Autor Wątek: Rav-4 III generacji koszta eksplatacji  (Przeczytany 4542 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafals

• Początkujący
Rav-4 III generacji koszta eksplatacji
« dnia: 06 Listopada 2016, 11:39:43 »
Jestem nowy na forum wiec witam wszystkich!

Zastanawiam się nad zakupem Rav-4 III generacji w benzynie, dlatego chciałbym się zorientować jakie sa koszta utrzymania.

Proszę o konkretne odpowiedzi na pytania i opinie które mam nadzieje wyklarują koszt zakupu oraz utrzymania

1- Ile kosztowała twoja Toyota oraz jaka wersja?
2- Co wymagało naprawy po zakupie w twojej Toyocie oraz czy była po kolizji?
3- Koszt wymiany części które są obowiązkowe po kupnie (paski, płyny itp)?
4- Jakie jest spalanie w twojej Rav-ce ?
5- Jakie poniosłeś koszta w związku z naprawami w ostatnim roku użytkowania oraz jakie usterki wystąpiły?
6- Orientacyjny koszt AC

Prośba o nie komentowanie odpowiedzi, żeby nie powstał miszmasz.

Offline Laki22

• Prawie Toyot
Odp: Rav-4 III generacji koszta eksplatacji
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopada 2016, 15:20:58 »
Witam
        Kupiłem kilka lat temu Rav4 2.4 Limitet 2007r z USA
        Po zakupie zmieniłem tylko olej w silniku bo nigdy nie wiadomo kiedy był zmieniany,
        przed wakacjami zmieniłem klocki hamulcowe, oryginalne zakupione w salonie toyoty zapłaciłem poniżej 200zł
         Jeżeli chodzi o paski to w mojej jest łańcuszek rozrządu więc minie trochę czasu i kilometrów zanim zostanie zmieniony
         Spalanie wszystko zależy od stylu jazdy, jak prowadzi moja Żona to 9 a jak ja to do 11.
          Posiadam również Toyotę Camry 2009r z tym samym silnikiem 2,4 tylko z Lpg do zbiornika wchodzi 52L gazu, starcza na 500 km
           wychodzi 10,5L gazu na 100 km.
          Jedną Toyotę musimy sprzedać ale moja Żona na pewno nie odda Rav-ki więc będe musiał założyć do niej instalacje gazową
          Kosztów nie ponosiłem żadnych z naprawami bo nic się nie psuje oprócz wymiany klocków i oleju.
         W tym tygodniu jadę na kampanie do serwisu Toyoty mają za darmo  powymieniać i posprawdzać kilka rzeczy i nie ważne
          że samochód jest z za oceanu.
        Co do europejskich to wiem że są troch mniejsze czy są awaryjne tego nie wiem, jeżeli chodzi o diesla to podobno mało pali
         ale później są ogromne koszty z pompą , wtryskami czy turbiną.

Ubezpieczenie zależy od pojemności, wartości  samochodu i zniżek   w tym roku zapłaciłem około 1500 za ful pakiet AC i OC
           a w ubiegłym roku 1100zł trochę podrożało.

Pozdrawiam.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopada 2016, 16:09:06 »
w tym roku zapłaciłem około 1500 za ful pakiet AC i OC
Rav4 2.4 Limitet 2007r z USA
a co w tym full pakiecie AC i OC jest?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopada 2016, 17:22:51 »
a co w tym full pakiecie AC i OC jest?

To jest pakied Limitet ;)
3VZ.pl

Offline LeeOne

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Listopada 2016, 22:03:06 »
Ogólnie zgodzę się, że Toyota wymaga małego wkładu finansowego pod warunkiem, że kupimy nie "zarżnięty" egzemplarz, lub z wadą fabryczną czyt. d4d.

W tym tygodniu jadę na kampanie do serwisu Toyoty mają za darmo  powymieniać i posprawdzać kilka rzeczy i nie ważne          że samochód jest z za oceanu.        Co do europejskich to wiem że są troch mniejsze czy są awaryjne tego nie wiem, jeżeli chodzi o diesla to podobno mało pali         ale później są ogromne koszty z pompą , wtryskami czy turbiną.

Nowa kampania w RAV4 dot. nakładek na tylne pasy nic poza tym, sama obsługa trwa 15-30 min.

Same diesle są dość awaryjne i nieudane (skarbonka pow. 150kk km erozja głowicy itd.), sama turbina i wtryski w porównaniu do grupy VAG wypada cenowo o niebo lepiej (koszt nowej turbiny 800zł). VVT-i 2.0 spala zaledwie 2l więcej BP niż brat wysokoprężny i jest bardziej niezawodny i tańszy w naprawach, ale brak mu tego kopa czyt. momentu.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Listopada 2016, 23:19:00 »
koszt nowej turbiny 800zł

Chyba zjadłeś jedno zero.
3VZ.pl

Offline Laki22

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopada 2016, 11:02:35 »
Witam ponownie.
z tego co pamiętam to ful pakiet to-AC, OC, holowanie w całej europie, naprawa na oryginalnych częściach,gradobicie, wymiana szyb wszystkich a nie tylko przedniej  bez utraty zniżek, resztę musiał bym popatrzeć w polisę.
W tym roku jest zmowa cenowa w ubezpieczalniach bo wszystkie ubezpieczalnie mają takie same ceny.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Listopada 2016, 13:01:15 »
musiał bym popatrzeć w polisę
popatrz bo sama cena już nie wskazuje na full  :-)

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Listopada 2016, 13:21:44 »
z tego co pamiętam to ful pakiet to-AC, OC, holowanie w całej europie, naprawa na oryginalnych częściach,gradobicie, wymiana szyb wszystkich a nie tylko przedniej  bez utraty zniżek, resztę musiał bym popatrzeć w polisę.
W tym roku jest zmowa cenowa w ubezpieczalniach bo wszystkie ubezpieczalnie mają takie same ceny.

Coś tania ta ubezpieczalnia bo mój "prawie"' full pakiet kosztował 1850.
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl