Autor Wątek: Zdalny start - Remote start  (Przeczytany 33788 razy)

wojtekS

• Gość
Odp: Zdalny start - Remote start
« Odpowiedź #75 dnia: 07 Października 2017, 00:33:31 »
Ogarnąć się Panowie, bo ostatnia strona nic na temat.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka

Jak nie na temat ? Temat jest o Remote Start przecież... Retranslator zapewnia Remote Start do kilku kilometrów bez najmniejszego problemu dowolnemu posiadaczowi takiego cudeńka :D
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2017, 00:37:27 wysłana przez wojtekS »

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 07 Października 2017, 00:36:21 »
Tak, pamiętam o programowaniu. Jest na schemacie po prawej czarny przewód do "trunk" i jednoczesnie jako "emergency". Nie mam przed sobą schematu teraz ale jest jeszcze w ECU podlaczenie pod pin30 światła postojowe, jak działa to powinny się palić.

Światła postojowe mam podłączone - żółty przewód ECU pin30. Na moim schemacie nie miałem nic o emergency.
Schemat zostawiłem w warsztacie - po południu go wkleję. Zestaw kupowałem tutaj.: http://www.ebay.pl/itm/Remote-Start-for-Toyota-PRIUS-2010-2014-Push-To-Start-Models-PLUS-T-Harness/371811148846?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649

Jednak z wyglądu różni się trochę od tego na zdjęciu. Dodatkowo miałem pokreślone strony w instrukcji więc odpuściłem podłączanie pozostałych rzeczy.

Co do tych pinów/konektorów to znasz może ich numer katalogowy? Mnie póki co nie udało się nic znaleźć.

I raczej nie znajdziesz. ASO nie zna tych numerów, tam wystepuje pusta kostka jako część zamienna.

Ja sprawę rozwiązałem kupując za bandycką cenę 80 zł obciętą wtyczkę rzeczoną od jakiegoś biznesmena z allegro.

Jak chcesz to mam tych pinów sporo z niej - tylko kolor kabla będzie inny.

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 07 Października 2017, 11:04:52 »
I raczej nie znajdziesz. ASO nie zna tych numerów, tam wystepuje pusta kostka jako część zamienna.

Ja sprawę rozwiązałem kupując za bandycką cenę 80 zł obciętą wtyczkę rzeczoną od jakiegoś biznesmena z allegro.

Jak chcesz to mam tych pinów sporo z niej - tylko kolor kabla będzie inny.

Mnie się nawet numeru wtyczki nie udało znaleźć - różne się pojawiały ale nie ta :P

Również udało mi się kupić wtyczkę z kabelkami z Avensisa za jakieś 15zł bo z Priusa nie było.
Na pierwszy rzut oka piny powinny pasować.
Kolory kabli to nie problem bo ich po prostu tam nie było :)

Na dniach będę wiedział czy będę pasowały - jeśli nie to się do Ciebie Wojtku odezwę, bo chętnie bym wtedy dwa odkupił :)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 14 Października 2017, 15:07:49 »
Poświęciłem sobotę na zamknięcie tematu remote start. Niestety u mnie nie działa  :embarassed: Świeci się czerwona dioda ( czeka na programowanie) i nic więcej. Sprawdzałem wszystko 4 razy. Podłączenie jest ok, tzn. było bo rozłączyłem wszystko i moduł z kabelkami czeka na nowego właściciela. Zaprogramowany jest na Priusa 2011.
Chętnych forumowiczów proszę o PW. Nadmieniam ze oddam po kosztach czyli za około 200zł+wysyłka najlepiej paczkomatem.
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2017, 15:12:03 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 14 Października 2017, 20:17:55 »
Poświęciłem sobotę na zamknięcie tematu remote start. Niestety u mnie nie działa  :embarassed: Świeci się czerwona dioda ( czeka na programowanie) i nic więcej.

Procedurę programowania przeprowadzałeś?
U mnie na początku było tak samo - dopiero po procedurze wczytania kluczyka zadziałało.
Wcześniej tylko czerwona dioda jak u Ciebie.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #80 dnia: 15 Października 2017, 00:11:13 »
W mojej instrukcji wygląda to tak:

"Press the vehicle Push-to-Start (PTS) button twice (2) to turn the
ignition ON. Wait for the LED to turn ON solid green for three (3)
seconds*.

Tak też robiłem, kilkakrotnie. Nic się nie zmieniło, paliła się cały czas czerwona dioda.

Jaką ty miałeś procedurę?

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 15 Października 2017, 00:26:07 »

seconds*.

Tak też robiłem, kilkakrotnie. Nic się nie zmieniło, paliła się cały czas czerwona dioda.

Z tego co kojarzę to była identyczna. Jutro sprawdzę bo mam schematy w warsztacie i dam Ci nać.

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 15 Października 2017, 14:26:09 »

seconds*.

U mnie wygląda podobnie - gwiazdką w instrukcji zaznaczyli:
1) Connect the 10pin, 12pin and 14pin harnesses to DB3, then wait until the led turns ON solid red.
2) Press the Push-to-start (PTS) button twice to turn the ignition ON . The LED turns ON solid green for 3 seconds, then shuts OFF*
* The LED flashes orange if an OEM remote starter has been detected. Refer to OEM starter detection for more information.
3) Press the PTS button once more to turn vehicle ignition OFF, once the module is successfully programmed.

Offline ReddyS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 18 Października 2017, 09:35:15 »
Mam tam sam moduł co fazibazi, jak znajdę chwilę to spróbuję i zobaczymy efekt.

Wysłane z mojego E6533 przy użyciu Tapatalka

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #84 dnia: 19 Października 2017, 08:15:38 »
Dla użytkowników forum mogę wysłać gratis, oraz zgadzam się na płatność po zamontowaniu i sprawdzeniu działania. 200zł.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 19 Października 2017, 09:25:41 »
Protokół CAN jest inny dla Auris i Prius. To powód nieszczęścia.

W rosyjskiej Pandorze tym dwóm samochodom (i dwóm różnym protokołom CAN) odpowiadają inne kody, które wpisuje się podczas pierwszego programowania alarmu:

Prius kod 2137 od 2009
Auris kod 2121 od 2012

Czy w tym waszym ustrojstwie z USA też się jakoś wybiera auto ? Jeżeli tak to mniemam, że w liście wyboru nie ma Aurisa bo to na Europę chyba tylko wynalazek jest ?

Bo z tego co patrzę w dokumentację techniczną Pandory to kod 2121 używa również:

Lexus ES ? 2012 ?. ????????? ?????????? ? ???????? ?? CAN (??? 2121)
Toyota Camry ? 2011 ?. ????????? ?????????? ? ???????? ?? CAN (??? 2121)
Toyota Corolla ? 2013 ?. ????????? ?????????? ? ???????? ?? CAN (??? 2121)
Toyota Rav4 ? 2013 ?.????????? ?????????? ? ???????? ?? CAN (??? 2121)

Możnaby popróbowac wprowadzić te auta zamiast Auris (i Prius - bo ma inny protokół CAN)...

Wiem, że zanim Pandora zaczęła oficjalnie wspierać priusa 3 gen to montażyści wybierali jakiś inny model - któryś terenowy i protokół akurat był ten sam co w priusie.

EDIT: zamiast cyrylicy pojawiły się po zapisaniu posta znaki zapytania - ale chodzi o te auta od podanego roku.

Tu pełny spis: https://alarmtrade.ru/wp-content/uploads/2017/10/Pandora_DXL_DX_LX_PanDECT_X_history_20171016.txt
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2017, 09:35:36 wysłana przez wojtekS »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Października 2017, 15:19:49 »
wojtekS Dzięki za zainteresowanie tematem  :good: Zmiana auta jest możliwa ale po ponownym przeprogramowaniu modułu tzw. xkloader2 - jeżeli ktoś w PL ma końcówkę od dball'a to chętnie skorzystam  :roll: może i jest to rozwiązanie ale trudne do wykonania bo pewnie nikt tego nie ma. Ewentualnie mógłbym zaryzykować i zamówić xkloader2 a (która kosztuje tyle samo co sam moduł 30$ +wysyłka) ale chyba się nie skuszę. Ewentualnie zamówienie nowego modułu zaprogramowanego tym razem np. do Toyoty Camry11 lub Corolli13 jeżeli była by pewność, że to zadziała.
Chodzi o taki kabelek i puszeczkę:

https://www.ebay.com/itm/XPRESSKIT-XKLOADER2-COMPUTER-INTERFACE-USB-BOOTLOADER-BRAND-NEW-/142534703913?hash=item212fbafb29:m:m8ra5UvV3oV8dVHoBYmLvJQ

Także jeżeli jest ktoś z kolegów forumowych chętnych do podłączenia u siebie, to mogę wysłać paczkomatem i po podłaczeniu i sprawdzeniu 100zł mi wystarczy na otarcie łez :embarassed:. Przypominam Prius 2011.

« Ostatnia zmiana: 19 Października 2017, 15:35:33 wysłana przez fazibazi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl