Autor Wątek: Samoczynny reset spalania  (Przeczytany 6226 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hieronimza

• Toyot Leżący
  • *
Samoczynny reset spalania
« dnia: 19 Grudnia 2016, 23:05:36 »
Dziś po raz kolejny samoczynnie zresetowało mi się spalanie pomimo że mam ustawioną opcję resetu po zatankowaniu. Czy ktoś miał już takie problemy z komputerem ?

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Samoczynny reset spalania
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudnia 2016, 23:16:41 »
Miałem tak 2 razy... przebiegi A i B też zresetowało. Nie znam przyczyny...

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2017, 20:12:53 »
Może jest jakoś błąd w sofcie...

Mój przypadek z dzisiaj - w trakcie jazdy wskazania aktualnego, a przez to i średniego, spalanie bardzo wzrosły. Miałem tak dwa razy. Jeździłem jak normalnie, a zamiast 5-6 max 6.5 litra zaczęły się pojawiać wartości z zakresu 8-10. Do tego widoczna różnica - hamując silnikiem zamiast zero, lub coś koło tego, pasek spalania pokazywał coś między 4 a 5 l/100 km.

Dodam, że w obu przypadkach po wyłączeniu i włączeniu silnika zużycie chwilowe i średnie było znów takie, jak zwykle.

Czy ktoś się z tym spotkał?
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Stycznia 2017, 00:22:07 »
już chyba wiem jak wywołać ten reset...
Tej nocy odpaliłem autko żeby ogrzać szyby i w międzyczasie ładowałem sprzęty do bagażnika... czyli oddalałem się od samochodu oraz otwierałem drzwi/klapę...
Słyszałem, że cośtam piszczało jak się oddalam...
Po załadowaniu wsiadam i wszystko wyzerowane TripA i B oraz średnie zużycie.

Sprawdzę jeszcze czy jakiś błąd się zapisał..

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2017, 07:08:40 »
A kluczyki mialeś przy sobie?

A gdzie w ogóle szukać ustawień resetowania po zatankowaniu, bo w instrukcji nie znalazłem w ogóle takiej możliwości, a hieronizma pisał, że ma opcje włączoną?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Stycznia 2017, 07:44:36 »
Raz na kilka miesięcy się zdarza.  Chyba zawsze przy uruchamianiu.

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Stycznia 2017, 14:13:40 »
W Audi A3 8L resetowal sie licznik biezacych km jak byl slaby akumulator ,podczas rozruchu ,jak napiecie bardzo siadalo.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Stycznia 2017, 14:22:23 »
Może jest jakoś błąd w sofcie... Mój przypadek z dzisiaj - w trakcie jazdy wskazania aktualnego, a przez to i średniego, spalanie bardzo wzrosły. Miałem tak dwa razy. Jeździłem jak normalnie, a zamiast 5-6 max 6.5 litra zaczęły się pojawiać wartości z zakresu 8-10. Do tego widoczna różnica - hamując silnikiem zamiast zero, lub coś koło tego, pasek spalania pokazywał coś między 4 a 5 l/100 km. Dodam, że w obu przypadkach po wyłączeniu i włączeniu silnika zużycie chwilowe i średnie było znów takie, jak zwykle. Czy ktoś się z tym spotkał?

Od pół roku użytkuję i nigdy mi się to nie zdarzyło (tylko że co tankowanie sam resetuję wskazania do statystyki) i może w tym jest przyczyna.
W poprzednim moim samochodzie niektórzy użytkownicy też zgłaszali przypadki samoczynnego resetowania się wskazań. Po debacie na forum i próbach rozwiązania tego problemu w ASO doszliśmy do przyczyny. Okazało się że soft mógł zapisać w pamięci tylko ograniczoną ilość danych (np. 200 wskazań) powyżej tej wartości nastąpywał samoczynny reset. Występowało to więc u osób które długo nie reserowały wskazań (np. miesiąc).
Może u nas jest tak samo  :o
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Stycznia 2017, 14:31:27 »
Parę tankowań było wszystko OK, ale przy poprzednim tankowaniu zmieniłem jedną rzecz - zamiast stanu licznika pojawiał się na stałe dystans z Trip A. I może to był powód? Przestawiłem na default i zobaczę co się dzieje...

Reset wskazań... czyli w Touch&Go 2 przycisk Car i tam przycisk Kasuj?

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Stycznia 2017, 22:36:32 »
No i znowu! Zawyżone odczyty zużycia paliwa, ta gdzieś ok. 3 litrów na 100 km za dużo (i znów widać przy hamowaniu silnikiem zamiast 0 jest coś między 2 a 3).

I znów wyłączenie silnika (a więc i całości elektroniki) i włączenie załatwia sprawę. O co chodzi? :(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl