Autor Wątek: Spalanie hybrydy w dłuższej trasie  (Przeczytany 255094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Spalanie hybrydy w dłuższej trasie
« Odpowiedź #330 dnia: 21 Sierpnia 2019, 17:48:11 »
Natomiast na dystansie 30 tyś i 1,5 roku użytkowania  4,6 l

Mam pytanie. Nie kasowałeś licznika przez 1,5 roku, czy spisałeś każde kasowanie?
Szkoda że nie ma oprócz licznika A i B spalania auta od początku.

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #331 dnia: 22 Sierpnia 2019, 09:52:59 »
ja nie kasowalem licznika B od momentu zakupu przez 2,5 roku i wyszlo mi chyba 5,1 na dystansie 40 lub 50 k km - juz nie pamietam ile razy mi licznik przekreciło (jest do 9.999 km)
ale potem olałem bo zacząłem sobie sprawdzac spalanie na różnych odcinkach trasy.
jak by był licznik C to wtedy brakowało by licznika D...itd.  :grin:
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #332 dnia: 22 Sierpnia 2019, 12:02:38 »
Raczej z psychiką i tak zwane "ego" wyprzedzę go będę pierwszy  <zalamka> Im częściej jeżdżę po mieście zastanawiam się i stwierdzam, że 90 % społeczeństwa ma ogromne problemy z psychiką. Aż strach się bać. Swoje życiowe flustracje wylewają na drodze a co za tym idzie narażają życie innych kierowców. Swoją drogą powinno być tak, że im droższy samochód tym człowiek powinien być rozsądniejszy a tu jest inaczej czym droższy tym bardziej słoma wystaje z butów  <zalamka>

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #333 dnia: 22 Sierpnia 2019, 12:13:13 »
czym droższy tym bardziej słoma wystaje z butów 
...czym droższe BMW...

Offline PrzemekC5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #334 dnia: 22 Sierpnia 2019, 15:47:46 »
Prius III: Trasa Polska - Szwecja łącznie 1432km, spalanie 4,9l - dwie osoby i duży psiak - zapakowany bagażnik na max i każda wolna przestrzeń w aucie :good:

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #335 dnia: 22 Września 2019, 18:02:18 »
Trasa Krakow-Przemysl-Krakow 560km, 2 os.dorosle, 2 nastolatków, pełny bagażnik, tempomat 125km/h - średnie spalanie 5,1l/100km
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #336 dnia: 22 Września 2019, 21:54:37 »
Ja swoim dopiero drugi bak będę tankował - po pierwszym wyszło 4,6 z tankowania  ( większość to trasa) licznik nie wiem co pokazywał bo kasowałem patrząc jak pali na krótkich przebiegach. Dopiero teraz mam uśredniony cały bak ale to dopiero za dwa dni, obecne wskazanie 4,5, ale do niedawna było 4,7 po przebiegu 450 km a po 70 km spadło do 4,5 wiec musiało być ostro :) może 4.0.
Mam pytanie do kolegów "po fachu" czy można wymuszać gdy na trasie mamy ful baterię jazdę na EV do granicy rozładowania a potem znów jadą ją ładować itd + wykorzystanie innych rzeczy. Pytam bo w ten sposób uzyskałem ten spadek średniej z 4,7 na 4,5. Kazdego dnia brykam 140 km więc warto opracować dobrą strategię. :)

pozdr
chris

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #337 dnia: 02 Października 2019, 23:16:29 »
Dzisiaj kolejne tankowanie i pomiary. 4,4 średnia za dystansie 900 km , bo tyle robię na baku.
Podczas jazdy kazdego dnia najniższe zuzycie na dystansie 64 km ( bo tyle mam do pracy) 4.0 l/100km ale to juz jest absolutne min. Dlaczego o tym mówię bo dzisiaj zatankowałem Pb 98 zamiast 95 i po 60 km mam zuzycie od 3,7 do 3.9 jutro jestem ciekaw jak to się ukształtuje ale już widać że spala mniej o około 10% zatem może opłaca się tankować Pb 98 zamiast 95. Różnica w cenie to około 5% zatem gdyby palił 10% mniej to jest się do przodu.

:)
chris

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #338 dnia: 03 Października 2019, 10:14:54 »
...czym droższe BMW...

Nie generalizuj. Zaraz za BMW są jeszcze użytkownicy Audi i ponadczasowego Passeratti :D

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #339 dnia: 03 Października 2019, 10:20:42 »
Dzisiaj kolejne tankowanie i pomiary. 4,4 średnia za dystansie 900 km , bo tyle robię na baku.
Podczas jazdy kazdego dnia najniższe zuzycie na dystansie 64 km ( bo tyle mam do pracy) 4.0 l/100km ale to juz jest absolutne min. Dlaczego o tym mówię bo dzisiaj zatankowałem Pb 98 zamiast 95 i po 60 km mam zuzycie od 3,7 do 3.9 jutro jestem ciekaw jak to się ukształtuje ale już widać że spala mniej o około 10% zatem może opłaca się tankować Pb 98 zamiast 95. Różnica w cenie to około 5% zatem gdyby palił 10% mniej to jest się do przodu.

Jaki masz rocznik? i Model bardzo fajnie to wyglada :)

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #340 dnia: 03 Października 2019, 12:43:00 »
...czym droższe BMW...

Nie generalizuj. Zaraz za BMW są jeszcze użytkownicy Audi i ponadczasowego Passeratti :D

broń Boże, od każdej reguły jest wyjątek  :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #341 dnia: 03 Października 2019, 13:38:52 »
Dlaczego o tym mówię bo dzisiaj zatankowałem Pb 98 zamiast 95 i po 60 km mam zuzycie od 3,7 do 3.9 jutro jestem ciekaw jak to się ukształtuje ale już widać że spala mniej o około 10% zatem może opłaca się tankować Pb 98 zamiast 95.
Teoretycznie powinien palić mniej na Pb 95, ponieważ, wraz ze wzrostem liczby oktanowej, wartość opałowa paliwa maleje, co powoduje wzrost spalania.

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #342 dnia: 03 Października 2019, 18:10:14 »

Jaki masz rocznik? i Model bardzo fajnie to wyglada :)
Mam priusa 2 rok 2006 na ten moment jest 4.2 z 200km więc jakoś bez rewelacji ale poczekamy na koniec baku.
????
chris

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #343 dnia: 03 Października 2019, 19:25:22 »
Mam priusa 2 rok 2006 na ten moment jest 4.2 z 200km więc jakoś bez rewelacji ale poczekamy na koniec baku.
????

Też miałem małe spalanie w pierwszym roku użytkowania (wykorzystywanie w każdym możliwym momencie energii z baterii trakcyjnej, patrzenie na spalanie i radość z niskiego spalania = 3,7 - 3,9 l/100 km z całego zbiornika) .... ale dałem sobie spokój i jeżdżę praktycznie nie spoglądając na ekran rozdziału energii. Normalnie jak zwykłym autem benzynowym.

Ponadto trzeba sobie zdać sprawę że w zimie spalanie jest wyższe o około 1 litra niż latem (przynajmniej ja tak mam), ale co tam i tak jak na auto kompaktowe nie jest źle, tym bardziej że w większości są to jazdy miejskie od 6 do 30 kilometrów za jednym uruchomieniem.

Poniżej przedstawiam spalanie od kupna auta (4 rok użytkowania) z którego to wyraźnie widać jak pora roku ma wpływ na zużycie paliwa w hybrydzie.
Widoczne niekiedy skoki w górę spalania to dłuższa jazda po autostradzie z prędkościami 120-130 km/h.

« Ostatnia zmiana: 03 Października 2019, 19:29:05 wysłana przez pluto »
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #344 dnia: 03 Października 2019, 21:54:43 »
Ja oczywiście się jaram :) ale tak naprawdę jadę normalnie -z jedną tylko różnicą nie jadę dynamicznie , wcześniej był 1.8 benzyna corolla w gazie i miałem w nosie czy pali 9 czy 10 , bo taka była w zasadzie różnica pomiędzy normalną jazda a dynamiczną. Każdego dnia jadę z Kalisza do Konina (łącznie 64 km, w jedną stronę ) więc "bawię" się statystyką :)
Obecnie bardzo często jadę na tempomacie, gdy się spinałem to wykręcałem 4.0 na tym odcinku ale to pracochłonne i tak jak wspomina pluto nie chcę się. Dlatego tempomat i to w zasadzie pozwala odpocząć co nie znaczy że nie lookam na wyświetlacz. Zatem przy takiej notmalnej wychodzi mi 4,4 do 4,5 na takim dystansie + jakieś drobne jazdy na miescie.
Jestem zadowolony bo liczyłem na 5 wiec spełnia to auto moje oczekiwania. Liczyłem na 5 bo opowieści o tym aucie są różnej treści a pomocy w zasadzie przed zakupem nie ma w necie żadnej. A jak jest to np w którymś artykule czytałem na autostradzie i 10 potrafi spalić. No nie wiem jeszcze nie sprawdziłem autostrady ale do 130 km już jeździłem wiec nie spodziewam się tych 10ciu  litrów na 100km.
chris

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl