Autor Wątek: Wysokie obroty na zimnym silniku i bardzo niskie na ciepłym.  (Przeczytany 3820 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jacobmaxnikodem

• Początkujący
Wysokie obroty na zimnym silniku i bardzo niskie na ciepłym.
« dnia: 30 Listopada 2016, 20:55:01 »
Witam Was,

Jako, iż jestem szczęśliwym posiadaczem Ravki dopiero od kilku dni, mam do Was specjalistów pytanie, mianowicie zaobserwowałem zastanawiającą mnie rzecz i chciałbym zasięgnąć opinii czy to normalne dla tego modelu. Po odpaleniu auta na zimnym silniku obroty na biegu jałowym przez jakieś 5 minut utrzymują się na poziomie ok.1700r/min (zdjęcie w linku), a na rozgrzanym zaledwie 700r/min (zdjęcie w linku). Czasem na jakiś czas wskazówka zatrzymuje się na ok 850 r/min i wtedy auto chodzi idealnie równo, natomiast z reguły spadają na te 700 r/min, a auto wpada w odczuwalne wibracje...

I tutaj moje pytanie, czy to dla tego modelu jest normalnie? Jeżeli nie, gdzie szukać przyczyny?
Dodam, że auto to: benzyna o pojemności 1.8 z rocznika 2003, a jego przebieg to 145 tys. km.

Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki i odpowiedzi,
pozdrawiam!

https://drive.google.com/open?id=0B3unBNuaQ-zjOENYZEpKcHZIeHRjYURkOGFGaFgyZjZXelpF
https://drive.google.com/open?id=0B3unBNuaQ-zjQS11WWplcFhLWHhvY3JVcHNhTmpqS2ZUQnlF

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wysokie obroty na zimnym silniku i bardzo niskie na ciepłym.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudnia 2016, 16:50:24 »
A nie masz przypadkiem wciśniętego przycisku Idle Up - jest koło regulacji lamp? Nie wiem czy w benzynie jest, bo w dieslu tak. I służy do podkręcenia obrotów jak jest zimno żeby szybciej się nagrzał

Wysłane z mojego 2014813 przy użyciu Tapatalka

AMARAV

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Października 2017, 09:50:32 »
Witam,
Podepnę się po wątek. Po odpaleniu auta (2.0 benzyna z 2001 roku) obroty są na poziomie 1800-1900 i dopiero po około 5-6 minutach stabilizują sie na poziomie 700-800. Czy jest to normalne zjawisko, czy jednak nie? Jest to trochę irytujące zjawisko, kiedy wyruszysz z domu i na najbliższych światłach stoisz z wciśniętym pedałem sprzęgła (lub bez), a  auto "wyje z obrotami rzędu 2000.

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Października 2017, 13:39:47 »
Normalne zjawisko. Jak chcesz wuedziec dlaczego ,to poszukaj jak dziala zawor IAC umieszczony na przepustnicy ,i zauwaz ,ze przeplywa przez niego plyn chlodniczy.

« Ostatnia zmiana: 05 Października 2017, 13:44:57 wysłana przez MiG25 »

AMARAV

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Października 2017, 17:11:30 »
Mig25, dzięki za wyjaśnienie. W takim razie, jakbym chciał wyczyścić przepustnicę, to muszę spuścić płyn chłodniczy?
Sorry za pytanie, ale lepiej zapytać niż coś popsuć.

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Października 2017, 11:16:05 »
Akurat przepustnica to jeden z najwyzszych punktow ( moze na podobnym poziomie byc nagrzewnica )
Wiec wiele z niej nie zleci . Wiec mozna troche go upuscic.mozna tez cos zacisnac na tych wezach itp. Mozna wytworzyc podcisnienie w ukladzie.... Sa rozne sposoby .

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl