Autor Wątek: Auris silnik 1.33  (Przeczytany 69349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
Odp: Auris silnik 1.33
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Stycznia 2017, 23:44:03 »
Zasada jest prosta i wynika z fizyki.  Im wyższa prędkość średnia tym wyższy poziom odzysku w stosunku do potrzeb.
No to teraz pojechałeś ("fizycznie" i po bandzie).   
Spalanie - Motostat.pl

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 02 Stycznia 2017, 23:59:54 »
Problem z CVT jest taki, że ten brak zależności ma przede wszystkim chronić silnik od przeciążeń. Dlatego przyspieszanie zaczyna się dość łagodnie, skrzynia jakby próbowała na ile ją stać. To są niby małe sekundy, ale podczas wyprzedzania one liczą się najbardziej.
Jesteś kolejną z niezliczonej rzeszy ofiar subiektywnej oceny.  Turbodiesel daje wrażenie lepszego przyspieszenia ze względu na efektownie narastający moment obrotowy - czy to w manualu czy w dwusprzęgłowym automacie, ze względu na to, że na danym przełożeniu koła są połączone "na sztywno" z silnikiem i po poprawnie wykonanej redukcji moment narasta aż do osiągnięcia poziomu obrotów przy którym osiąga maksymalną wartość.  W przypadku eCVT silnik spalinowy wychodzi niezwłocznie na wysokie obroty a koła go "doganiają" przy utrzymywanym w miarę jednostajnym momencie obrotowym, co powoduje że doznania organoleptyczne są mniej efektowne, ale pomiary pokazują jak jest naprawdę - w testach elastyczności Aurisa 1.8 HSD nie ustępuje 1.6 i 2.0 d-4d.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Stycznia 2017, 00:04:31 »
Zasada jest prosta i wynika z fizyki.  Im wyższa prędkość średnia tym wyższy poziom odzysku w stosunku do potrzeb.
No to teraz pojechałeś ("fizycznie" i po bandzie).

To raczej Ty nie pojechałeś.  Ale okazja nadal jest, auta testowe czekają w salonach.  Rozładowanie baterii tak, że silnik spalinowy musi ją podtrzymywać aby nie spadła poniżej 20% zdarza się tylko w dużych korkach, gdy średnia prędkość spada do kilkunastu kilometrów na godzinę.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Stycznia 2017, 00:14:47 »
Cena zakupu nie jest podobna tylko kilkanaście tys. zł wyższa.
To fakt, niektóre diesle w automacie z porównywalnym wyposażeniem będą nawet kilkanaście tysięcy droższe od hybrydy.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Stycznia 2017, 09:29:28 »
Mam wrażenie, że dalsza dyskusja nie ma sensu.

Do kolegi  sic22 nie trafiają niestety merytoryczne argumenty.

Najważniejsze, że każdy z nas jest (subiektywnie) zadowolony ze swojego wyboru. Mam nadzieję, że Autor wątku - Robson 2 - niezależnie od wyboru też będzie zadowolony.

Zdrowia w Nowym Roku!

Thing

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Stycznia 2017, 10:09:38 »
Ale żeś podsumował: Bez wzgledu na wybór będzie kolega zadowolony. Nie byłbym taki pewien. Ja do 1.6 nie wsiadam bo jestem właśnie niezadowolony.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2017, 10:18:26 wysłana przez Thing »

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Stycznia 2017, 10:27:53 »
Witam. Zastanawiam się nad zakupem nowego Auris z silnikiem 1.33 benzyna. Czytając opinie na temat tego silnika znalazłem informacje o wadze fabrycznej powodującej odkładanie się nagaru. Silniki te traciły kompresję  były naprawianie na gwarancji wymieniano pierścienie tłoki i jakieś inne elementy.  Proszę o informację czy ta wada dotyczy też nowego  modelu 2016r. W serwisie nic nie mogę się dowiedzieć. Dzięki za jakieś informacje.

Raczej nie, tak czy siak podstawowa kwestia to zalewanie porządnym olejem 0w20 - w aso lubią sobie zalać przy przeglądzie 5w30 i trzeba ich pilnować żeby tego nie zrobili.

Podobno ten problem został wyeliminowany kilka lat temu, szczegółów nie znam. Poszukaj na tym forum, była o tym mowa. P.s. Jeśli lubisz wyprzedzać to nie bierz tego silnika :) ja rzadko jeżdżę krajówkami, głównie miasto i autostrady, więc mi taki wystarcza.

Temat już w tym miejscu powinien być zakończony. Ale wpadła tu ekipa fanatyków diesla i tak się ciągnie bezsensu. Każdy próbuje udowodnić jakieś swoje racje.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 03 Stycznia 2017, 12:16:57 »
Konkluzja jest taka: nie tykać się tego fatalnego silnika 1.33 do 1300 kilowego samochodu !!!!!!!! Można nawet przeczytać że przy Lanosie Auris z 1.33 to auto pozbawione dynamiki.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Stycznia 2017, 14:02:57 »
Moim zdaniem nie można tu na starcie zdyskwalifikować 1,33, chodź godnym polecenia oczywiście określić go nie można. Jeśli będzie jeżdżone tylko w mieście (a na hybrydę czy 1,6 brakuje funduszy) to będzie się to jako tako sprawować. Duże znaczenie będą tu miały oczywiście wcześniejsze doświadczenia kierowcy (z auta o jakiej mocy się przesiada) i jego temperament. Przy założeniu, że auto będzie użytkowane poza miastem i nie będą to głównie autostrady sugerowałbym jednak dozbierać kilka tysiaków, powalczyć jeszcze o jakiś rabat w salonie i brać 1,6. 

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Stycznia 2017, 14:14:28 »
Duże znaczenie będą tu miały oczywiście wcześniejsze doświadczenia kierowcy (z auta o jakiej mocy się przesiada) i jego temperament
Fakt  :good:
Kilkanaście lat temu, w pracy jeździłem typowym "mułem" mały dostawczak z 1,9D Citroena. Prywatnie natomiast 'Peżotem' 309i z 1,6 (Pb). Po przesiadce po pracy do benzyniaka, samochód "uciekał mi spod tyłka" i odwrotnie, po przyjeździe rano do pracy, jazda 1,9D to był koszmar.
Reasumując, wszystko jest względne i tak jak @Jasio wskazał ważne jest odniesienie do wcześniejszych przyzwyczajeń.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Stycznia 2017, 15:13:12 »
Temat już w tym miejscu powinien być zakończony. Ale wpadła tu ekipa fanatyków diesla i tak się ciągnie bezsensu. Każdy próbuje udowodnić jakieś swoje racje.
Gdzie ktoś proponował diesela? Temat zakończony po fali ślepego hejtu bo 1.33 ma za mało mocy do wyprzedzania w trasie w 5 osób? W codziennym użytkowaniu 1,3 i 1.6 jeżdżą podobnie czyli słabo, oba nie maja momentu obrotowego na niższych obrotach. Wszystko zależy od tego jak i gdzie kto jeździ, jeśli Robson 2 jeździ głównie sam, nie robi długich tras to 1.33 mu w zupełności wystarczy.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Stycznia 2017, 15:56:06 »
oba nie maja momentu obrotowego na niższych obrotach.

Chyba jak się nie wciska gazu - 1zrfae ma od 2000obr co najmniej 90% maksymalnego momentu.
W 1.33 jest podobnie.

Kazdy powinien przejechac sie takim autem przedz zakupem a nie pytac czy bedzie się podobało - można przecież pozyczyc auto z salonu na 1-2 dni.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Stycznia 2017, 17:57:46 »
oba nie maja momentu obrotowego na niższych obrotach.
No zobacz, bez momentu obrotowego mój samochód jedzie nawet na "niższych obrotach". Nie wiedziałem, że "siłą woli" poruszam samochodem :laugh:

Thing

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Stycznia 2017, 18:15:39 »
No barwo Jasiu. Posłuchajcie sobie: tak wygląda trasa w wykonaniu wysokoobrotowców. Mimo tych obrotów i tak widać braki w momencie obrotowym bo ten Golf ja odstawia. A mówimy tu o silniku 1.8 a nie o marnym 1.33
https://www.youtube.com/watch?v=j9IR0EfqrUM
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2017, 18:43:58 wysłana przez Thing »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Stycznia 2017, 18:47:56 »
Cytuj (zaznaczone)
No zobacz, bez momentu obrotowego mój samochód jedzie nawet na "niższych obrotach". Nie wiedziałem, że "siłą woli" poruszam samochodem :laugh:

Panowie nie bądźcie uszczypliwi i nie szukajcie dziury w całym :-P.
Wszyscy dobrze wiedzą, że Koledze sic22 chodziło o wystarczającą wartość owego momentu.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2017, 18:52:12 wysłana przez Jasio »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl