Autor Wątek: Spalanie hybrydy w dłuższej trasie  (Przeczytany 82941 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Spalanie hybryty w dłuższej trasie
« Odpowiedź #75 dnia: 05 Kwietnia 2018, 23:26:37 »
wymuszacie jazde na elektrycznym i powoli z niego przyspieszacie że macie takie wyniki? :D
Jak ktoś lubi jazdę wyłącznie prawym pasem i godzi się na to aby nawet rowery wjeżdżały przed niego, no to można...

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #76 dnia: 05 Kwietnia 2018, 23:32:48 »
Zbig, nie przesadzaj  :grin:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #77 dnia: 06 Kwietnia 2018, 07:06:42 »
Nie znasz warszawskich rowerzystów  :-)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 06 Kwietnia 2018, 07:13:54 »
Którzy na Elektrycznych rowerach po 80km/h wyciągają

Offline robincook

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 06 Kwietnia 2018, 07:59:42 »
Przepis jest prosty, hybrid assistant + ile wlezie stosowanie pulse (w zakresie optymalnej sprawności silnika czyli ok ~20kW) a pozniej glide (czyli na elektryku nie więcej niż 2-3kW do podtrzymania prędkości).

Można wiedzieć co to jest hybrid assistant, pulse, oraz glide? ;)

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 06 Kwietnia 2018, 09:11:43 »
Można wiedzieć co to jest hybrid assistant, pulse, oraz glide? ;)
No jasne :-)
H.A. to aplikacja na androida dająca wgląd w wiele niedostępnych zwykłemu śmiertelnikowi informacji :)
https://play.google.com/store/apps/details?id=priusfan.info.bthsd10&hl=pl
Przy okazji warto też poczytać lekturę o trybach pracy spaliny: S0, S1a, S1b, S2, S3, S4 i dlaczego czasami zimą warto poczekać minutke zanim zaczniesz jechać itp itd...
Pokazuje też realne obroty silnika i dowiadujemy się, że tą benzyną to jeździmy z obrotami jak w dieslu ;)

Pulse and glide to technika szybkiego rozpędzania się do tych np 50-60 km w miescie (w granicach optymalnej sprawności silnika ) po czym noga z gazu i jazda bez prądu lub z tylko delikatnym podtrzymaniem przez elektryk (do max 75km/h to działa)
Przy małym natężeniu ruchu można spod świateł do tych 15-20km/h rozpędzać się na elektryku, ale nie więcej.

Chodzi o to, że jazda zarówno na samym elektryku (do granicy załączenia spaliny) jak i na spalinie z minimalnymi obrotami jest nieefektywna.

Silnik ten zaczyna optymalniej spalać benzynkę gdzieś tak od ok 1500rpm - jazda na minimalnych 1200(1000 w S4) jest nieefektywna (poczytaj o BSFC)
W normalnym ruchu miejskim nie trzeba być zawalidrogą, a można nadal uzyskiwać spalanie rzędu 4-4,5l.
Będąc mocno-eko(nocą przy pustych drogach) można 3,2 nawet wyciągnąć takimi sztuczkami....

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #81 dnia: 06 Kwietnia 2018, 09:21:20 »
No tak, z tymi rowerami hybrydowymi to nie pomyślałem  :shock:. Mi się udaje max 35km/h na równej szosie i w myślałem w tych kategoriach  <zalamka>.

Offline robincook

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 06 Kwietnia 2018, 09:28:16 »
No jasne

Dzięki za szczegółową odpowiedź! To teraz już mi się wiele rzeczy wyjaśniło. Fajna ta apka, przejrzałem na szybko i widzę że polecają tylko jeden rodzaj interfejsu (OBDLink LX), kosztujący ok. 50 dolarów. Czy potwierdzasz że trzeba kupić konkretnie właśnie ten, a nie jakiś tańszy odpowiednik?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #83 dnia: 06 Kwietnia 2018, 10:18:45 »
No tak, z tymi rowerami hybrydowymi to nie pomyślałem  :shock:. Mi się udaje max 35km/h na równej szosie i w myślałem w tych kategoriach  <zalamka>.
Wcale nie muszą być hybrydowe.  Jak gość jest rozpędzony i przemyka się pomiędzy samochodami ruszającymi ze świateł a Ty trzymasz się zasady nieprzekraczania granicy pola POWER to spokojnie Cię wyprzedzi.  To oczywiście jest margines sytuacji drogowych i bardziej dla żartu to przytoczyłem ale się zdarza.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #84 dnia: 06 Kwietnia 2018, 10:37:09 »
Pulse and glide to technika szybkiego rozpędzania się do tych np 50-60 km w miescie
Nazwanie rozpędzania bez wchodzenia w strefę POWER szybkim to jest spory eufemizm :-)

Cytuj (zaznaczone)
(w granicach optymalnej sprawności silnika ) po czym noga z gazu i jazda bez prądu lub z tylko delikatnym podtrzymaniem przez elektryk (do max 75km/h to działa)
Maksymalna rzeczywista prędkość na EV to 68 km/h - licznikowo u mnie 74

Cytuj (zaznaczone)
Przy małym natężeniu ruchu można spod świateł do tych 15-20km/h rozpędzać się na elektryku, ale nie więcej.

Chodzi o to, że jazda zarówno na samym elektryku (do granicy załączenia spaliny) jak i na spalinie z minimalnymi obrotami jest nieefektywna.
Jak jazda na elektryku może być nieefektywna? On ma stały moment.  Jazda EV z wskazówką na początku pola ECO gwarantuje zwalnianie, a to w ruchu miejskim słusznie wk...  jadących za nami.  Przełączenie w tryb EV przesuwa wyżej na skali punkt załączenia ICE - granicą staje się przekroczenie 68 km/h lub zbyt gwałtowne wciśnięcie gazu odczytane jako polecenie powrotu do NORMAL.  Swoją drogą te przyciski są bez sensu umieszczone.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 06 Kwietnia 2018, 16:08:16 »
Nazwanie rozpędzania bez wchodzenia w strefę POWER szybkim to jest spory eufemizm :-)
To jest wystarczający zakres do sprawnego przyspieszenia do tych 50-60, statystycznie i tak zawsze trafi się gorszy zawalidroga.

Sprawdź może opony lub zapieczone klocki hamulcowe jeżeli jazda na delikatnym zakresie EV powoduje u Ciebie zwalnianie...
Na płaskim terenie wystarczy kilka kW do podtrzymania prędkości miejskich, do rozpędzania służy benzyna.
Chyba nie zrozumiałeś idei P&G - nawet jak po jakimś czasie zwolnisz o kilka km/h to dajesz kolejny 'pulse'

Dłuższe używanie ev jest nieefektywne z tego powodu, że później może nie być za dużo okazji do ponownego doładowania do 60%.
Poza tym bez przłączania w tryb EV masz standardowo dostępne tylko 10kW z elektryka, a to zdecydowanie za mało żeby szybko przyspieszać.
Wszystko powyżej 10kW włącza spaliniaka...

Offline robincook

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 06 Kwietnia 2018, 22:07:44 »
Mieciu, do tej apki używasz polecanego OBDLink LX czy czegoś innego?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #87 dnia: 06 Kwietnia 2018, 22:18:27 »

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 06 Kwietnia 2018, 22:41:44 »
Mieciu, do tej apki używasz polecanego OBDLink LX czy czegoś innego?

Testowałem taniego chińczyka i OBDLink LX - http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39805.msg585792.html#msg585792
OBDLink LX jest bezkonkurencyjny oraz w trybie uśpienia pobiera jakieś 2mA (chińczyki dużo więcej)
Dodatkowo prawidłowo pokazuje napięcie aku 12V (chińczyki zaniżają)
Później można sobie fajne raporciki przeglądać ;)

Żeby nie być gołosłownym, dzisiejszy powrót z wieczornego treningu. Miasto średnio zatłoczone, temp na zewnątrz 8st.
Nawet mocno się nie starałem być 'eko-ślamazarą'

Rozpędzanie w okolicach 20kW i ile się da na lekkim EV.
Średnia wyszła dobra jak na miasto bo 36km/h
Na wyświetlaczu 4,2, realnie 4,6 - kombiak jeszcze na zimówkach
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2018, 22:59:03 wysłana przez Mieciu »

Offline robincook

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 06 Kwietnia 2018, 22:52:42 »
Dzięki za odpowiedzi!  :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl