Autor Wątek: Za wysoka temperatura silnika przy dużej prędkości (F)  (Przeczytany 31971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Za wysoka temperatura silnika przy du¿ej prêdko¶ci (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Czerwca 2005, 21:56:50 »
No i mam od dzisiaj nowa piekna chlodnice Nissens !!!
W ostatnia sobote dzieki upalowi max predkosc jaka moglem jechac autostrada bez przegrzewania silnika to bylo 100km/h.

Tak wiec chwila na wymiane byla najwyzsza. Dzis nie bylo duzego upalu i nie bylo drogi do zrobienia testu ale z tego co mi sie udalo carinke pomeczyc to chlodzenie jest ok.
W czwartek ja przeciagne po autostradzie i to chyba bedzie wystarczajacy test.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
Ch³odnica
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Czerwca 2005, 22:58:57 »
Ja też mam taką Nissens . W listopadzie 2003 roku mi wymienili na taką. To jest duńska firma specjalizująca sięw chłodnicach. Dodatkowo płyn do chłodnic HEPU rozprowadzany przez Intercars. Zapłaciłem za nią 700 zł. Z tego co sięorientujęto jest najlepsza dostępna chłodnica.

Lew2
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Czerwca 2005, 00:21:01 »
Na szczescie do cariny kosztowala mnie 380. Oficjalna cena detaliczna 400 z hakiem. Przynajmniej w Lodzi.

topol

• Gość
Re: ZA WYSOKA TEMPERATURA SILNIKA PODCZAS STANIA W KORKU
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Czerwca 2005, 09:24:41 »
Cytat: Bisua
Hej mam problem a nie chce tworzyć nowego wątku :
Podczas stania w korku i przy włączonej klimie wskażnik temperatury rosnie mi do czerwonej kreski jak ruszam i jadęznowu spada do połowy :) W trakcie jazdy po trasie też jest ok i nie ma problemu z grzaniem dopiero jak był zator na trasie to też temperatura poszła pod czerwone pole dopiero jak przekreciłem pokretło od temperatury nawiewu na gorące :( to wtedy mimo stania w korku temepratura sie wyrównała ( tak jakby nawiew zabrał gorąco do środka chłodząc silnik ) co to moze być  :(:([/b]

U mnie był podobny objaw - przyczyna - wydmuchana uszczelka pod głowica.....  :aduh

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Lipca 2005, 14:36:06 »
No i test sie odbyl - przejechalem cala dlugoscia autostrady A2 z klima z predkoscia ok 150 i nic ;) Wskazowka temperatury stala jak zakleta. Hura ! ;)

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Lipca 2005, 17:04:58 »
:asmiliecry    :asmiliecry    :asmiliecry    :asmiliecry    :asmiliecry    :asmiliecry    :asmiliecry    :asmiliecry    :asmiliecry    :asmiliecry    :asmiliecry    :asmiliecry    :asmiliecry    :asmiliecry    :asmiliecry    :asmiliecry  
No cieszęsięrazem z TOBĄ  i super że pomogło Cari i Tobie. :-DD

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Lipca 2005, 18:25:49 »
Cytat: Deeno
No i test sie odbyl - przejechalem cala dlugoscia autostrady A2 z klima z predkoscia ok 150 i nic  Wskazowka temperatury stala jak zakleta. Hura !

A nie mówiłem ?  :wink:  :wink:  :-P
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Lipca 2005, 22:47:33 »
Cytat: Perzan
A nie mówiłem ?  :wink:  :wink:  :-P

Mowiles, mowiles ;)

Gdyby nie budzet to juz bym to wczesniej zrobil.

lukko

• Gość
Odp: Za wysoka temperatura silnika przy dużej prędkości (F)
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Marca 2010, 22:34:55 »
Witam,

Odgrzeję stary wątek moim problem.

Otóż po przejechaniu A2 z prędkością 140-150 km/h temperatura cały czas była OK. Po zjechaniu na tankowanie, na wolnych obrotach w 30 sek. podeszła pod czerwoną skalę i tak została. Wentylatory się nie kręciły. Wystarczyło ruszyć i jechać ze 40 km/h a temperatura natychmiast spadała do połowy. Problem wystąpił jeszcze ok 20 min po zjechaniu z A2 (na postoju podskoczyło szybko do 70% a poruszeniu natychmiast opadło). Dalej stałem w korku a temp. trzymała się na połowie i ani drgnęła. Wentylatory włączały się normalnie.

Czy to normalne? Co to może być? Do tej pory nie miałem problemów z przegrzewaniem, a stanie 1h w korku nie jest niczym dziwnym. W instrukcji jest napisane, że przy obciążeniu silnika temp. może podskoczyć na chwilę...

Z góry dziękuję za odp.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Marca 2010, 22:57:59 »
Witaj.Im szybciej jedziesz tym chłodnica jest lepiej chłodzona powietrzem i wentylatory się napewno nie włączą.Sprawdź stan płynu chłodniczego w chłodnicy i nie sugeruj się tak jego poziomem w zbiorniczku wyrównawczym.Miałem kiedyś wyciek i właśnie przy wyższych obrotach silnika temperatura była w normie,na światłach wskaźnik podnosił się wyżej,później jazda 80km/h (znowu w dół).Po 10 km znowu postój i wszystko ok.Dojechałem do domu,kiedy silnik ostygł odkręciłem korek i weszły 2 litry płynu.W zbiorniczku było tyle ile miało być.

lukko

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Marca 2010, 21:22:10 »
Racja...

Brakowało ok 1l płynu. Żadnego wycieku nie widzę, ale może samo uciekło. Zobaczymy, czy teraz problem się powtórzy. Dziękuję i pozdrawiam.

Admin

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Marca 2010, 21:32:00 »
Racja...

Brakowało ok 1l płynu. Żadnego wycieku nie widzę, ale może samo uciekło. Zobaczymy, czy teraz problem się powtórzy. Dziękuję i pozdrawiam.

Samo to sie nic nie dzieje. Skontroluj za kilka dni. Sprawdź czy płyn w zbiorniczku wyrównawczym nie pachnie spalinami i czy spaliny nie pachną płynem chłodniczym. No i standard, pomacać pompę wody. Czasem wycieku nie widać a tam cieknie.

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Marca 2010, 21:42:05 »
jesli jest lpg na wyposazeniu
sprawdz miejsce wpiecia parownika w uklad chlodzenia. ze zlaczek nie musi cieknac ciurkiem. wystarczy, ze bedzie na nich bialy osad, a to juz oznaka wyciekow :-(
czasami jest to poprostu zmeczenie gumy, ale bardzo czesto tez spartolenie roboty przez gaziarzy magikow...
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

lukko

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Marca 2010, 19:39:49 »
Oczywiście dokładnie się przyjrzę. Problem z uciekaniem płyny trójnikami do parownika LPG przerabiałem już w poprzednim samochodzie (syzyfowa praca).

(...) Sprawdź czy płyn w zbiorniczku wyrównawczym nie pachnie spalinami i czy spaliny nie pachną płynem chłodniczym. (...)

Jak pachnie to będzie oznaczało uszczelkę pod głowicą? Na wolnych obrotach i w miarę zimnym silniku przewody do chłodnicy są miękkie. Dopiero po dodaniu gazu twardnieją. Nie ma piany w oleju. Coś jeszcze może o tym świadczyć?

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Marca 2010, 20:36:28 »
Oczywiście dokładnie się przyjrzę. Problem z uciekaniem płyny trójnikami do parownika LPG przerabiałem już w poprzednim samochodzie (syzyfowa praca).

niekoniecznie;p
przycinasz po kawalku weze, aby trojniki byly "w nowym miejscu". wycierasz do sucha, odtluszczasz weze jak i trojniki. odtluszczone powierzchnie lekko smarujesz silikonem, a pozniej wszystko skrecasz. plyn zalewasz dopiero po czasie wyschniecia silikonu napisanym na opakowaniu. nie wspominam juz o zalozeniu nowych opasek co wydaje mi sie oczywiste  :roll:

co do podejrzen o uszczelke
uzupelnij plyn (dolewasz do chlodnicy a nie zbiorniczka wyrownawczego)
i zrob taki test:
otworz chlodnice, tzn. korek, aby bylo widac plyn w srodku. obserwuj co sie dzieje w chlodnicy wraz ze wzrostem obrotow. jesli uklad nie jest zapowietrzony a pojawiaja sie babelki... diagnoza jest jedna: uszczelka do wymiany.
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl