Autor Wątek: Opony Michelin w Ave T25 - glośne/problem/reklamacja  (Przeczytany 14627 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Piasek

• Gość
Opony Michelin w Ave T25 - glośne/problem/reklamacja
« dnia: 19 Kwietnia 2005, 13:30:34 »
Witam

Jeżdże sobie nowym Avensisem kombi i generalnie wszystko jest ok poza oponami. Są bardzo głośne a powyżej 120 km/h to już jest bardzo głośno. Ktoś ma tak samo w soim aucie? Mam na razie przebieg 1500 km i chyba to się nasila (ale nie jestem pewien), co będzie za kilka tysięcy km:-( Muszę przyznać, że w starym Avensisie było conajmniej o połowe ciszej.

Druga sprawa. Założyli mi blokadę skrzyni tak, że przy właczaniu dwójki mam zawsze metaliczny stuk, tak jakby coś tam przeszkadzało. Czy to jest normalne przy blokadzie w Avensisie czy po prostu źle to założyli?

Pozdr.
Rafał Piaskowski.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2007, 18:45:03 wysłana przez ayrsen »

ZACHARY

• Gość
Odp: Opony Michelin w Ave T25 - glośne/problem/reklamacja
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwietnia 2005, 17:03:21 »
A jakie to opony i skąd pewność, że to one są odpowiedzialne za hałas?
Myślę, że to co słyszysz to dźwięk, który wydaje z siebie reling dachowy. Jednym to przeszkadza a innym nie. Widać jesteś w tej pierwszej grupie.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2007, 18:46:09 wysłana przez ayrsen »

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwietnia 2005, 13:54:12 »
A jakie to opony i skąd pewność, że to one są odpowiedzialne za hałas?
Myślę, że to co słyszysz to dźwięk, który wydaje z siebie reling dachowy. Jednym to przeszkadza a innym nie. Widać jesteś w tej pierwszej grupie.
Opony to Michelin Pilot Primacy, a skąd pewność, bo to jest dudnienie tak jakby się po tarce z dużą prędkością jechało. Relingi na pewno dają inny odgłos.

Pozdr.
Rafał Piaskowski.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2007, 18:47:43 wysłana przez ayrsen »

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Kwietnia 2005, 15:52:11 »
To bardzo dziwne! Wspomniane opony należą do raczej cichych opon. Jaki masz rozmiar, 16 czy 17 cali?
Może to nie opony i konieczne jest odwiedzenie ASO?
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2007, 18:48:13 wysłana przez ayrsen »

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2005, 18:14:45 »
Łożysko.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2007, 18:48:58 wysłana przez ayrsen »

olo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Kwietnia 2005, 20:50:33 »
Potwierdzam, że na pewno w pewnym stopniu to są opony. Jestem po wymianie z zimówek ( Nokiany )  na te micheliny 16" i świszczą. U mnie wymieniano jeszcze mechanizm różnicowy w skrzyni bo też swoje trzy grosze dodawał. Witam w klubie nasłuchu…
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2007, 18:49:59 wysłana przez ayrsen »

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Kwietnia 2005, 10:03:42 »
To bardzo dziwne! Wspomniane opony należą do raczej cichych opon. Jaki masz rozmiar, 16 czy 17 cali?
Może to nie opony i konieczne jest odwiedzenie ASO?
Rozmiar mam 16 cali, felgi aluminiowe oryginalne.
Może rzeczywiście to nie opony, może łożysko tak jak kolega wyżej napisał. Muszę przyznać, że dźwięk bardzo przypomina hałasujące łożysko tylko dlaczego po 1500 km i dlaczego powyżej 120 km/h?
W ASO wczoraj byłem ale niestety nie mieliśmy gdzie się rozpędzić do takiej prędkości a druga sprawa to Pan powiedział, że nigdy nie jechał z taką prędkością Avensisem więc i tak nie rozezna się czy to normalne

Pozdr.
Rafał Piaskowski.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2007, 18:51:38 wysłana przez ayrsen »

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Kwietnia 2005, 10:18:52 »
Cytat: olo
Potwierdzam, że na pewno w pewnym stopniu to są opony. Jestem po wymianie z zimłwek ( Nokiany )  na te micheliny 16" i świszczą. U mnie wymieniano jeszcze mechanizm różnicowy w skrzyni bo też swoje trzy grosze dodawał. Witam w klubie nasłuchu.
No ja już po pierwszej jeździe stwierdziłem, że to są bardzo głośne opony ale może miałem poprzednio wyjątkowo ciche. Choć w drugim aucie też mam cichsze.

Pozdr.
Rafał Piaskowski.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2007, 18:54:23 wysłana przez ayrsen »

Wojtek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Maja 2005, 20:23:20 »
na forum oponiarskim pisali, że te opony do cichych nie należą
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2006, 12:49:12 wysłana przez Wojtek »

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Maja 2005, 20:30:22 »
Jesli masz możliwość sprawdź na deszczu (uwaga ślisko !!!) jesli na mokrym ten dźwiek jest inny - to na bank opony, jeśli ten sam - łożysko, skrzynia lub mechanizm różnicowy.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2007, 18:56:03 wysłana przez ayrsen »

tisot

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lipca 2005, 11:43:05 »
Te opony sa glosne potwierdzam a dodatkowo mam problem i drzeniem przy 120 -150. Czy ktos cwiczyl reklamacje w Michelinie?

tisot

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lipca 2005, 08:47:31 »
Witam jak w temacie ...jak to zorganizowac i czy warto ..serwis olewa mimo ze jest gwarancja na samochod...
Pilot Primacy

danielo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lipca 2005, 09:09:59 »
ja mam Micheline Pilot Exalto. super trzymaja sie drogi, ale sa stosunkowo glosne i tez mi sie trafila jedna jakas wypaczona bo chuczy. od poczatku tak jest i napewno nie jest to wina lozyska.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lipca 2005, 09:16:06 »
Już Ci piszę jak to wygląda od strony servisu.
ASO ma obowiązek zgłosić (w końcu auto jest na gwarancji) do producenta (w tym przypadku do importera w Polsce Michelin) wniosek o reklamacje, ponieważ sprawa jest rozpatrywana między reklamującym a producentem opony- dostawcą, a nie między reklamującym a TMP i tak naprawde panom z ASO do którego uderzasz nie chce się ruszyć d..y aby opisać i wysłać wniosek reklamacyjny.
Po złożeniu wniosku w ciągu 2 tygodni a w praktyce 3 tygodni pojawia się przedstawiciel od producenta opony i rozpoznaje przedmiot reklamacji. Warunek taki, że musisz udostępnić opony na czas oględzin. Dalej to przedstawiciel wydaje decyzję czy reklamacja jest uzasadniona i rozpatrzona pozytywnie czy odrzucona.
Ale tak czy inaczej musi to przejść przez ASO. Złóż pismo do ASO z prośbą o reklamację opon. Jeżeli odpowiedzą na piśmie że odmawiają to wtedy uderz do TMP. Sam w Michelinie niewiele wskórasz i zostanie to zepchnięte do ASO Toyoty jako że auto jest na gwarancji. A ASO Toytoty musi zaświadczyć, że uszkodzenia opony nie są winą niesprawnego technicznie pojazdu.
Powodzenia, w razie pytań napieraj śmiało.
Takie bynajmniej procedury obowiązywały mnie w ASO Opla i dotyczyły oponi Michelin.

Cytat: danielo
jakas wypaczona bo chuczy
może jest poząbkowana, jak oponki są poząbkowane to chuczą
Taki problem miały Vectry C i mają nadal oraz Vectry B które ząbkowały opony z tyłu
Ekstremalnie po 15 max 30 tys robiło się nie do zniesienia w środku.
Nie wiem czy i AVE II nie miała tego samego problemu a przynajmniej początkowe modele i czy czasami to nie było związane z wadliwymi tylnymi wahaczami
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2007, 19:02:33 wysłana przez ayrsen »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

tisot

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lipca 2005, 10:29:27 »
i wskurales cos ??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl