Autor Wątek: IG=zapalona lam. diag. syst. wtryskowo-zapłonowego? (F)  (Przeczytany 11835 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

serwisSJ

• Gość
IG=zapalona lam. diag. syst. wtryskowo-zap³onowego? (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Czerwca 2005, 11:07:53 »
Cytat: Rafi
to moga w czasie tego "grzebania" po prostu kontrolke odlaczyc....

No to przecież przy kazdym włączeniu zapłonu widzisz kontrolke wiec co za problem.

topol

• Gość
Kto przygl±da siê kontrolkom przy odpalaniu samochodu?
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Czerwca 2005, 11:20:58 »
Cytat: serwisSJ
to moga w czasie tego "grzebania" po prostu kontrolke odlaczyc....

No to przecież przy kazdym włączeniu zapłonu widzisz kontrolke wiec co za problem.

Niby tak, ale jak któregoś dnia sięnie zapali to spora szansa, iz tego nie zauważysz.... Sam tak miałem w Poldku, pewnego razu szlag trafił ładowanie, a ja nie zauważyłem nie zapalenia sięstosownej kontrolki....

Tak z ręką na sercu, ilu z Was wpatruje sięw kontrolki przy uruchamianiu silnika?...

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Czerwca 2005, 11:23:47 »
Cytat: topol
Tak z ręką na sercu, ilu z Was wpatruje sięw kontrolki przy uruchamianiu silnika?...

ale czy trzeba aż sięwpatrywać?? przecież to widać kątem oka - a żeby były bardziej widoczne i żeby łatwiej je dostrzec to konstryktorzy oparli sięo czerwone i pomarańczowe kolory
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

topol

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Czerwca 2005, 11:26:09 »
Cytat: Kryspin

ale czy trzeba aż sięwpatrywać?? przecież to widać kątem oka

Pytam siębo wtedy nie zauważyłem że sięnie pali, musiałem specjalnie popatrzeć....

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Czerwca 2005, 11:29:31 »
Pytam siębo wtedy nie zauważyłem że sięnie pali, musiałem specjalnie popatrzeć....

...czyli jest nauczka żeby kontorlować kontrolki  :D
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

topol

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Czerwca 2005, 11:45:22 »
Cytat: Kryspin

...czyli jest nauczka żeby kontorlować kontrolki  :D

TO FAKT!!!   ;-)   :aclap    :aclap    :aclap    :aclap    :aclap    :aclap    :aclap    :aclap    :aclap  
  :modlitwa    :modlitwa    :modlitwa    :modlitwa    :modlitwa    :modlitwa    :modlitwa    :modlitwa    :modlitwa    :modlitwa

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Czerwca 2005, 15:05:17 »
serwiSJ masz racje z ta kontrolka.Ale gapa ze mnie...

topol

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Czerwca 2005, 15:32:48 »
Cytat: serwisSJ

Topol chyba masz problemy z koordynacją pracy niektórych części ciała... na drogęprzed samochodem też musisz specjalnie patrzeć?

Być może nie jestem tak skoordynowany jak inni, tym niemniej nie pytałem sięo patrzenie na drogętylko o to jak kontrolujecie zestaw wskaźników podczas uruchomienia silnika. Wtstarczy przeczytać ze zrozumieniem, to nie jest takie trudne. Odpowiadająć na pytanie dilerni: Tak, na drogępatrzęspecjalnie, to znaczy skoncentrowany na tym co dzieje sięna drodze, a nie na panienki w mini na poboczu drogi na przykład.

Duckling

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Czerwca 2005, 00:48:34 »
Ducling, mam LB.
Masz racje serwisSJ!

Czy kontorlka wlacza sie odrazu po przekreceniu klucza, czy po ok 5 km ?? jesli tak to wina LB... do 3000 mieszanka jest chyba jakies 20:1, a powyzej 14,7:1 niejestes w stanie wykrecic tak na instalce... chyba ze sa mozliwosci modulowania mieszanki do pewnych obrotow i powyzej... ale ja sie z tym narazie nie spotkalem... dlategoz tez swieci kontrolka...

FAWORYT masz zupelnie inny silnik, i powody swiecenia sie kontorlki u Ciebie byly napewno zupelnie inne... z silnikami LB sa problemy... i tyle ni cna to nie poradzisz... swieci sie kontrolka to ja odetnij, albo sie przyzwyczaj...

PS Rafi : jesli kontrolka sie zapala zaraz po uruchomieniu, zarowno na gazie i benzynie.. mam zle wiesci wtedy to oznacza padniety czujnik ubogiej... zczytaj bledy z koimputera... jesli CI wystuka 21 to, jets to...

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Czerwca 2005, 00:56:41 »
U mnie kontrolka na gazie zapala sie  po przejechaniu  ok 5km( moze wiecej), tylko raz sie nie zapalila jak jechalem do lodzi, wytrzymala do Wloclawka i tam po tankowaniu znow zolty kolor...
Na benie wszystko  jest okej.

Duckling

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Czerwca 2005, 01:04:31 »
Wiec mamy ten sam problem... bledu na LB, zauwaz, ze jesli bedziesz jechal powyzej 3000 obrotow, dluzej niz te 5 km, wtedy kontrolka dopiero cyknie, w momencie spadku obrotow ponizej 3000 ... nie wiem jak tego sie pozbyc, odciecie kontorlki to pol srodek, instalacja IV gen. bez sensu ze wzgl na koszty, a i tez nie pracuje ladnie na LB... mozliwe, ze jest mozliwosc programowania komputera, ale o to bede meczyl gaziarzy przy nastepnej wizycie... jak cos bede wiedzial to dam znac... a narazie, musi Ci sie ta kontrolka spodobac ;)

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Czerwca 2005, 11:16:15 »
Cytat: Duckling
Czy kontorlka wlacza sie odrazu po przekreceniu klucza, czy po ok 5 km ?? jesli tak to wina LB... do 3000 mieszanka jest chyba jakies 20:1, a powyzej 14,7:1 niejestes w stanie wykrecic tak na instalce... chyba ze sa mozliwosci modulowania mieszanki do pewnych obrotow i powyzej... ale ja sie z tym narazie nie spotkalem... dlategoz tez swieci kontrolka...

FAWORYT masz zupelnie inny silnik, i powody swiecenia sie kontorlki u Ciebie byly napewno zupelnie inne... z silnikami LB sa problemy... i tyle ni cna to nie poradzisz... swieci sie kontrolka to ja odetnij, albo sie przyzwyczaj...

PS Rafi : jesli kontrolka sie zapala zaraz po uruchomieniu, zarowno na gazie i benzynie.. mam zle wiesci wtedy to oznacza padniety czujnik ubogiej... zczytaj bledy z koimputera... jesli CI wystuka 21 to, jets to...

Gosciu... postudiuj troche mechanike i elektronike a dopiero potem pisz coś bo naprawde czytanie tych tekstów jest przykre.

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Czerwca 2005, 14:02:44 »
Cytat: Duckling

Panowie bez paniki.
Macie problem, ale nie z emulacją wtrysków a z emulacją sondy.
Sonda na benzynie reaguje bardzo dynamicznie zmianami napięcia.Wykres byłby sinusojdą. Natomiast na gazie napiecie sondy zmienia sie w niewielkim zakresie. Zazwyczaj ustawia sięwartość średnia ok 0,4-0,5 V. ECU, po przejechaniu w takim stanie kilku kilometrów możezapisać to jako błąd sondy i przejść w stan awaryjny.
Więc potrzebna jest właściwa emulacja tejże sondy. Stare sondy mają zazwyczaj mniejsze "widełki" zmian napięcia. Dlatego w kompie gazowym, przy emulacji sondy należy na benzynie, ustawić górną i dolną wartość napięcia sondy w realu,a nie że powinna mieć!!!
I to wszystko. Tak byś może ale nie musi   :-DD  .Więc nie zabijcie(fajnie było dziś w temacie "za krótkie szpilki..."),jak napisałem coś nie tak.  :-DD  
Pozdrawiam.

topol

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Czerwca 2005, 14:07:50 »
Cytat: zawika1
I to wszystko. Tak byś może ale nie musi  .Więc nie zabijcie(fajnie było dziś w temacie "za krótkie szpilki..."),jak napisałem coś nie tak.  

Czy tak fajnie?? Ja sięwkurzyłem za co przepraszam forumowiczów.  :oops:

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Czerwca 2005, 14:15:04 »
Topol ja sie wcale tobie nie dziwię,że sięwkurzałeś. Moim zdaniem zachowałeś stoicki spokój.
To taki mały OT.
Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl