Autor Wątek: Za wysoka temperatura silnika przy dużej prędkości (F)  (Przeczytany 31936 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mathew

• Gość
Za wysoka temperatura silnika przy dużej prędkości (F)
« dnia: 18 Kwietnia 2005, 21:26:57 »
Cześć wszystkim,
mam dość "interesujący" problem: wczoraj, gdy sięzrobiło cieplej podczas jazdy na trasie z dużą prędkością (co najmniej ok. 140-150 km) temperatura silnika w mojej Carince dosyć gwałtownie wzrastała. Strzałka temperatury sięgała czerwonego pola. W rezultacie musiałem zwalniać do maks. 120 km i wtedy strzała wolno opadała, chociaż i tak była na podwyższonym poziomie. Jako uzupełenienie informacji: jeśli stojęw korkach to zjawisko nie występuje, czyli jest to kwestia jazdy na dosyć wysokich obrotach (4tys.-5 tys. obrotów).

Ze wstępnej diagnozy stwierdziłem, że:
- taki objaw występuje zarówno na gazie jak i na benzynie
- sprawdzałem, czy oba wentylatory przy chłodnicy sięwłączają (i sięwłączają...)
- sprawdziłem poziom płynu chłodzącego i jest więcej niż maks (aż sięprzelewa, ale to chyba nie jest przyczyna????....)
Powyższy problem występował w mojej Carince w poprzednich latach gdy było gorąco, ale po pierwsze musiało być naprawdęgorąco (czyli ok. 30 stopni) a po drugie strzałka nigdy nie dochodziła do czerwonego pola. Teraz było raptem z 18 stopni, pojechałem przez chwilęze 150-170 km i już strzała doszła do czerwonego pola.....

Czy ktoś może spotkał sięz tamim przypadkiem? Może ktoś wie jak temu zaradzić??? A  może jest to naturalne ograniczenie prędkości, żeby nie łamać przepisów??? ;-).

A tak swoją drogą to jak kupiłem Carinkęparęlat temu to pamiętam, że pomimo wyłączenia silnika i wyjęcia kluczyków ze stacyjki to czasami włączały sięwentylatory przy chłodnicy. Od dłuższego czasu (ze 2-3 lata) takie zjawisko nie występuje, czyli nie zdarza sięnigdy, żeby włączył sięwentylator na postoju bez kluczyków nawet w największe upały. Nie przeszkadzało mi to i dalej nie przeszkadza, ale może to jest jakiś trop... (chociaż tak jak wyżej pisałem jeśli przekręcękluczyki w stacyjce to wentylatory sięwłączają, czyli podczas jazdy nie powinno to mieć znaczenia....)

Dzięki za wszelkie sugestie....  :modlitwa

Pozdrawiam wszystkich.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2008, 13:03:55 wysłana przez Janmor »

CarinaGTI

• Gość
Za wysoka temperatura silnika przy du¿ej prêdko¶ci (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwietnia 2005, 21:39:41 »
nie włącza sięwentylator-czujnik wentylatorka wysaidł lub za póxno sięwłącza
albo
termostat
albo
za mało płynu w chłodnicy

P.S. u mnie w cari nigdy nawet o pół cm nie podskoczyła ponad połowę:D

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwietnia 2005, 21:43:27 »
Hmmm.
A może zbyt zanieczyszczona chłodnica??
U mnie to było powodem pęknięcia przewodu:(

Duckling

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwietnia 2005, 21:51:34 »
ja obstawiam termostat ... i to bym sprawdzil w pierwszej kolejnosci, pozniej, przewody, chlodnica, szczelnosc, plukanko i zmiana plynu powinno pomoc...

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2005, 21:56:34 »
jesli nic nie cieknie i nei widać oznak szybkiego ubytku płynu itp. to termostacik może sięza późno otwiera regulując płynem  :lol:

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Kwietnia 2005, 14:05:22 »
Mam ten sam problem od dwoch lat. Byl nawet omawiany na forum ale chyba jeszcze na motonews. Plukanie i wymiana plynu nie pomogly. Termostatu jeszcze tez nie wymienialem.
Ale generalnie diagnoza byla ze chlodnice by trzeba wymienic.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Kwietnia 2005, 23:38:59 »
W pierwszej kolejności sprawdź termostat.
W drugiej kolejności wymień chłodnicę.

Deeno: 350,- i masz nową chłodnicę. Warto sięmęczyć (i silnik) ?

Pozdro.
Ps. Obstawiam, że to jednak druga kolejność wchodzi w rachubę.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Kwietnia 2005, 08:45:42 »
Cytat: Perzan
Deeno: 350,- i masz nową chłodnicę. Warto sięmęczyć (i silnik) ?

No oczywiscie jak sie zaczyna temp podnosic to zwalniam.
Ale do wymiany chlodnicy chyba w tym roku dojdzie. Ale ten termostat tez sprawdzic ???

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Kwietnia 2005, 12:08:30 »
Jak masz jakiś stary termostat to wytnij z niego środek i wsadź sam pierścień z uszczelką, który zostanie po tej operacji  zamiast tego co masz teraz w silniku i jedź na testa. Moja praktyka pokazała, że mimo wszystko grzała siędalej. Kolejny etap to była chłodnica, która pomogła w 100%. U mnie grzała sięjuż od 120km/h :(
Jak nie masz starego termostatu to podjedź gdzieś do warsztatu zapytać czy mają albo nawet do ASO. Mnie w ASO dali takie coś na sprawdzenie i już nie chcieli z powrotem :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Speede_x

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Maja 2005, 16:44:18 »
ja mam podobne problemy ( co prawda w 2ct) i na razie stanęlo na uszczelce pod głowicą ( bo reszta została sprawdzona). Dodatkowy objaw: sporadyczne problemy z uruchomieniem na zimnym silniku

suchy.kielce

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Maja 2005, 23:42:33 »
Zwróć uwagęczy masz twarde węże na goracym silniku. Jesli tak to zastanów sięczy Ci kompresja uszczelką nie ucieka. Potem termostat jak Ci Perzan napisał a na końcu możesz spróbowac odmulić chłodnice lub ją wymienić. To wszystko. I zobacz czy Ci nie cieknie pompa bo wtedy sięgrzeją ale wątpię. Pozdrawiam

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Maja 2005, 20:45:14 »
ten sam objaw miałem w nissanie (szczególnie na wakacjach, gdy śmigałem po południu europy) - wtedy tam wywaliłem całkiem termostat - nie pomogło - musiałem dusić sie 120 /h i od czasu do czasu włączać ogrzewanie oufff - gorąco było. Jak jechałem w korku lub po mieście temperatura stała na przywzoitym poziomie, a grzal sie tylko na autostradach - wymiana chłodnicy i zapodanie termostatu - załatwiły problem. Spróbuj pognać na włączonym na full ogrzewaniu - jesli temperatura nie będzie rosła - na 99% niewydolność chłodnicy.

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Maja 2005, 23:16:45 »
Ja tak wlasnie z ogrzewaniem czasem ganialem po A2 ;) Ale jak sie goraco zrobi to raczej juz nie da rady. Chyba jednak wymienie te chlodnice.

danielo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Maja 2005, 13:26:54 »
Mialem identyczny problem. powyzej 140km/h temperatura drastycznie zaczynala wzrastac. Zrodlo probelmu okazalo sie banalne, gdyz wystarczylo przeczyscic chlodnice. Trzeba pamietac. iz w Cari sa dwie chlodnice i obydwie nalezy "przedmuchac". Polacam jakas sprezarke powietrza i do dziela. U mnie pomoglo. Powodzenia.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Maja 2005, 17:09:49 »
Cytat: danielo
Trzeba pamietac. iz w Cari sa dwie chlodnice

?????  Co Ty masz za Carinę?????
Że niby gdzie ta druga chłodnica i do czego ?????
Pozdro.
*
*
*
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl