Autor Wątek: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy  (Przeczytany 201286 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tookie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
Odp: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #435 dnia: 31 Grudnia 2023, 13:19:49 »
Lokalne drog 7L, 120kmh 8.5L, 140kmh 10L, 160kmh 12L, 180kmh 15L. Wszystko tempomat. Sedan to to nie jest

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #436 dnia: 31 Grudnia 2023, 14:10:22 »
ślepy jesteś nie widzisz podpisu pod filmem   ,,Toyota RAV4 2.5 Hybrid 218 KM (AT) - pomiar zużycia paliwa,,

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #437 dnia: 31 Grudnia 2023, 15:14:26 »
Lokalne drog 7L, 120kmh 8.5L, 140kmh 10L, 160kmh 12L, 180kmh 15L. Wszystko tempomat. Sedan to to nie jest
8.5 przy 120? :shock: Ciągniesz przyczepę za sobą?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #438 dnia: 31 Grudnia 2023, 15:23:36 »
Szok, chyba masz coś nie tak. Powyżej 140 km/h nie jechałem, ale masz albo niezły przepał albo jeździsz zerojedynkowo. Albo pokazujesz zużycie chwilowe a nie średnie…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline tookie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #439 dnia: 31 Grudnia 2023, 16:45:53 »
Szok, chyba masz coś nie tak. Powyżej 140 km/h nie jechałem, ale masz albo niezły przepał albo jeździsz zerojedynkowo. Albo pokazujesz zużycie chwilowe a nie średnie…

Prawda - jeżdze dynamicznie ale głównie na tempomacie. Tutaj spokojna jazda mierzona na drodze szybkiego ruchu pomiędzy stacjami paliw. Troche za tirami, troche 130km\h.

Robie duze przebiegi no bede sie uczyl jezdzic…
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2023, 16:48:06 wysłana przez tookie »

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #440 dnia: 01 Stycznia 2024, 08:48:25 »
Dwa razy mniejsza prędkość - dwa razy niższe spalanie :-)
To nie jest samochód na autostrady. Za to lokalnie, ten w sumie duży i ciężki klocek potrafi być bardzo ekonomiczny.
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2024, 08:50:07 wysłana przez calzone »

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #441 dnia: 01 Stycznia 2024, 09:36:36 »
Dwa razy mniejsza prędkość - dwa razy niższe spalanie :-)
To nie jest samochód na autostrady. Za to lokalnie, ten w sumie duży i ciężki klocek potrafi być bardzo ekonomiczny.

fiat cinquecento też jest ekonomiczny :shock: :shock:   1676 kg to ciężki klocek????????????????????
Kupujesz dużego suva , i jedyną myślą jak cię nurtuje podczas jazdy to niskie zużycie paliwa? Za swoje pieniądze się męczysz?

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #442 dnia: 01 Stycznia 2024, 10:09:43 »
Kolego drogi, chyba ty się męczysz pisząc takie posty ;) Odpocznij trochę.
Gdybym miał szaleć setką po lokalnych drogach w deszczu o 2-giej w nocy, to pewnie bym się zmęczył. Ale w takich warunkach wolę loozik (i niskie spalanie przy okazji).

pireus

• Gość
« Odpowiedź #443 dnia: 01 Stycznia 2024, 12:14:12 »
Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem tego ciągłego onanizowania się wynikami spalania. Co za różnica czy auto spali litr  lub dwa, więcej czy mniej ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #444 dnia: 01 Stycznia 2024, 12:24:04 »
Różnica jest zasadnicza, podobnie jak kupowanie zbędnych rzeczy w Chinach tylko trzeba spojrzeć nieco szerzej poza czubek własnego nosa.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #445 dnia: 01 Stycznia 2024, 12:28:25 »
Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem tego ciągłego onanizowania się wynikami spalania. Co za różnica czy auto spali litr  lub dwa, więcej czy mniej ?
Ja też nie rozumiem twojego na tym forum.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #446 dnia: 01 Stycznia 2024, 12:44:40 »
Jest to fajne (nie, nie chodzi o onanizowanie tylko o wyniki spalania ;)), bo przychodzi bez wysiłku dla kogoś, kto bynajmniej nie jest krejzi eko, nie jest fanem szajbniętej Grety, ale po prostu korzysta z zajebistej technologii. I to jest najlepsze, że stosunkowo duże auto w warunkach dla standardowych napędów trudnych (lokalno-miejskich) może być zadziwiająco ekonomiczne. Od strony technologii powtarzam, nie ekologii czy nawet ekonomii.

Ja nie wiem czemu niektórym się wydaje, że niskie spalanie jest możliwe tylko przy męczącym, sztywnym stosowaniu zasad ecodrivingu i że w ogóle taka jazda to koszmar. Jechałem taką trasę, w czasie której auto spaliło poniżej 4 litrów. Wracałem z weekendowego wypadu na Słowację, głównie lokalnymi drogami. Generalnie w korku, cały czas za kimś. Oczywiście na tempomacie adapcyjnym. Mimo tego, że byłem nieźle podmęczony jazda była przyjemna, bezstresowa, a ostatnią rzeczą o jakiej chciałoby mi się myśleć były jakieś zasady ekojazdy. W opisanych warunkach ravka w hybrydzie spali po prostu mało, wcale nie trzeba się o to szczególnie starać.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #447 dnia: 01 Stycznia 2024, 12:55:59 »
Doskonale napisane. Ekonomia nie jest celem samym w sobie ale jest miłym dodatkiem. W dodatku nie wymaga specjalnej techniki ekojazdy, jak kiedyś bodaj Jobs powiedział - „Just it works”.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #448 dnia: 01 Stycznia 2024, 13:08:47 »
W opisanych warunkach ravka w hybrydzie spali po prostu mało, wcale nie trzeba się o to szczególnie starać.
Ok, tylko po co milion postów na ten temat? Jest to samochód, który pali mniej w określonych warunkach, jak każda hybryda.
Ja też nie rozumiem twojego na tym forum.
Wybacz, w tym Ci nie pomogę. To chyba jest zbyt skomplikowane dla Ciebie, a ja nie mam zdolnosci pedagogicznych
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2024, 13:12:13 wysłana przez pireus »

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #449 dnia: 01 Stycznia 2024, 13:28:39 »
Ok, tylko po co milion postów na ten temat? Jest to samochód, który pali mniej w określonych warunkach, jak każda hybryda.
Nie wiem, ja nie czytam od deski do deski każdego wątku jeśli mnie nie interesuje, albo przestał interesować. I mam zasadę, że wtedy nie komentuję niepotrzebnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl