Autor Wątek: Auris Hybrid nie odpala - rozładowany akumulator 12V?  (Przeczytany 122852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris Hybrid nie odpala - rozładowany akumulator 12V?
« Odpowiedź #105 dnia: 11 Kwietnia 2021, 10:25:34 »
No z tego co wiem to się da. Inaczej po co by produkowali przetwornice?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #106 dnia: 11 Kwietnia 2021, 17:25:07 »
Napisz jak się temat rozwinie bo też chętnie wykorzystał bym Auriskę jako przewoźny generator prądu.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 11 Kwietnia 2021, 17:35:44 »
No z tego co wiem to się da. Inaczej po co by produkowali przetwornice?
Ciekawe. 4 kW to ponad 300A, więcej niż rozrusznik w przeciętnym aucie.
Jak chcesz to podłączyć?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #108 dnia: 11 Kwietnia 2021, 22:00:49 »
Rozmawialem z elektrykiem i twierdzi że bez problemu, podłączamy pod aku i jeśli trzeba to korzystamy.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 12 Kwietnia 2021, 09:24:06 »
Podłączanie tak potężnej przetwornicy pod malutki akumulator w hsd 30Ah i prąd rozruchowy do 270A to bardzo zły pomysł.
Sugeruję zakup osobnego akumulatora 12V o pojemnoścj min 100Ah i ładowanie go z obwodu aurisa poprzez dedykowany włącznik hebelkowy gdy auto ma tryb Ready, bezpiecznik i ogranicznik prądowy np do 50A ale nie pobieranie prądu z akumulatora hsd i układu ładowania w czasie pracy przetwornicy. Przetwornica aurisa ma do 100A wydajności.
Przetwornice 230V o tak dużej mocy zasilane z 12V to ogólnie zły pomysł, przy takich prądach trzeba bardziej myśleć o zasilaniu 24 a nawet 48V jak stosuje się w telekomunikacji wtedy sprawność układu jest większa.

W tej sytuacji stawiałbym bardziej na mały kompaktowy agregat lepszej firmy np honda.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #110 dnia: 12 Kwietnia 2021, 21:03:05 »
Nie wyobrażam sobie wozić agregatu albo kolejnych 60kg na siedzeniu non stop

Offline PAMONIUSZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 12 Sierpnia 2022, 17:37:03 »
Przeczytałem caly ten wątek gdyż i mnie dosięgło. Auris 2016hsd przebieg 140 tys cztery dni temu zrobiłem prawie 1000 km  i przyjechałem na wiochę do teściów z rodziną. Autko do garażu i zacząłem przyciemniać sobie szyby. Przed tym wyłączyłem wszystkie żarówki w środku a w bagażniku wyjąłem kostkę lampki. Po dwóch dniach nie mogę odpalić, aku ma wartość 9v. Podniosłem je prostownikiem i jak wrócę do domu będę testował uolynnosc samoistną aku. Ale co zauważyłem. Gdy otwierasz lub zamykasz drzwi kierowcy na wlcznonym aucie (aby działało otwieranie/zamykanie szyb słychać jak pracuje pompa paliwa (nabija układ)  taka pompka już konkretnie pobiera prąd a kilkadziesiąt takich cykli może spowodować rozładowanie. Stąd chyba nie jest do końca prawdą, że aku 12 v służy tylko do podniesienia elektroniki, bo napędza pompę paliwa. Przy rozładowanym aku próba działania takiej pompy to. kolejne straty energii. Zastanawiam się, czy czasem w takich przypadkach nie lepiej odpinać bezpiecznik pompy. Drugie pytanie, czy ktoś już z was jeździ z powodzeniem kilka lat na wieskszym aku, czy jak mówią w serwisie za duży nie jest wskazany.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #112 dnia: 12 Sierpnia 2022, 17:42:35 »
nie tylko pompa paliwa pracuje lecz pierwszeństwo ma pompa budująca ciśneinie w układzie hamulcowym (30 - 40 A poboru) więc słaby aku zostanie wydojony do zera przy kilkukrotnym otwieraniu drzwi (bo to sygnał wzbudzający)
aku powinien być zastąpiony równorzędnym pojemnościowo (Ah)a dodatkowo powinien mieć miejsce na mocowanie przewodu do odgazowywania tak jak oryginał
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 12 Sierpnia 2022, 21:03:14 »
Czy te uwagi dotyczą wszystkich drzwi, czy tylko kierowcy?
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 12 Sierpnia 2022, 21:28:42 »
Czy te uwagi dotyczą wszystkich drzwi, czy tylko kierowcy?

Tylko kierowcy.

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 12 Sierpnia 2022, 23:40:37 »
Dzięki  :)
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline Luvrin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.8Hybrid
« Odpowiedź #116 dnia: 13 Sierpnia 2022, 20:32:20 »
Witam.
 Czy hybrydzie może się coś popsuć gdy wyciągnę aku 12v w celu podładowania go w mieszkaniu?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #117 dnia: 13 Sierpnia 2022, 21:08:21 »
Zadałem niedawno to samo pytanie serwisowi w ASO. Odpowiedziano mi, że można bez problemu odpinać aku do ładowania, a nawet że trzeba odpinać dla ochrony delikatnej elektroniki. NIc złego się nie stanie. Ale podobno, mając odpowiedni, markowy prostownik mikroprocesorowy, można ładować bez odpinania. Robią tak tu niektórzy koledzy. Ale skoro można odpiąć, to lepiej odpiąć.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2022, 21:12:12 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline pitusg

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #118 dnia: 07 Listopada 2022, 22:08:45 »
Mam hybrydową Toyotę Auris i ostatnio rozładował mi się akumulator 12V. Było w tym dużo mojej winy, bo przez 7 tygodni mało jeździłem, a to co jeździłem to na krótkich trasach około 1km. W związku z tą sytuacją mam następujące pytania:

1. Czy w hybrydzie da się w jakiś sposób zaobserwować, że akumulator słabnie, zanim dojdzie do nieudanego uruchomienia? W przypadku klasycznych napędów zwykle rozrusznik musi dłużej kręcić zanim dojdzie do całkowitego unieruchomienia samochodu i konieczności wymiany akumulatora.
2. Czy akumulator 12V ładuje się tylko podczas pracy silnika spalinowego? Czy przejście napędu w tryb elektryczny w szczególności oznacza, że akumulator 12V jest dostatecznie naładowany i nie trzeba się obawiać o możliwość odpalenia silnika po kilku dniach?
3. Czy w przypadku długiego parkowania lepiej zostawić akumulator trakcyjny bardziej naładowany czy nie ma to żadnego znaczenia?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #119 dnia: 07 Listopada 2022, 23:16:16 »
Ad.2 akumulator 12V ładuje się kiedy auto jest w stanie Ready czyli włączone. Nie ma znaczenia czy spalinowy pracuje czy też nie. Nie ma znaczenia czy auto stoi w miejscu czy jedzie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl