Autor Wątek: Corola e12 d4d słabo pali po nocy  (Przeczytany 4494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
Corola e12 d4d słabo pali po nocy
« dnia: 03 Grudnia 2016, 12:49:06 »
Cześć

Chciałem poradzić się w sprawie mojej Corolli E12.
Mianowicie jest problem z odpalaniem jak jest minusowa temperatura (nawet lekko poniżej 0) ale tylko rano, jak jest zostawiony przez noc. Jak zostawię go na 8 godzin w pracy nawet jak jest zimno to odpala. Jak się uda już odpalić, to za drugim i kolejnym razem pali bez problemu.

https://www.youtube.com/watch?v=XkB6mzqWRDg

*tak wiem, nie kręci się tak długo, niezależnie czy na 1 grzanie czy 2, czy bez czekania, z czekaniem, czy kręcenie przez chwilę i potem znowu tak samo jest.

Dane auta:
Corolla e12 – 2003 rok przedlift
Silnik: d4d 2L 116KM

Co zostało zrobione:
Przed zimą wymieniony filtr paliw – Bosh
Dwa tygodnie temu świece żarowe BERU
Paliwo Oreln Verva – niby zimowe zapewniał sprzedawca + dodatek SKYDD (bez niego też słabo pali)
3 lata temu robiony rozrusznik i alternator.

Była w warsztacie, sprawdzono, że przy rozruchu prąd spada do 5V na moim akumulatorze, na akumulatorze z warsztatu nowym do 8V.

Stwierdzono, że ciśnienie na listwie paliwa jest prawidłowe i, że zaworek SCV niby działa prawidłowo.

Pompowanie pompką ręczną nie pomaga.

Dzwoniłem po kilku warsztatach, mówiono, o kolejnej regeneracji rozrusznika, o zmianie oprogramowania na nowsze.

Proszę o pomoc, jestem bezradny. Z góry dziękuje.

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corola e12 d4d słabo pali po nocy
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudnia 2016, 12:53:42 »
W linkach zrzut ekranu zaraz po zapaleniu i już po dobrym zagrzaniu

Zimny = https://www.dropbox.com/s/2evj8dy4m2ht2bd/2016-12-04%20--11_56_37_zimny.png?dl=0

Ciepły = https://www.dropbox.com/s/f7umauj727ou5kt/2016-12-04--12_42_20_cieply.png?dl=0

Te wartości korekcji w czasie zagrzewania zmieniały się ale nie przekraczały 1,6 chwilowo potem spadały.

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudnia 2016, 11:52:10 »
Wymieniłem akumulator, dziś regenerują rozrusznik. Zobaczymy co to da.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudnia 2016, 12:32:06 »
Trzeba było się wstrzymać z wymianą akumulatora do czasu zdiagnozowania rozrusznika.

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Grudnia 2016, 17:30:24 »
Akumulator wymieniłem z 2 względów, podczas rozruchów spadało do 5V oraz byłem na testowaniu akumulatora, podobno nie może po dołożeniu tego urządzenia spaść poniżej 9V, przy mnie spadło do poniżej 7 i dalej jechało w dół, ale sprzedający już oderwał tester.

Wczoraj po zmianie akumulatora, nie zauważyłem poprawy na ciepłym silniku. Dziś natomiast odebrałem po regeneracji rozrusznika, zdecydowanie odpala inaczej, szybko kręci i słychać, że z takim uderzeniem od początku, a nie anemicznie jak wcześniej.

Rano ma być -1 stopnia, zobaczymy jak po odstaniu całą noc odpali.

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudnia 2016, 10:59:59 »
Wymienione świece, akumulator, zregerowany rozrusznik, ciśnienie na listwie niby jest.

Odpalenie z nocy dziś niby komp w aucie pokazuje 0 stopni ale na internecie piszą, że -3 stopnie jest, wszystko pokryte jest szronem.
https://goo.gl/photos/ikZXfjDsdN4DN5cX7

Odpalanie o 22 wczoraj (-4stopnie), ale w dzień było ciepło,
https://goo.gl/photos/TwSbst1LFBTFp4rj6

Dla mnie to tak wygląda, jak by paliwo przymarzało, cofało się i nie może naciągnąć a niby mechanicy sprawdzali, że ciśnienie jest.

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Stycznia 2017, 15:41:23 »
Walki ciąg dalszy.

Dziś było -7 stopni, podpiąłem komputer Techstream, zagrzały się świece, komp się załadował jakieś 5-7 min aplikacja itp. nie zagrzewałem drugi raz, bo się aplikacja odłącza a bateria w lapku słaba więc przekręciłem do rozruchu. Było tak
Jakieś 15 sec - 0 MPa
Potem wskoczyło na 4 sec - 38Mpa
i po jakiś chwili zapalił i miał 42Mpa przez chwilę i potem spadło do 35 Mpa.

Co to będzie, zepsuta pompa, nieszczelność. Czy zaworek SCV (mam pojedynczy), od czego zacząć i jak to diagnozować?

Offline mmaciejski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Stycznia 2017, 10:12:31 »
a czy przy próbie rozruchu czujesz że wtryski się otwierają i wyrzuca niespaloną rope z układy wydechowego czy w ogóle  tego nie czuć. A wtedy świadczyło by o zbyt niskim ciśnieniu na szynie CR. a gdyby ropą by waliło pokazuje na zużyty układ korbowo-tłokowy. (świece żarowe sprawne).

Ten wszystkie nowe diesle to takie dzidostwo że szok. nie ma znaczeni czy to toyota nissan mazda czy VW. Wszystko to jeden wielki szrot do 100tyskm. Carina E 2.0d 360tkm dzisiaj cała na dworze przez 20h przy  -24c rozruch od strzału :-)
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2017, 10:57:08 wysłana przez mmaciejski »
MarcinM:  Mercedes CLA & Carina E

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Marca 2017, 20:21:25 »
Problem rozwiązany. Przyczyna były zużyte podkładki pod wtryskami. Podkładki, uszczelki itp. zostały wymienione koszt 600zł. Auto pali od strzała nawet na -11 stopniach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl