W ub. tygodniu zrobiłem ~1500km RAVką.
Trasa Szczecin - Białystok - Szczecin. Jednak zrezygnowałem z jazdy autostradą (nie uśmiecha mi się stać w korkach na remontowanej obwodnicy Poznania i jeszcze płacić za tę "przyjemność"). Więc pojechałem "klasycznie" szlakiem: DK10/S10 -> DK60 -> S8.
Na ekspresówce tempomat ustawiony był cały czas na 130km/h (choć przy wyprzedzaniu bywało i 170km/h chwilami

), a przez resztę czasu jazda tempem 100-110km/h przerywana terenem zabudowanym (50-70km/h).
Spalanie wyszło na poziomie 7.14, więc komputer po zaokrągleniu nie skłamał:

Porównując do drugiego auta - Fiat GP na tej samej trasie pokazywał zawsze spalanie średnie w przedziale 6.7 - 6.9 (przy podobnym tempie, choć wtedy S8 była jeszcze w budowie). Przy 130km/h chwilowe spalanie pokazywało na poziomie 8.8, więc zakładam, że jadąc tak całą trasę miałbym spalanie średnie na poziomie 9L.
Co do hałasu - kwestia tego, kto czym jeździł wcześniej. Podejrzewam, że w BMW, czy Mercedesie byłoby ciszej, ale że niby eCVT wyje? Ja tam silnika przy takiej prędkości nie słyszałem (tylko szum wiatru i opon). A w Fiacie przy 130km/h mam 4200obr/min (6-biegowa skrzynia!) i silnik słychać baaardzo wyraźnie.
Więc jak dla mnie - rewelacja.
BTW. Jeżdżąc ostatnio po Szczecinie i stosując zasadę pulse & glide udaje mi się osiągać spalanie na poziomie 5.9L i to przy dynamicznym ruszaniu. A wcześniej starałem się ruszać jak emeryt (jak najdłużej w EV) i wychodziło mi 8.2. Tak więc hybrydy trzeba się nauczyć...
PS. Aaa i zapomniałem dodać, że auto wciąż ma założone zimówki (Nokian WR SUV). Na Ecopiach pewnie urwałoby się jeszcze z 0.1-0.2L z tego spalania.