Autor Wątek: Toyota CH-R  (Przeczytany 163351 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota CH-R
« Odpowiedź #210 dnia: 31 Stycznia 2017, 12:16:04 »
A więc, właśnie jestem po analizie instrukcji  :wallbash: no i teraz wiem czego jeszcze się domagać od dilera przed odbiorem auta <taniec> aktywacji domykania szyb :-) no i ciekaw jestem jaki będzie autoalarm, z czujnikami ruchu wewnątrz czy bez, jak myślicie???
Dzięki wielkie.

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #211 dnia: 31 Stycznia 2017, 13:23:24 »
Z tym alarmem to wogóle coś jest nie tak..  dwa razy zdarzyło mi się że auto nie pozwalało się uruchomić, a po chwili alarm zaczął wyć... i cholera wie co mu zrobić żeby przestał!  Metodą zamykania i otwierania drzwi w końcu udało się go uciszyć, a potem czytając po różnych portalach wnioski z jazd testowych i opinie gdzieś doczytałem że takie efekty pojawiają się jak się otworzy auto, ale kluczyk "odpowiednio szybko ( cokolwiek to znaczy ) nie znajdzie się w zasięgu czytników sprawdzających możłiwość uruchomienia auta. Nie wiem czy to sam aarm, czy też wpływ doatkowej karty zabezpeiczającej, ale trocheto irytujące jak cio ni z gruchy ni z pietruchy nie pozwala auta odpalić i ryja drze... muszę dopytać w serwisie o co chodzi, ale - zwróć też na to uwagę

Ma ktoś podobne problemy?

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #212 dnia: 31 Stycznia 2017, 21:48:14 »
u mnie schowek swieci :D ale za to mam lampy tyl do wymiany bo maja wade fabryczna :-( cos im się dziwnie plastik odlal i wygladaja w jednym miejscu jak zaparowana a pozatym klasa :D

Offline morfek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #213 dnia: 31 Stycznia 2017, 23:34:47 »
Miałem identyczną sytuację w mojej rav4 alarm wyje ja w środku i jedyne rozwiązanie to wyjście i kombinacja otwarcie zamknięcie i pomogło, zauważyłem zależność między systemem bezkluczykowym a zamykaniem z pilota jak zamknę dotknięciem a otworzę pilotem to jakoś tak czasem swiruje

Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #214 dnia: 01 Lutego 2017, 23:44:09 »
Dzis udalo mi sie zalozyc zimowy kpl 17😀  i cos wiecej pojezdzic.. jeszcze tylko musze skoczyc zakodowac czujniki 😀 z nowych obserwacji to za nisko jak dla mnie swieca swiatla led😑  kazalem przed wyjazdem sprawdzic bo taka sama sytuacja byla w testowym... fakt widac ze bylo krecone cos bo obsrobali lampe😀 ale dalej jest lipa.  a tak pozatym to stwierdzilem ze najbardziej optymalna predkoscia na autostrade jest 130 nie slychac w sumie buczenia silnika .. od 135 juz slychac... a przy okazji spalanie ponizej 7l pomijam fakt szumu wiatru... ubolewam tez nad tym  ze nie zamontowali ledowego oswietlenia wnetrza.. troche psuje całokształt ..

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline maciejp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #215 dnia: 02 Lutego 2017, 08:46:32 »
Faktycznie ledowe wnetrze dopelnilo by "nowoczesnosci", koszt prawie zaden ale Toyota pozostala staroswiecka.

Ale na pocieszenie mozna aktywowac (z poziomu ekranu dotykowego) swiatla zewnetrzne.
Myslalem ze chodzi o swiatla do jazdy dziennej ktore beda swiecic sie po otworzeniu czy zamknieciu samochodu.
Tymczasem aktywowalo sie wyswietlanie logo CHR  z zewnetrznych lusterek, ktore oswietla przestrzen zewnetrzna przed drzwiami :)

MAciej

Offline tomlekkat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #216 dnia: 02 Lutego 2017, 20:34:54 »
1. Co do zaparowanych świateł - przy odbiorze (12 stycznia) stwierdzono zaparowanie wszystkich tylnich lamp co zostało zakwalifikowane do wymiany. Potem auto stało w garażu dobry tydzień (wyjazd na ferie) i po powrocie okazało się się, że 3 lampy same odparowały a na jednej zostało niewielkie zaparowanie które w ostatnich dniach z mojej obserwacji nieco się zmniejsza.
Teoretycznie lampy są juz zamówione tak więc jak ASO się do tego ustosunkuje dam znać.
2. Co do samego auta - kupione jako drugie auto w rodzinie - dla żony jeżdżącej głównie po mieście (hybryda Dynamic Prime). Dla mnie nie do zaakceptowania moc auta a w zasadzie jej brak. Wystarczające do toczenia po mieście, całkowicie niewystarczające na autostradę i dynamiczną jazdę. I do tego to wycie przy przyspieszaniu - dla mnie nie do zaakceptowania. Żeby tylko nie narzekać to muszę powiedzieć że wygląda nieźle - dla mnie pierwsza toyota od długiego czasu która nie jest nudna zewnętrznie.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #217 dnia: 05 Lutego 2017, 15:58:16 »
czy chr wspiera standard apple carplay? jakie w ogóle macie zdanie o wbudowanym systemie multimedialnym?

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #218 dnia: 05 Lutego 2017, 18:56:21 »
Niestety nie wspiera żadnego systemu pozwalającego na wykorzystywanie aplikacji z telefonu.
Zaś co do oceny samego systemu multimedialnego - zalezy czego się oczekuje. Ja mam JBL - z jakością dzwieku muzyki - nazwijmy to - rozrywkowej ( testowane na kapelach typu AC/DC czy Iron Maiden ) problemu nie ma, brzmi świetnie, ale muzyka typu Mozart czy Verdi - dramat, to się kompletnie do tego nie nadaje.
Instalować/ odpalać można tylko aplikacje ze sklepu toyoty - a tam jak w PRL na półkach - praktycznie nic nie ma
Generlanie - można było to zrobić lepiej

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #219 dnia: 05 Lutego 2017, 19:59:28 »
Instrukcja systemu Toyota Touch 2 na stronie 57 opisuje współpracę z iPod/iPhone, na 117 z Siri/Google Now i na 250 z MirrorLink, no więc jak to jest?

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #220 dnia: 05 Lutego 2017, 20:52:25 »
Instrukcja systemu Toyota Touch 2 na stronie 57 opisuje współpracę z iPod/iPhone, na 117 z Siri/Google Now i na 250 z MirrorLink, no więc jak to jest?

Ha, no to mi zabiłeś ćwieka, bo próbowałem się połączyć po BT i ni cholery, a tu wygląda na to że po kablu może by dało radę ... jutro sprawdzę i dam znać co i jak

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
Jazda w trasie - trochę spostrzeżeń
« Odpowiedź #221 dnia: 07 Lutego 2017, 08:11:19 »
W ostatni weekend pojechałem CHRabąszczem w trasę - tak gwoli ścisłości - przejazd Warszawa-Sandomierz-Warszawa, więc ( patrząc w jedną stronę) wyjazd z W-wy w piątkowy wieczór ( kocioł), potem ok 80 km po S7, kilkanaście km za TIRami a potem ok 90 km zwykłą krajówką ( DK79)- niezbyt zatłoczoną, brak większych terenów zabudowanych ( kilka mniejszych miejscowości typu Lipsko, Zwoleń, Ożarów), w okolicach Zwolenia bardzo gęsta mgła

Moje odkrycie tej trasy - jazda na aktywnym tempomacie - normalnie szok ( w pozytywnym znaczeniu). Ten tempomat działa w całym zakresie prędkości i - mimo ze pojawia się na ekranie informacja by stodować tylko na drogach szybkiego ruchu, to spokojnie daje sobie radę i przy małych miejsckich prędkościach - i to do tego stopnia że jak go wyczułem to wracając z Sandomierza praktycznie nie dotykałem gazu i hamulca - całość realizowała automatyka tempomatu: zwalnia za "zawalidrogą" - a jak droga wolna to przyspieszanie. Owszem - to ma wady zy raczej ryzyka ( późne i dość mocne hamowanie tempomatu, przy prędkości poniżej 50km/h jest w trybie podążania za poprzednikiem więc jak ten gdzieś skręci to tempomat się wyłączy) ale przy zahowaniu odpowiedniego poziomu czujności i zdrowego rozsądku to kapitalny wynalazek - w tył komuś nie wjedziesz, nawet snując się przez teren zabudowany... a mając ogranicznik "z góry" przekroczenie 50+ też ci nie grozi ( choć przydałoby sięby rozpoznawacz znaków widział również tablicę terenu zabudowanego) ;)

To auto całkiem niźle się zbiera -to było bardzo pozytywne zaskoczenie. Obawiałem się trochę że wrócą wspomnienia czasów gdy jeździłem maluchem :D - ale nic takiego. Jak trzeba żwawo wyprzedzić - wciśnięcie do oporu gazu ( nawet na włączonym tempomacie) daje wyczuwalny "kickdown" ( to chyba jakaś emulacja - bo skrzynia bezstopniowa nie ma standardowo kickdowna) i auto zbiera się całkiem żwawo. Pewnie - 180konnym dieslem zrobię to sprawniej ale tutaj naprawdę nie ma wstydu.. To samo przy wyjeźdzaniu  na lewy pas na S - owszem, są auta szybsze - ale większość jest wolniejsza, i tempomat raczej ograniczał prędkość jadąć za czyms( nawet na lewym pasie) niż ciągnął na maksa...

Prędkości - na S7 tempomat był ustawiony na 130 ( co na GPS dawało 121 km/h), na "krajówce" był na 105 ( GPS 98 km/h), w terenie zabudowanym, jeśli nie miałem "przewodnika" przed sobą to zbijałem do 70 by nie załapać się na "50+".
To w efekcie dało spalanie średnie na całej trasie 5.8, przy czym na odcinku krajówki było 4.9, na S - 6.5 l/100. Spodziewałem się gorszych wyników - wiec nie jest źle...

Z niemiłe niespodzianki - po wjechaniu w gęstą mgłę tempomat się wyłączył i kazał mi .. wyczyścić kamerę przednią :/ Trocheto słabe bo sam radar sporo by dał ( widoczność to był max z 30-40metrów), a tu zonk - bez kamery optycznej tempomat nie działa :/

Auto ma też dziwnie zestrojony ASR ( unikanie poślizgu przy ruszaniu na śliskim) - zdarzyło mi się ruszać pod oblodzoną górkę i koła sięślizgały, kontrolka migała a auto nie chciało ruszyć.. pod ta samą górkę innym autem z ASR wjeżdzałem bez problemu ( szybciej były zmniejszane obroty - tu trwało to długo, choć może to specyfika momentu obrotowego z silnika elektrycznego)

AHB (automatyka świateł drogowych) - tu też dziwne działanie (przynajmniej w porównaniu do forda) - w toyocie po pojawieniu się pojazdu z naprzeciwka długo trzyma "długie", późno przełącza na mijania. W fordzie (również lampy ledowe) to przełączenie jest natychmiast po pojawieniu się przeciwnego oświetlenia. To było dla mnie pewne zaskoczenie - ale że nie migali - być może strumień światła jest jakoś dodatkowo obniżany by nie walić "przeciwnika" po oczach, zanim nastąpi przełączenie. Wie ktoś jak to dokładnie działa?

Ogólnie - bardzo miłe wspomnienia z takiej trasy, i pozytywne zaskocznie. I co najważniejsze - wyszło taniej niż dieslem ( znacznie mniejsze spalanie, może też dlatego że dużo mocniejszy diesel prowokuje do innego stylu jazdy  - w efekcie ciężko nim zejść poniżej 7 l/100)

I jeszcze jedna ciekawostka: teraz CHRem jeździ żona, a ja gdy wsiadłem do mondeo - to miałem problemy z operowaniem gazem :) trzeba dużo mocniej naciskać by auto nie gasło, a mondeo wydaje się być straasznie ociężałe ;))

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #222 dnia: 13 Lutego 2017, 11:24:17 »
Czy ktoś ma silnik 1.2T i mógłby powiedzieć jakie ma spalanie i dynamikę? podobno jest równie oszczędny i nie musi kosztować 30 tys. więcej.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #223 dnia: 13 Lutego 2017, 18:08:33 »
miałem kilka aut z benzynowymi silnikami turbo, zarówno z pośrednim jak bezpośrednim wtryskiem. z punktu widzenia osiągów i kultury jazdy są znakomite, jednak zużycie paliwa jest akceptowalne tylko wtedy, gdy jedynie muskasz pedał gazu; czyli w stabilnych warunkach. dynamiczne starty i przyspieszenia powodują wir w baku, nagły spadek poziomu paliwa na wskaźniku i zniechęcają do tego rozwiązania.

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #224 dnia: 13 Lutego 2017, 19:24:48 »
dynamiczna jazda w hybrydzie też zapewne do oszczędnych nie należy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl