Autor Wątek: AURIS HYBRID 2016  (Przeczytany 63994 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: AURIS HYBRID 2016
« Odpowiedź #135 dnia: 26 Grudnia 2017, 20:25:17 »
atankowałem 38,5l .... coś tu ewidentnie Japończykom nie poszło
zastanów się, co byś powiedział, jakbyś po 40 km na rezerwie stanął w polu. W toyocie rezerwa starcza spokojnie na 100 km. i tak ma być
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #136 dnia: 26 Grudnia 2017, 20:57:22 »
zastanów się, co byś powiedział, jakbyś po 40 km na rezerwie stanął w polu. W toyocie rezerwa starcza spokojnie na 100 km. i tak ma być
Problem w czym innym.  Po przejechaniu 400 km od zatankowania wskażnik analogowy pokazuje 1/2 a cyfrowy 400 km zasięgu po czym przejeżdżasz jakieś 160 i zasięg spada do 80 i zapala się rezerwa, zasięg spada w tempie 2 km na każdy przejechany kilometr a gdy spadnie do 25 to zaczyna pokazywać trzy kreski. Przejeżdżam jeszcze kilkanaście km i do baku wchodzi ok 40 litrów.  Poważnie sięzastanawiałem czy tego nie reklamować ale nie chce mi się kopać z koniem...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #137 dnia: 26 Grudnia 2017, 21:13:24 »
Rezerwy jest 8,2L jak dobrze pamiętam. W Salonie tak Pan powiedział. Że Jest więcej w baku niż napisane z zapasem. Reklamuj może wymienią Ci z większego na mniejszy :D

Ogólnie nie patrzę w ogóle na zasięg bo mnie to nie interesuje kompletnie ile przejedzie to przejedzie i ile zatankujesz tyle spali jak każdy inny samochód. Patrzenie na cyferki nie zmniejszy spalania :D

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #138 dnia: 26 Grudnia 2017, 23:28:49 »
Pół biedy, gdyby spalanie wskazywane przez komputer było prawdziwe... Niestety zaniża, i to w granicach 10%. Zbig dobrze opisał mankamenty wskaźnika paliwa i wskazania zasięgu. Skoro komputer i wtryskiwacze potrafią dozować ilość paliwa trafiającego do silnika z precyzją setnych mililitra to chyba nie jest problemem, aby zarówno spalanie, jak i wskaźnik paliwa skalibrować tak, aby pokazywały rzeczywiste wartości. Wkurzające jest, gdy zasięg pokazuje 100 km, po 20 pokazuje 50, a po kolejnych 15 są już tylko ---.

Jasne, że ile zatankuje tyle spali, ale w takim układzie bez sensu pokazywać dokładne spalanie i zasięg. Tym bardziej, że spalanie pokazywane jest zarówno między zegarami, jak i na dużym wyświetlaczu po środku i to z dokładnością do 5 kolejnych minut. Po co, skoro mija się z rzeczywistymi wartościami...? Przyznam, że i ja mam chęć zapytać w serwisie, czy nie da się tego jakoś skalibrować...

Offline trzeci

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: 27 Grudnia 2017, 18:59:20 »

no właśnie to mnie w pewnym sensie uspokoiło, bo gdzieś wcześniej czytałem że 100km można (oczywiście w zależności od stylu jazdy) jeszcze przejechać - nie byłem tylko pewny czy od momentu zapalenia rezerwy czy braku info o zasięgu  :o
Spalanie - Motostat.pl

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #140 dnia: 27 Grudnia 2017, 19:24:24 »
W każdym samochodzie te wartości są po rezerwie 40 bądź 80 z tego co ja się spotkałem a rzeczywiście jest połowa z tego i komputer umywa ręce. Myśle że to tylko dla naszego bezpieczeństwa by dać nam jasno do zrozumienia że już czas na stacje uzupełnić zbiornik bo filtr paliwa nie jest po to by czyścić bak z syfu a z tego co większość speców mówi nie warto jeździć na długiej rezerwie bo sami sobie tylko szkodzimy oszczędzając 10zł bo zajedziemy dalej a i tak trzeba będzie zalać. Ja ostatnio po teście który wykonywałem tylko dla własnego widzimi się teraz wiem że spokojnie mogę przejechać te 150km kilkanaście razy odpalając samochód bo zrobiłem te trasy na samych odcinkach do pracy gdzie mam 9 km. I nigdy już nie pozwalam się rezerwie zaświecić bo widziałem jak mi zawaliło filtr po takim zabiegu. 

Offline trzeci

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 27 Grudnia 2017, 20:49:14 »
Też tak uważam i nie miałem na celu sprawdzenia "co by było gdyby" - sytuacja generalnie dziwna i wg mnie nie do przewidzenia bo wyjeżdżając z Opola do Katowic miałem zasięg prawie 300 km i wskazówkę na połowie baku (wskazania w trakcie jazdy, nie na postoju :) ) Potem już A4 (120km/h temp.) i DTŚ  (100km/h temp.) i tak samo z powrotem, dlatego nie spodziewałem się rezerwy i strsującego " zasięg : - -"   :grin:
Spalanie - Motostat.pl

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #142 dnia: 27 Grudnia 2017, 22:08:43 »
Weźmy też pod uwagę fakt że mamy małe baki. Nie to co w innych samochodach. I pamiętajmy że co większy bak producent napewno naciąga w górę rezerwę. Wiem to po poprzednim Aurisie w Dizlu. Tam na bank bak wynosi ponad 60 litrów. Zazwyczaj 50 to jest minimum a u nas jest tego znacznie mniej.

Polecam lektrurę.

https://www.youtube.com/watch?v=LRRBmgpq35E

i powiem wam że wole takie przekłamanie aniżeli jak w dwóch fiatach ducato firmowych gdzie po rezerwie masz jakieś 30km choć komputer pokazuje więcej. O Masterze nie wspomnę bo jest jeszcze gorzej.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2017, 22:19:07 wysłana przez Stivo »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #143 dnia: 27 Grudnia 2017, 22:37:27 »
[...] powiem wam że wole takie przekłamanie aniżeli jak w dwóch fiatach ducato firmowych gdzie po rezerwie masz jakieś 30km choć komputer pokazuje więcej. O Masterze nie wspomnę bo jest jeszcze gorzej.
A ja dodam gratulacje dla Kolegów hybrydowców. Koledzy, macie tak fajne samochody, że popadacie w próżność i zajmujecie się niby-problemami. Przekłamania są i będą, wszystko w cenie. Te wskazania są orientacyjne dla ciemnego ludu motoryzacyjnego. Zapala się rezerwa, trzeba tankować. Zasięg? Wróżki nie dają w pakiecie, trzeba z czegoś to mniej więcej wyliczyć. Jedynie korektę wskazań mogliby dać, prawie nic by to nie kosztowało.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #144 dnia: 27 Grudnia 2017, 23:03:00 »
KoMarek, to nie żadna próżność! Ludzie prawie 50 lat temu na księżyc polecieli, a dziś w aucie za ponad 100 tys. nie mogą pokazać czy mi spalił 5,0 czy 5,5 litra benzyny... No sorry:(
Zasięg, jak to zasięg. Zmienia się wraz ze zmianą m.in. prędkości, ale spalanie powinno być precyzyjne!

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #145 dnia: 27 Grudnia 2017, 23:15:49 »
Spalanie również precyzyjne nie było i nigdy raczej nie będzie. Wszystkie marki oszukują. Zatankuj pod korek. Przejedź jak chcesz, jakim chcesz samochodem równe 100km i dolej do pełna. Komputer pokaże Ci 6.0L a wejdzie 6.8L. I nic na to nikomu nie zrobisz w takim świecie żyjemy gdzie producenci mają na to swoje wymówki i wszyscy je stosują. Mi ten detal kompletnie nie przeszkadza bo nie obchodzi mnie ile przejadę km co do centa ani ile spali mi na 100km. Czuje po portfelu że pali mniej niż poprzednik a reszta mnie zupełnie nie obchodzi. Takimi pierdołami kompletnie się nie przejmuje bo kupujemy samochody klasy średniej niższej a wszyscy tu wymagają cudów gdzie w mercedesie S klasy nie ma gdzie za cene naszego auta to możemy sobie co najwyżej wymienić komplet klocków i tarcz ceramicznych w Mercedesie AMG (Taka jest prawda zapraszam na strone producenta) a nie wymagać od bidnej Tojotki cudów.  Bądźmy ludźmi bo czasami mam wrażenie że z dziada robi się coraz to częściej Pan i naprawdę wyżej sra niż dupe ma.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #146 dnia: 27 Grudnia 2017, 23:53:43 »
KoMarek, to nie żadna próżność! Ludzie prawie 50 lat temu na księżyc polecieli, a dziś w aucie za ponad 100 tys. nie mogą pokazać czy mi spalił 5,0 czy 5,5 litra benzyny... No sorry:(
Pomiar spalania jest zrobiony pośrednio, jest liczony na podstawie czasu otwarcia wtrysków. To nie może być bardzo precyzyjne. Nie wsadzili kolejnego systemu za np. 3 kPLN, wykorzystali to co i tak musiało być. U mnie błąd wynosi średnio 0,25 l/100, to daje u mnie mniej niż 5% błędu. To nie jest dużo. Byłoby znacznie lepiej, gdyby była dostępna korekcja wskazań (miałem takie coś w starym Fokusie z 99 roku  +/- 15%).
Przeciętny użytkownik nie wnika, ma lekko zaniżone spalanie i się CIESZY. I o to chodzi  ;) Tak jest w każdej dziedzinie, nawet w polityce. Marketing, PR, reklama  i takie tam. Mi naprawianie świata dawno już przeszło. Ty też nie dasz rady. Decydują miliony ....
Spalanie - Motostat.pl

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #147 dnia: 28 Grudnia 2017, 00:22:50 »
Komputer pokaże Ci 6.0L a wejdzie 6.8L.
Nic z tych rzeczy.  W poprzednich autach po pierwsze komputer nie zaniżał spalania, po drugie średni błąd był na poziomie 0,1 litra/100 km.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #148 dnia: 28 Grudnia 2017, 00:26:29 »
Weźmy też pod uwagę fakt że mamy małe baki.
To jest pojęcie względne.  W Skodzie miałem 10 litrów więcej ale spalanie o 2,5 litra wyższe, więc średni rzeczywisty zasięg o jakieś 10% krótszy.

Offline klos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: 28 Grudnia 2017, 19:04:59 »
Witam
Chciałbym zapytać o wskaźnik naładowania akumulatora trakcyjnego. Jak wracam wieczorem do garażu to pokazuje jakieś 80%. Rano przy wyjeździe już tylko jakieś 20%. W garażu jest temperatura dodania- jakieś +5 stopni przy przymrozkach na dworze.
Czy Wy też tak macie?

Auris TS hybryd, przejechane dopiero Jakieś 300km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl