Autor Wątek: RAV 4 - pomóżcie przyszłemu właścicielowi  (Przeczytany 6504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mati300i

• Toyot Leżący
  • *
RAV 4 - pomóżcie przyszłemu właścicielowi
« dnia: 22 Listopada 2016, 13:05:20 »
Witam serdecznie. Przymierzam się do RAV 4. Czytam, czytam no i lekki mętlik. Proszę o pomoc. Jestem zainteresowany tym egzemplarzem, proszę zerknąć i napisać czy coś jest niekorzystne w tym egzemplarzu?
http://otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-stan-idealny-przebieg-autostrada-1wl-serwis-tylko-aso-jedyna-taka-ID6yEYAh.html

I jakie ma opinie jednostka silnikowa: 2.2 D-4D 150KM. Każde samochody mają jakieś jednostki, które nie są, albo są polecane jak to jest z tą jednostką? No i proszę wypowiedzieć się o wyposażeniu, ten egzemplarz posiada wyposażenie PREMIUM, wyższe wyposażenie i najbardziej rozbudowane to PRESTIGE, tak ? czyli to premium to przedostatnia pozycja wyposażenia ?

Jeszcze chciałem dopytać o wygląd, to jest najnowszy wygląd generacji 3 ? nowszy wygląd ma już tylko generacja 4, tak ?

No i jak to jest z tym kołem zapasowym -> lepiej mieć na drzwiach koło czy schowane w bagażniku i dlaczego? to tylko kwestia wyglądu i zagospodarowania miejsca, a czy może to coś oznacza więcej?

Co jest awaryjne w tej RAV z takim wyposażeniem i silnikiem? na co zwrócić uwagę?

Z ogłoszenia zostało usunięte: "Do tej pory wymieniono a nie regenerowano: turbinę i zawór EGR – koszt 8.230zł faktura z ASO Toyota."

Bardzo proszę o opinie, mam nadzieje, że wybrałem dobrą kategorie forum ?
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2016, 14:05:42 wysłana przez mati300i »
Obecnie: Passat B6 2010r Highline Sedan 170KM 2.0 TDI, Automat DSG - 200 tys przebieg - zero awarii.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: RAV 4 - pomóżcie przyszłemu właścicielowi
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopada 2016, 13:26:14 »
Co do koła zapasowego, to w RAV4 III gen. zdecydowanie należy szukać egzemplarzy z kołem na drzwiach bagażnika. Brak koła na drzwiach świadczy o tym, że najprawdopodobniej mamy do czynienia z wersją specjalną X na oponach typu Run Flat = same kłopoty.

Toyota w wersji X dawała wyłącznie zestaw naprawczy, stąd brak koła na drzwiach, natomiast wersji gdzie koło byłoby schowane pod podłogą bagażnika z tego co mi wiadomo w ogóle nie było w RAV4 III gen.

Co do reszty niech się wypowiedzą posiadacze III gen, ja mam IV gen.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2016, 13:30:04 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline mati300i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Listopada 2016, 13:29:24 »
Dziękuję bardzo. A możesz coś napisać o tym silniku? w Gen IV chyba silniki podobne, to może coś jeszcze mógłbyś odpowiedzieć w moim temacie?

I mam jeszcze pytanie, czy TOYOTA ASO wprowadza wszystko w system - wszystkie serwisy itp.? np. VW jak najbardziej tak, ford różnie, peugeot też różnie (raczej nie) a jak to jest z TOYOTA?
Obecnie: Passat B6 2010r Highline Sedan 170KM 2.0 TDI, Automat DSG - 200 tys przebieg - zero awarii.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopada 2016, 13:35:58 »
Ja w ogóle nie lubię i staram się unikać diesli, także wiele nie napiszę. Silnik diesla 2,2 montowano w IV gen tylko do liftingu, obecnie jest zupełnie inny diesel 2,0 produkcji BMW.

Co do serwisów to jak najbardziej wszystko robione w ASO jest wprowadzane do systemu. Czy zawsze? Z mojego doświadczenia tak, ale niech się ktoś mądrzejszy wypowie. Rozumiem, że pytanie dotyczy tego, czy teoretycznie możliwe byłoby zatajenie jakiegoś większego dzwona przed kolejnym klientem?
My Toyota is Fantastic :)

Offline mati300i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopada 2016, 07:23:24 »
Zbyt dużego ruchu w temacie nie ma. Szkoda.

Jadę obejrzeć benzyniaka, bo diesle wyczytałem, że po 150 tys są problematyczne - padają podzespoły.

http://otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-awd-2-0i-158km-pierwszy-wlasciciel-salon-polska-ID6yEhWl.html 60 tys 2010r.

Co myślicie o tej sztuce? no i cały cza czekam na odp. z pierwszego postu.

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopada 2016, 08:57:59 »
A nie wolisz wersję Long w automacie? Ja takim jeżdżę i jestem bardzo zadowolony.
TOYOTA RAV4 III Long & TOYOTA COROLLA IX

Offline mati300i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopada 2016, 09:01:14 »
wersja long? a co to za wersja? nie widziałem nawet takiej na aukcjach - może dlatego, że tylko przeglądam zakupione w polskich salonach?

Offline kuczi

• Toyot Leżący
  • *
    • gratyDOauta
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopada 2016, 10:19:26 »
Jeszcze chciałem dopytać o wygląd, to jest najnowszy wygląd generacji 3 ? nowszy wygląd ma już tylko generacja 4, tak ?

Tak

No i jak to jest z tym kołem zapasowym -> lepiej mieć na drzwiach koło czy schowane w bagażniku i dlaczego? to tylko kwestia wyglądu i zagospodarowania miejsca, a czy może to coś oznacza więcej?

Tak jak kolega wyżej napisał

I jakie ma opinie jednostka silnikowa: 2.2 D-4D 150KM. Każde samochody mają jakieś jednostki, które nie są, albo są polecane jak to jest z tą jednostką?

Sam sobie odpowiedziałeś ;) Ja tez niedawno rozważałem zakup diesla ale zrezygnowałem ze względu na droższe części zamienne do silnika/osprzętu. Jest więcej gratów które mogą się popsuć niż w benzyniaku.

wersja long? a co to za wersja?

USA

Co myślicie o tej sztuce?

Ładna. Jedź obejrzyj i jak się spodoba to bierz. Ja kupiłem z pierwszych rąk, salonową PL z 2012 r za troszkę więcej ale jednak warto dołożyć i być pewniejszym. Historia ASO i krajowe pochodzenie to duży atut.
Brakuje jej z tego co widzę systemu bezkluczykowego i radia dotykowego ale można bez tego żyć ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2016, 10:23:39 wysłana przez Filu »

Offline mati300i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Listopada 2016, 10:25:59 »
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Dzisiaj wpadł mi taki Mondeo:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6617541063 : Mondeo 2.2TDCi 200km Titanium mega wyposażenie, super silnik i ekstra skrzynia bo automat - wszystko mało awaryjne. już chciałem kupować dzisiaj, dzwonie - sprzedane :( ale jestem pod wrażeniem tego egzemplarza i chyba takiego będę szukał zamiast rav4. W sumie zależy co prędzej fajnego i pewnego wpadnie, ale Mondeo zrobiło na mnie spore wrażenie.

Offline kuczi

• Toyot Leżący
  • *
    • gratyDOauta
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Listopada 2016, 10:39:59 »
Musisz się zdecydować czego szukasz :)
Ja brałem pod uwagę VW Tourana, Passata B7, Opla Zafirę C czy Citroena C4 GP. Miało być coś większego ale wybrałem mniejszą Ravkę z kilku powodów. Raz że mniej traci na wartości w porównaniu do konkurencji , poza tym dobre opinie o bezawaryjności benzyniaka no i napęd 4x4. Do tej pory jeździłem kilkoma passatami ( V6 4x4 ) , audi ( V6 i V8 4x4 )  czy Bmw ( R6 ) Te 158 KM ze skrzynia manual 6 szału nie robi ale już wyrosłem z wariackiej jazdy ;) Spalanie znośne, w większości robię kilkunastokilometrowe trasy i przeloty autostradowe.

Offline mati300i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Listopada 2016, 10:45:26 »
Ford też mało traci na wartości. W sygnaturce widać czym teraz jeżdżę i jest super. Teraz chciałem jakiegoś SUVa więc cały czas biorę pod uwagę RAV4 - jednak wydaje mi się, że będzie mi brakować tych bajerów, które obecnie mam w aucie, czyli: radio z dużym wyświetlaczem i ksenony + pewny automat. Dlatego jak zobaczyłem taką perełkę wśród ogłoszeń to od razu chciałem brać :) no, ale nic. Poczekam i co się fajnego nasunie to wezmę, ale Mondeo - super... :) zrobiło na mnie efekt WOW, a przeglądając samochody raczej było: ''fajne, ale bez szału :)'' albo: szrot :) - takie opinie w mojej głowie się rodziły :)

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Listopada 2016, 15:03:17 »
Ford też mało traci na wartości.

Chętnie dam Ci namiar na kolegę, który takie mondeo próbuje sprzedać od pół roku za pół ceny bo wszystko po kolei non stop w nim pada  :cheesy:

www.FotoSzopa.pl

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Listopada 2016, 15:17:09 »
takie mondeo próbuje sprzedać od pół roku za pół ceny bo wszystko po kolei non stop w nim pada 
bo w obecnie produkowanych autach bez względu na markę już przy 200kkm wszystko pada a Toyota nie jest już wyjątkiem :-)

Offline mati300i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Listopada 2016, 15:21:42 »
Chętnie dam Ci namiar na kolegę, który takie mondeo próbuje sprzedać od pół roku za pół ceny bo wszystko po kolei non stop w nim pada  :cheesy:
Jak możesz to wrzuć linka do aukcji, nie sądzę żeby padało mu wszystko w Fordzie... No chyba, że sprowadził z Niemcowni bądź innego niepewnego źródła od handlarza, który zapewniał, że to igła, a niemiec płakał jak sprzedawał :) Takie same opinie były o samochodzie, który mam niżej w sygnaturce. Kupiłem pewne, z Polski od 1 właściciela, sprawdziłem w serwisie przed zakupem i już ma 200 tys prawdziwy przebieg i odkąd jeżdżę, a jeżdżę ponad 3 lata to auto nie ma żadnych awarii, prócz 1 zużytego żarnika w ksenonie :D A ile się w Internecie naczytałem, jakie to złomy... heh
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2016, 15:23:41 wysłana przez mati300i »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Listopada 2016, 20:50:12 »
A Ty przyszedłeś tu dowiedzieć się czegoś o Rav4 czy udowadniać wyższość VW i Forda nad resztą świata ? Nie zepsuło się, to dobrze, ale jeśli na tysiąc rozkraczonych trafi się jeden jeżdżący, to jest błąd statystyczny a nie reguła.

Chcesz Mondeo, to kup, tylko nie wiem w takim razie po co ten wątek, skoro szukasz pseudoterenówki i, a jako konkurencję podajesz kombi.

Z 2.2 (i całą serią AD) daj sobie spokój. Jeśli musi być Ravka, to rozejrzyj się za jakimś amerykańcem z 2AZ albo 2GR (w zależności od tego, czego oczekujesz od auta), choć gdybym miał kupować Rav4 L, to wolałbym wziąć Highlandera, bo jest bardziej wyrazisty.

3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl