do 50 km/h lub 'żeglowanie' z 70 - 80
- do czasu do czasu trzeba otworzyć szybę czekając na światłach i odpowiadać na pytania 'i jak się Panu jeździ ?' :-)

Podsumowując:
- bardzo fajne autko jeśli głównie dojeżdżamy solo do pracy, szczególnie jeśli przyjdzie nam postać trochę w korkach (wtedy automatyczny tempomat jest okej)
- mieszkańcy terenów górzystych muszą oswoić się z głośnym silnikiem w wielu sytuacjach, ale jest to do przeżycia

Auto kupił bym jeszcze raz, choć warto mieć drugie auto 'w rodzinie' na potrzeby dłuższej trasy. Na miasto jest prawie idealne, szczególnie jeśli jedzie nim jedna lub dwie osoby.

Jeśli za kilka lat pojawia się lepsze akumulatory, które będzie można wymienić w CHR i przez to dodać mu więcej mocy, to będzie to naprawdę bezkonkurencyjne auto.

Tyle po tygodniu korzystania z samochodu. Realną ocenę na temat spalania będę mógł podać pewnie za 3 lub 6 miesięcy, kiedy wszystkie scenariusze będę miał już za sobą.

Zdjęcia nie dodaję, bo teraz trudno o czyste auto, ale kolor wybrałem 'Royal Grey (2NB)' - polecam, auto prezentuje się całkiem fajnie i nietuzinkowo.

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #205 dnia: 30 Stycznia 2017, 12:21:40 »
W terenach o mocnym nachyleniu ( górskich i nie tylko) nie miałem okazji go przetestowac, ale się zastanawiałem czy warto CHRem na narty w nasze góry jechać.. właśnie z obaw o zdolność przyspieszania pod górę - no i potwierdzasz że to nie są obawy na wyrost
Podobnie z pełnym ładunkiem ( czy to osób czy bagażu) - jeszcze nie jechałem ( ale chyba w najbliższy weekend pojadę to zobaczę) Generalnei należy zwrócić uwagę że "ładowność" tego auta to ok 400kg, więc jak się wsadzi 4ch rosłych chłopów + pełny bak paliwa to.. na bagaż nie ma już rezerwy ciężaru.. a np taki sprzęt narciarski swoje waży - więc trzeba to mieć na uwadze!

Trybami się nie bawiłem - z wyjątkiem krótkich testów. Generalnie jeżdzę na normal - bo w sport niewielki (jak dla mnie) uzysk, a pali jak smok, za to w "eco" - straszny muł

O aktywnym tempomacie już wspominałem - potwierdzam że jest "dziwny" i reaguje dość nerwowo, co przy specyfice naszego ruchu ( również nerwowe zachowanai kierowców) powoduje jego gwałtowne reakcje ( mocne hamowanie gdy w rzeczywistości nie jest takowe potrzebne).
Natomiast nie potwierdzam zastrzeżeń co do systemu multimedialnego - ale ...ty chyba masz Touch 2, a ja Touch 2 go ( z JBL) - może one się czymś różnią, bo radia mam zapisane w ulubionych i nie było jakoś trudno to znaleźć..

Automatyczne parkowanie.. no cóż, to raczej dla przysłowiowych "blondynek" ( bez obrazy) - bo innego zastosowania nie widzę: w trudniejszej sytuacji sobie nie poradzi ( wystarczy że są nierówno ustawione auta albo mało miejsca na wjazd), a w łatwiejszej... po co? szybciej i lepiej to zrobię na lusterka. Zwłaszcza że ten system nie kontroluje hamulców przy parkowaniu, więc nie zabezpiecza przed trafieniem sąsiada!

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #206 dnia: 31 Stycznia 2017, 10:09:42 »
Witam ponownie.
Jest już coraz więcej opinii użytkowników, to świetnie bo można wyciągnąć pewne wnioski.
Właśnie jestem na etapie odbioru autka w wersji prestiż+navi, udało mi się również wyciągnąć od dilera opony zimowe, dywaniki i autoalarm.
I tu mam znowu pytanie: Moi drodzy, napiszcie proszę czy w waszych autach jest domykanie szyb z pilota, czy w ogóle jest taka opcja lub może jest to sterowane centralką autoalarmu no i drugie co mnie nurtuje to podświetlanie schowka! w testach na you tube raz jest podświetlanie a raz nie a sam w salonie na pokazie modelu widziałem że nie ma.

Offline bartek3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #207 dnia: 31 Stycznia 2017, 10:26:21 »
Cytuj (zaznaczone)
czy w waszych autach jest domykanie szyb z pilota, czy w ogóle jest taka opcja lub może jest to sterowane centralką autoalarmu

angielska instrukcja C-HR strona 145 i 156 ([/size][size=78%]https://carmanuals2.com/d/97870[/size] <- [/size]56.01 MB pdf)[/color]

Offline maciejp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #208 dnia: 31 Stycznia 2017, 10:45:53 »
U mnie oswietlenie schowka jest, ale w dzien albo jest tak slabe ze go nie widac, albo czujnik swiatla go nie wlacza.

Co do domykania szyb - w instrukcji pisza zeby przytrzymac przycisk zamykania na pilocie, ale u mnie to nie dziala.
Na wyswietlaczu jest komunikat "otwarte okno" ale nic go nie zamyka.

MAciej

Offline bartek3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #209 dnia: 31 Stycznia 2017, 11:32:51 »
Instrukcja mowi jasno, ze trzeba ta super ukryta opcje aktywowac w aso :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl