Autor Wątek: Średnie spalanie  (Przeczytany 7683 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sajmon

• Toyot Leżący
  • *
Średnie spalanie
« dnia: 14 Listopada 2016, 17:52:30 »
Mam rav4 z 2014 wersje Amerykańską, proszę o potwierdzenie czy dobrze przeliczam spalanie. Znalazłem przelicznik z galonów na litry. Przy wpisaniu wartości z wyświetlacza (AVG 11,2) po wpisaniu do przelicznika wychodzi 21l/100km. Proszę o potwierdzenie czy dobrze  przelicza.
Ewentualnie jakby ktoś ,wiedział czy jest możliwość zmiany na l/km i temperatury z f/c będę wdzięczny.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2016, 17:54:19 wysłana przez Sajmon »

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Średnie spalanie
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2016, 18:20:23 »
Jednostki nie zmienisz. 11,2 galona to 42 litry z groszem więc jeśli przejechałeś 200 km to średnie spalanie wynosi 21 l/100km ale bardziej miarodajne jest wskazanie dystrybutora.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2016, 19:45:07 »
A nie jest to przypadkiem wskazanie mpg, czyli miles per gallon? Tak spalanie liczą standardowo Amerykanie. Wynik 11.2 to nie wynik spalania w galonach na 100 mil tylko ilość mil, które robisz na galonie.

Wyszłoby i tak bardzo dużo; 11.2 mili = 18 km i tyle robisz na galonie czyli na 3,785 litra. Wychodzi tak jak napisałeś 21 litrów na 100 km.

Edit: I na pewno tak właśnie jest bo licząc sposobem Robsajsona wyszłoby spalanie ponad 26 l/100 km gdyż 100 mil to nie 200 a jedynie 160 km.

Jaki masz silnik w tej Ravce? Benzynowe V6?
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2016, 20:12:31 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopada 2016, 20:12:24 »
gdyż 100 mil to nie 200 a jedynie 160 km.

Masz rację.Na szybko napisałem i zapomniałem uwzględnić różnicę :)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopada 2016, 20:17:09 »
gdyż 100 mil to nie 200 a jedynie 160 km.

Masz rację.Na szybko napisałem i zapomniałem uwzględnić różnicę :)

Też się nie mogę przyzwyczaić, że oni liczą bez sensu odwrotnie niż my i za każdym razem wymaga to zmiany myślenia, jakby samo przeliczanie jednostek nie było wystarczająco upierdliwe ;)

Offline Sajmon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopada 2016, 07:36:17 »
Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi, teraz już wszystko jest jasne, przelicznik działa :)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopada 2016, 09:22:46 »
A jaki masz silnik w tej Ravce? Bo spalanie jest dosyć kosmiczne, chyba że to na jakimś krótkim odcinku ostrej jazdy.

Offline Sajmon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopada 2016, 10:45:11 »
Mam silnik 2.5 L, ale zrobiłem nią może jakieś 30 km :)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Listopada 2016, 21:20:45 »
Napisz coś więcej o tej amerykańskiej Ravce, bo jestem jej ciekaw. Jeździłeś europejską? Jakie różnice? Jak zawieszenie? To jest aktualna Ravka w wersji przedliftowej, prawda? Oczywiście automat?

Offline Sajmon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Listopada 2016, 12:12:08 »
Napisz coś więcej o tej amerykańskiej Ravce, bo jestem jej ciekaw. Jeździłeś europejską? Jakie różnice? Jak zawieszenie? To jest aktualna Ravka w wersji przedliftowej, prawda? Oczywiście automat?

Tak jest to aktualna Ravka przed FL i tak jak napisałeś automat. Jak dla mnie super, osiągi, komfort i nawet spalanie spadło do 10L :) jak trochę pojeździłem. Nie jeździłem wersją europejską więc porównania nie mam, do tej pory tylko VW od golfa 2 przez 4 po passata :)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Listopada 2016, 12:24:41 »
No to fajnie, ze względu na kurs dolara pewnie wiele ich w Polsce nie będzie więc masz unikat ;) Co do spalania to napisz jaki masz średni wynik po przejechaniu paru tysięcy kilometrów w zróżnicowanych warunkach. Ja nie kasowałem licznika od kupna samochodu i pokazuje mi średnie spalanie równo 10 l (wersja 2.0 CVT 152 KM 4x4) ale do eco-driverów nie należę ;)

Ty masz w swojej jakieś 178 KM i tradycyjny 6-stopniowy automat więc zupełnie inne rozwiązanie. Napęd 4x4 czy tylko przód? Amerykańskie zawieszenie bardzo buja czy w miarę sztywne? Jak ze światłami, LED czy jakieś amerykańskie?
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2016, 13:00:31 wysłana przez Milos »

Offline Sajmon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Listopada 2016, 16:14:36 »
Jak w końcu zrobię światła :) i przejadę kilka tysięcy km napiszę średnie spalanie.  Światła bez ledów, ale  jak pisałem i tak będę przerabiał światła z przodu to będą ledy :), tylne światła takie jak w europejskich oprócz przeciwmgielnej oczywiście. Dokładnie silnik 2.5 178 km napęd tylko przód. Co do zawieszenia na razie nie odczułem większego bujania.

Offline aadasiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Listopada 2016, 16:54:37 »
Cześć Sajmon
Jak bys chciał przerabiać łapy na ledy to ja jestem juz po zabiegu zmiany, udało mi sie kupic xenon L+P  za 800zl brz przetwornic, dodałem HID D2s i jest oki (mowię odrazu ze nikogo nie oślepiam)
Teraz walczę ze zmiana nabi na model (czyli większy ekran i bez napędu CD) z 16r i moze zmienię panel klimatronina.
Opisz jakbyśmy wrażenia z jazdy itp.....
Pozdrawiam Adam

Offline Sajmon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Listopada 2016, 18:41:34 »
Cześć Sajmon
Jak bys chciał przerabiać łapy na ledy to ja jestem juz po zabiegu zmiany, udało mi sie kupic xenon L+P  za 800zl brz przetwornic, dodałem HID D2s i jest oki (mowię odrazu ze nikogo nie oślepiam)
Teraz walczę ze zmiana nabi na model (czyli większy ekran i bez napędu CD) z 16r i moze zmienię panel klimatronina.
Opisz jakbyśmy wrażenia z jazdy itp.....
Pozdrawiam Adam
Cześć Adam

Ja znalazłem gościa na miejscu w Krakowie który przerobił mi lampy z przodu i zamiast jednego wstecznego mam przeciwmgielną. Jestem pod wrażeniem pracy  tego Pana, wszystko sprawnie, czyściutko bez żadnych dodatkowych przełączników. Jak dla mnie jazda bajka :) I spalanie ok. 12 L po mieście (jak na razie) wydaje się całkiem przyjemne. Którą masz wersje?

Offline aadasiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Listopada 2016, 19:35:40 »
Ja sam bawiłem sie z lampami i jest oki
Mam wersje limited AWD
A robiłeś cos/ zmieniałeś w środku ?? Farenhajty na Celsjusza, miłe na km?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl