Autor Wątek: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy  (Przeczytany 201262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arst

• Gość
Odp: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #165 dnia: 17 Kwietnia 2019, 12:39:48 »
W ub. tygodniu zrobiłem ~1500km RAVką.
Trasa Szczecin - Białystok - Szczecin. Jednak zrezygnowałem z jazdy autostradą (nie uśmiecha mi się stać w korkach na remontowanej obwodnicy Poznania i jeszcze płacić za tę "przyjemność"). Więc pojechałem "klasycznie" szlakiem: DK10/S10 -> DK60 -> S8.

Na ekspresówce tempomat ustawiony był cały czas na 130km/h (choć przy wyprzedzaniu bywało i 170km/h chwilami :grin:), a przez resztę czasu jazda tempem 100-110km/h przerywana terenem zabudowanym (50-70km/h).

Spalanie wyszło na poziomie 7.14, więc komputer po zaokrągleniu nie skłamał:

Porównując do drugiego auta - Fiat GP na tej samej trasie pokazywał zawsze spalanie średnie w przedziale 6.7 - 6.9 (przy podobnym tempie, choć wtedy S8 była jeszcze w budowie). Przy 130km/h chwilowe spalanie pokazywało na poziomie 8.8, więc zakładam, że jadąc tak całą trasę miałbym spalanie średnie na poziomie 9L.

Co do hałasu - kwestia tego, kto czym jeździł wcześniej. Podejrzewam, że w BMW, czy Mercedesie byłoby ciszej, ale że niby eCVT wyje? Ja tam silnika przy takiej prędkości nie słyszałem (tylko szum wiatru i opon). A w Fiacie przy 130km/h mam 4200obr/min (6-biegowa skrzynia!) i silnik słychać baaardzo wyraźnie.
Więc jak dla mnie - rewelacja.

BTW. Jeżdżąc ostatnio po Szczecinie i stosując zasadę pulse & glide udaje mi się osiągać spalanie na poziomie 5.9L i to przy dynamicznym ruszaniu. A wcześniej starałem się ruszać jak emeryt (jak najdłużej w EV) i wychodziło mi 8.2. Tak więc hybrydy trzeba się nauczyć...

PS. Aaa i zapomniałem dodać, że auto wciąż ma założone zimówki (Nokian WR SUV). Na Ecopiach pewnie urwałoby się jeszcze z 0.1-0.2L z tego spalania.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2019, 12:44:48 wysłana przez Arst »

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #166 dnia: 17 Kwietnia 2019, 18:37:52 »
eCVT sama z siebie nie wyje, tylko podczas dynamicznego przyspieszania.
Wczoraj wieczorem, zrobiłem przejazd zakopianką w trybie SPORT (ale to chyba nie miało jakiegoś znaczenia) i skrzynia w trybie S.
No banan na twarzy i zero tzw. wycia, + 1l od normalnej jazdy tej. zgodnie z przepisami.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #167 dnia: 22 Kwietnia 2019, 10:01:45 »
Z ciekawostki zrobiłem test spalania. 4 osoby prawie pełny bagaż trasa Kielce - Grójec na maxa : AVG 136km/h (jechałem chwilowo czasem do ograniczenia licznika prawie 190km/h) czas 58 min. spalił mi niestety 12,8l./100km  :o . Droga powrotna Eco : AVG 85km/h czas okropny, ale dla cierpliwych wyszło mi 90 min. wyszło niecałe 5,9l./100km  :good:

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #168 dnia: 23 Kwietnia 2019, 08:02:02 »
Wszytko zależy czy 32min oszczędności czasu to dużo czy mało :-). Ostatnio miałem dwie trasy po jakieś 600km i jakbym nie jechał to było pod wiatr, prędkości umiarkowane (średnia coś koło 80km/h) przy spalaniu 6.5-6.7l/100km bywało lepiej na tej trasie - fizyki się nie oszuka.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #169 dnia: 01 Maja 2019, 21:28:33 »
Wszytko zależy czy 32min oszczędności czasu to dużo czy mało :-). Ostatnio miałem dwie trasy po jakieś 600km i jakbym nie jechał to było pod wiatr, prędkości umiarkowane (średnia coś koło 80km/h) przy spalaniu 6.5-6.7l/100km bywało lepiej na tej trasie - fizyki się nie oszuka.

To fakt i dziś kolejny test spalania w tym samym odcinku, ale inną prędkością. AVG100km/h prędkość do 120km/h wyszło 7,5l./100km. Z powrotem AVG 94km/h prędkość podobnie chwilowo 120km/h, ale częściej 110km/h 6,4l/100km  :o

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #170 dnia: 01 Maja 2019, 22:04:15 »
Z ciekawostki zrobiłem test spalania. 4 osoby prawie pełny bagaż trasa Kielce - Grójec na maxa : AVG 136km/h (jechałem chwilowo czasem do ograniczenia licznika prawie 190km/h) czas 58 min. spalił mi niestety 12,8l./100km  :o .
A ja chcialbym wiedziec gdzie sa takie odcinki gdzie ograniczenie predkosci nie obowiazuje, bo z tego co powszechnie wiadomo na drogach ekspresowych obowiazuje do 120 km/h a na autostradach do 140km/h. Swiadome lamanie przepisow ?   :thumbdown:
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #171 dnia: 01 Maja 2019, 22:10:07 »
Świadomie zgadza się , ale to był jednorazowy test max. możliwości i tylko poinformowałem o zużyciu jakie ma możliwości Hybryda.

« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2019, 22:54:36 wysłana przez mleni »

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #172 dnia: 01 Maja 2019, 23:06:23 »
Ja zrobiłem 15,4l/100 na trasie Kraków-Warszawa.
Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia.

Offline m_r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: 04 Maja 2019, 09:14:55 »
Witam,

Ubogacę wątek o wpis ze spalania Nowej Rav4.
Średnie spalanie po pierwszym baku wyszło ok 5,9 i zrobiłem ok 783 km tankując 46 litrów paliwa. Trasa - miasto 30% + pozamiastem 70% (nie autostrady).
Z takich może oczywistych uwag o stylu jazdy to po kilkudziesięciu tysiącach innymi hybrydami stosuje dla uzyskania niskich wartości dynamiczną jazdę przy rozpędzaniu, a następnie utrzymywanie prędkości z niewielkim spadkiem prędkości (o 5-10 km/h).
Duże znaczenie ma również przewidywanie drogi i terenu. Ale to znajdziemy w każdym teście na YT.
W nowej Rav4 jest znacząco lepiej bo tryb EV działa dłużej i włącza się również przy wyższych prędkościach.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #174 dnia: 04 Maja 2019, 11:41:17 »
Jadąc po autostradzie, a jeżdżę często, raz miałem 21,7l/100, dopiero po oszczędnej jeździe poza, dojazd  do celu, zbiłem do 15,3l.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #175 dnia: 04 Maja 2019, 12:48:37 »
Jadąc po autostradzie, a jeżdżę często, raz miałem 21,7l/100, dopiero po oszczędnej jeździe poza, dojazd  do celu, zbiłem do 15,3l.

Nie wiem z jakimi prędkościami jeździsz ale takiego wyniku nigdy mi się nie udało osiągnąć w RAV4 2.0 benzyna z automatem. Max na trasie przy szybkiej jeździe to jakieś 12-14 litrów, które potem i tak zbijałem w okolice 10 po lekkim zwolnieniu.
My Toyota is Fantastic :)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #176 dnia: 04 Maja 2019, 15:04:54 »
To była prędkość maksymalna, na dłuższym odcinku trasy, najpierw było 14l potem 17l następnie 19l i tak rosło, aż do tamtego wskazania,  więcej nie wzrosło, czy mogło nie wiem, bo miałem zjazd z autostrady. 
Dodam, że spieszyłem się gdzieś, to była jazda raczej płynna, bez korków i nie wciskałem trybu "sport".

Offline m_r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: 05 Maja 2019, 11:15:15 »
Może jechałeś w trudniejszych warunkach typu wiatr. 21 litrów to i wskaźnik paliwa musiał spadać z minuty na minutę :)
Lexus GS kiedyś weekendowo tak mnie puścił z torbami :) chyba 4 razy tankowałem w 3 dni.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #178 dnia: 05 Maja 2019, 14:20:58 »
Wskaźnik paliwa rzeczywiście szybko opadał, a zasięg szacowany, mocno nie zgadzał się z rzeczywistością, trzeba było być czujnym, pierwszy raz  przez  ten zasięg, rezerwa momentalnie mi się skończyła i do stacji paliw dobiłem już na elektryku, co do wiatru trudno powiedzieć, ale bocznego  nie czułem.
Uczucie takie, że zbiornik paliwa dosłownie jakby się skurczył.

Offline m_r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #179 dnia: 05 Maja 2019, 14:30:06 »
Przypomniałeś mi jedna kwestię na którą w salonie nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi. Jak zabraknie nam paliwa to samochód przechodzi w tryb awaryjny czy coś w tym rodzaju?
Raz i to Aurisem miałem sytuację w podróży że może litr paliwa mi został w baku. Ostatkiem sił dotarłem do stacji i zatankowałem tyle ile fabrycznie bak miał pojemności.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl