Autor Wątek: AURIS HYBRID 2016  (Przeczytany 64057 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
Odp: AURIS HYBRID 2016
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Grudnia 2016, 21:59:51 »
dzieki, bede wiedzial gdzie szukac

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Grudnia 2016, 22:36:27 »
Do Zbig: masz 16 calowa koła, bo masz wersję niższą niż EXECUTIVE i dlatego masz inne hamulce i felgi, a tym samym co innego w homologacji.

EXECUTIVE to nie jest wersja tylko pakiet do PRESTIGE, chyba że w Niemczech inaczej.  Ale skoro homologacja tylko na 17 cali, to... należy się upewnić czy przypadkiem producent nie dmucha na zimne - patrz artykuł:
http://www.pewag.pl/nowosci-i-wydarzenia/nowosci/lancuchy-sniegowe-pewag-servo-sport.aspx?era=2014

A tu łańcuchy do Aurisa II z kołami 225/45/r17:
http://www.pewag.pl/produkty/lancuchy-sniegowe/samochody-osobowe/lancuchy-sniegowe-pewag-servo-sport.aspx?idcustomer=1946600&fzart=P&artikelnummer=30015

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 14 Grudnia 2016, 06:08:13 »
Draco: Jak masz ciemny kolor lakieru to będzie Ci trudno odróżnić (podkład jest barwy zgnitej zieleni, ale miernik pokaże Ci poniżej 30 micronów czyli tzw pył nie lakier) Ja zobaczyłeś na moich fotkach białe "fugi" tzw pastę uszczelniającą, to jej już w większości nie ma, bo się złuszczyła. Musisz zwrócić uwagę na gramaturę lakieru (jak zobaczych kropki tzn, że to pył, a nie powłoka lakiernicza - tak jak na fotkach)
Co do wersji: Executive w Niemczech to jest pełna opcja, nie ma już żadnych pakietów dodatkowych. Możesz dokupić sobie duperele jak owiewki,maty, itp
Zbig: łańcuchy są fajne, ale pozostaje fakt, czy one mają certyfikat dopuszczenia do montażu przez tego producenta (Toyota), bo jeżeli nie to mamy to samo jakbyśmy założyli sobie 16 w serwisie, czyli na własne żądanie i odpowiedzialność. Jedno jest pewne, że nie tylko Auris są takie jaja jak wynika z artykułu. Ciekawe czy inny klienci też wiedzą, że mają autka na lato  <zalamka>

Podoba mi się tekst z proponowanego artykułu: ..."UWAGA: bezwzględnie należy przestrzegać zaleceń producenta pojazdu! Firma pewag w żadnym wypadku nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności z tytułu niestosowania się do zaleceń producenta pojazdu."... :laugh:
Kolejni najpierw makaron na uszy, a potem... przynajmniej napisali na pierwszej stronie  <regulamin>
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2016, 06:11:01 wysłana przez F_20.0 »

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 14 Grudnia 2016, 23:23:19 »
Dzieki za info jak pisałem, sprawdzę po powrocie do domu.
Teraz samochód jest na parkingu lotniskowym  :cry:

Offline Blast

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #79 dnia: 15 Grudnia 2016, 07:45:55 »
Zbig: łańcuchy są fajne, ale pozostaje fakt, czy one mają certyfikat dopuszczenia do montażu przez tego producenta (Toyota), bo jeżeli nie to mamy to samo jakbyśmy założyli sobie 16 w serwisie, czyli na własne żądanie i odpowiedzialność. Jedno jest pewne, że nie tylko Auris są takie jaja jak wynika z artykułu. Ciekawe czy inny klienci też wiedzą, że mają autka na lato  <zalamka>

Dla zainteresowanych tym tematem polecam - http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,27077.msg566483.html#msg566483

Pozdrawiam  :good:

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 15 Grudnia 2016, 08:52:16 »
Blast jak pisałem w innym wątku podeślij Nam kopię tej decyzji (foto) wiele to pomoże zainteresowanym. Wielkie 👏🏻 Dla Ciebie za rozwiązanie jednego z problemów.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 15 Grudnia 2016, 09:57:07 »
Blast jak pisałem w innym wątku podeślij Nam kopię tej decyzji (foto) wiele to pomoże zainteresowanym. Wielkie 👏🏻 Dla Ciebie za rozwiązanie jednego z problemów.

Może się okazać, że tak nie do końca rozwiązanym problemem w twoim przypadku  :o
Jeśli ten PIMOT jest rzeczywiście "organizacją" która nadaje homologacje , to ich jurysdykcja obejmuje tylko PL , a ty poruszasz się w DE (więc ich "homologacja" tam nie obowiązuje)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #82 dnia: 15 Grudnia 2016, 10:04:20 »
Homologacja polska działa w całej uni - w Polsce dostajesz z pimotu E20 a w Niemczech E4 - cyferka oznacza jedynie kraj wydający a nie w ktorym obowiązuje.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 15 Grudnia 2016, 13:00:23 »
Tomery tutaj się zgodzę, że Niemcy mają w poważaniu ten dokument. Ale jeżeli TMPoland dopuści do ruchu pojazd na 16 mając w papierach 17 to mam szansę ich zmusić do wydania podobnej decyzji. Tak sobie to tłumaczę. Jak będzie to się okaże. Dlatego pitrzebuję kopię tej zgody.

Mechu auta było kupione w D, w D zarejestrowane i zapewniam Cię, że dla nich opinia Pimot-u jest tyle warta co ten papier na którym zostanie wydrukowana, ale może mi wiele pomóc w negocjacji z TMD!!!

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #84 dnia: 15 Grudnia 2016, 14:29:39 »
Opinia pimotu jest tak tak samo wiążąca jak kazdego innego certyfikowanego europejskiego zakładu homologacyjnego.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 15 Grudnia 2016, 16:04:43 »
OK. To ja z innej beczki. Kto wystawia homologację na rynek poszczególnego kraju wspólnoty?
Mi się zdaje, że jeżeli mam homologację wystawioną przez organ niemiecki, to zmiany musza nastąpić również przez nich. Jeżeli auto byłoby kupione w PL to się zgodzę z Tobą w 100%, że wspomniany Pimot ma prawo do zmiany i musi być akceptowane przez urząd niemiecki. Mogę się mylić, ale nie wydaje mi się. Faktem jest, że spróbuje działać ponownie powołując się na istniejące zmiany w Polsce. Tylko dowodów brak. Brak kopii tego pisma. Trzeba poczekać.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 15 Grudnia 2016, 18:15:53 »
Kto wystawia homologację na rynek poszczególnego kraju wspólnoty?

No właśnie, sprawa nie jest taka prosta i jednoznaczna jakby mogło się wydawać (chociaż prawnikiem nie jestem i mogę się mylić).
A co w sytuacji jak polski PIMOT "przehomologuje" w PL Aurisa z 17" na 16" (a niemiecki "pimot" tego nie zrobił) i taki Auris na 16" pojedzie do DE i odpukać spowoduje "zdarzenie drogowe" ?
Czy taki Auris jest wtedy "legalny" ?
Moim zdaniem (tak podpowiada logika) to centrala Toyoty w Belgii powinna wprowadzając nowy model na rynek wystąpić do takich "pimotów" w każdym kraju o homologację taką, żeby samochód był wszędzie "legalny".

Albo wyobraźmy sobie taką sytuację: przyjeżdża do PL jakaś Makrela Engel , albo Miszel Platini , albo inny Czak Noris i tu w polskim salonie kupuje Aurisa (bo było taniej) przehomologowanego z 17" na 16" i jedzie nim do swojego kraju. I co, jeździ wtedy u siebie nielegalnym samochodem ?
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2016, 18:28:53 wysłana przez tomery »

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 15 Grudnia 2016, 20:11:42 »
F_20.0 - na stronie 630 instrukcji obsługi Toyota Auris Turing Sport OM EUROPE - OM12L13E.pdf podane sa kola w homologacji przeznaczone do w/w modelu wiec ja teraz nie rozumiem o co ci chodzi ?KTO POWIEDZIAL CI ZE MASZ HOMOLOGACJE NA 17" I NIE WOLNO ! podkreslam NIE WOLNO ci zalozyc 16" (205/55R16 91V) na zime ???!!! i na nie lancuchy to prawda ze na 17" nie wolno zakladac lancuchow ale na 16" juz tak !gdzie jest problem ?, mozesz podac jakies zrodlo gdzie jest napisane ze nie wolno ci zmienic kol na zime ?

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 15 Grudnia 2016, 20:50:51 »
Kurcze dubluję posty za co przepraszam :
Dokładnie w Kompletnym wykazie pojazdu WE we świadectwa zgodności z homologacją e11*2007/46*0018*09
Pod pozycją : Achsen und Radaufhangung  jest wpisany rozmiar.
Poniżej pozycja : Radkombination jest wpis KEINE ALTERNATIVE

U mnie jest jasno zakreślone - tylko ten rozmiar jest dostępny dla tego VIN-u
Na podstawie tego papierka, można zarejestrować nowy pojazd, określić jego emisję spalin, wydać dowód rejestracyjny i tak dalej.
Muszę wystąpić o prośbę o zmianę tego nieszczęsliwego wpisu do Toyoty w Niemczech, a do tego czasu podkładają papier, że zmieniają Ci koła na twoje żadanie sprzeczne z treścią tego świstka.

@Tomery : jeżeli będziesz miał papiery na to jak  opisujesz oraz auto Ci zarejestrują to wiadomo, że nic Ci nie zrobią. Mało tego, podejrzewam, że nawet jak Ci najdzie ochota zarejestrować w Niemczech to będziesz miał to samo co w polskich. Nic nie zmienią. Jak ja przerejestruję to przecież wpisują dane Brif (duzy dowód ) lub jak jest nowy z tego właśnie świadectwa.
Nie da się tego prosto zmienić. Jest adnotacja - koniec, kropka.

Przekopałem internet i niestety moje auto nie ma prawa posiadać 16 calowe koła. Po przekopaniu dokumentacji oraz w necie pojazd rejestrowany pod nazwą kodową  AHX 00046 / 5013 dopuszczony do ruchu na podstawie homologacji e11*2007/46*0018*09 nie ma prawa poruszać się na kołach mniejszych niż 17 cale. Czyli w Niemczech  nie dopuścili tych mniejszych kół lub jeszcze nie. Info dostępne w Goggle  :shock: i znowu lipa  :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2016, 21:17:31 wysłana przez F_20.0 »

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 15 Grudnia 2016, 22:53:40 »
 napisales cos znaczacego  - niestety kupiles samochod w D i jezeli jest jak piszesz (nie neguje tego), to masz "eine kleine problem"
ja kupilem w UK i nie mam takich ograniczen w PL tez ich nie ma  - poprostu masz niefart i nie jest to winna Toyoty tylko przepisow w danym kraju (czego nie moge zrozumiec), przykro mi ze masz problem ... jedyne co przychodzi mi do glowy to konsultacje z dobrym prawnikiem w D.

tak na marginesie to jak wy rozwiazujecie sprawe samochodow tuningowanych  - oni na bank nie maja "oryginalnych kol" ??? :|

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl