Autor Wątek: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy  (Przeczytany 201283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #60 dnia: 21 Kwietnia 2017, 02:24:35 »
Dokładnie !!! Z przodu obok siebie 2 szt, dla pasażerów z tyłu - 0, w bagażniku - 0 !  <zalamka>
Są to pierdoły ale wkurzają... Lodówki w bagażniku jeszcze nie wiozłem ale, żeby puścić bajki dziecku na ipadzie muszę ciągnąć jakieś przedłużki...  :-)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #61 dnia: 21 Kwietnia 2017, 08:58:43 »
Dla pasażerów z tyłu w RAV4 po liftingu jest już gniazdo zapalniczki za podłokietnikiem. W bagażniku będzie dopiero w kolejnej generacji, razem z drugim gniazdem USB. Nie wszystko naraz ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2017, 09:00:30 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 21 Kwietnia 2017, 16:58:29 »
to oczywiste, pasażerowie mogliby oszaleć z przepychu..

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 22 Kwietnia 2017, 01:33:34 »
To za 5 lat może zrobią nawiew dla pasażerów z tyłu a za 10 lat nawiew ze sterowaniem  :laugh:

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 22 Kwietnia 2017, 09:17:46 »
Nie przesadzaj, takie rzeczy to tylko w Lexusie albo przynajmniej Skodzie ;)

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 22 Kwietnia 2017, 17:17:50 »
No tak, jakby wypuścili Ravke z trójstrefową klimą, pamięcią foteli i zapalniczką w bagażniku to już by stała się konkurencją dla Lexusa  :cheesy:

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 22 Kwietnia 2017, 17:35:28 »
przecież skoda to to samo co audi..

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Kwietnia 2017, 00:00:29 »
Raczej odwrotnie ;)

Dzięki temu, że nie mamy tych wszystkich bajerów to się one nie psują... bo ich nie ma... always look on the bright side of life  :good:

Offline Romancad

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Chr 2024 2 dcm3
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Maja 2017, 10:15:53 »
Witam Wszystkich
Przejechałem około 4 tys, wszystko na zimowych i nieco się zaniepokoiłem spalaniem. Stąd zaglądałem na to forum i wasze opisy mnie trochę uspokoiły. Zmieniłem opony i zrobiłem małą trasę - 130 km, z korkami, z odcinkami 120 km/h, sporo 90 km/h. Ustawiłem odczyt średniego spalania od startu, przejechałem trasę Gdynia Ustka. Wynik na końcu trasy zaskoczył mnie zupełnie - 5,5 l/100. Na powrocie objechałem korki dookoła i wynik 6,0 l/100. Wcześniej, przed zmianą opon, przejechałem A1 i  A2 do Warszawy (ok 130 km/h) - 10 l/100. Wracając trzymałem bliżej 140 km/h - 12 l/100.
Próbuję znaleźć rozwiązanie optymalne na dłuższe trasy, ale widać, że RAV4 H nie przepadają za autostradami.
Nie wiem, czy znalazł ktoś sposób na podświetlenie przełącznika zamykania lusterek. W ciemności jest trudny do znalezienia.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 03 Maja 2017, 17:15:00 »
SUVy nie lubią autostrad fizyki się nie oszuka, jedynie można wolniej jechać  :-). Hybrydy dodatkowo nie lubią monotonnej jazdy. Ostanio wróciłem z weekendowej trasy jakieś 800km w tym 600km po drogach krajowych, miasta wioski (prędkości przepisowe) na tych odcinkach spalanie było na poziomie 5.4 - 5.5, do tego kawałek autostrady ze 200km do 100-120 km/h i  razem z całości 5.6.

Offline morfek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 03 Maja 2017, 17:44:16 »
Jak ty to robisz? Ja raczej nigdy takich wyników nie osiagne najlepszy to na s1 światła prędkość do 110 wynik 6l, autostrady prędkość do 120 to 7.3l , jak jechałem z Gdańska na południe temp.135 wynik 8.7 myślę że było to spowodowane dynamicznym przyspieszaniem tempomatu.

Wysłane z mojego SM-T719 przy użyciu Tapatalka

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 03 Maja 2017, 18:21:07 »
spokojnie osiągniesz taki wyniki. odkąd mam tą ravkę, czterokrotnie jechałem nad morze, raczej na zachodnie wybrzeże, lecz w cztery różne miejsca. zwykłymi drogami z torunia. za każdym razem po dotarciu do celu miałem 5,7 od startu. prędkość taka by prawka nie stracić: to co dozwolone plus 10 do 20, jedynie przy wyprzedzaniu więcej.
być może pomaga mi w tym piesek, który wymiotuje powyżej 120:)

Offline morfek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 03 Maja 2017, 19:23:42 »
Zobaczymy będziemy się starać o lepsze wyniki, nasz labrador odkąd nauczył się wchodzić na tylną kanapę śpi i podróżuje w komfortowych warunkach

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 03 Maja 2017, 20:30:57 »
Jak ty to robisz? Ja raczej nigdy takich wyników nie osiagne najlepszy to na s1 światła prędkość do 110 wynik 6l, autostrady prędkość do 120 to 7.3l , jak jechałem z Gdańska na południe temp.135 wynik 8.7 myślę że było to spowodowane dynamicznym przyspieszaniem tempomatu.

Hybryda jest bardziej efektywna przy zmiennym ruchu, na S czy A pali tyle co zwykły samochód. Te wyniki jakie dostałeś są bardzo dobre tyle palą benzynowe kompakty a nie SUV  :-). Na polskich krajówkach  już hybryda ma co optymalizować i zejście poniżej 6 jak najbardziej możliwe.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 05 Maja 2017, 08:38:43 »
Spokojna jazda w trybie mieszanym, licznik zerowany przy tankowaniu odcinek 116km, 5.2 wg. komputera  (w granicach błędu pokazuje prawidłowe wartości).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl