Autor Wątek: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy  (Przeczytany 201262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #135 dnia: 25 Listopada 2018, 11:09:52 »
Moja poniżej 8,2l nie schodzi, a zimą 8,5l

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #136 dnia: 26 Listopada 2018, 08:43:57 »
Spalanie silnie zależy od warunków jazdy bardziej niż w nie-hybrydzie. U mnie średnia roczna na poziomie 6.0l/100km (średnia prędkość 60km/h - z komputera). Latem 5.7-5.8 powtarzalnie (5.5 od czasu do czasu), zimą 6.2-6.5l/100km (bywa że okolice 7.0, ale sporadycznie). Tyle, że u mnie brak szybkiej jazdy autostradą i w zasadzie brak krótkich odcinków tzn. większość przejazdów > 40km z jednym razem. Tryb mieszany, po samy mieście to w zasadzie nie jeżdżę.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #137 dnia: 26 Listopada 2018, 17:56:10 »
spalanie zaprezentowane przez miksell jest prawdziwe dla tych, którzy użytkują auto normalnie, w miarę zgodnie z przepisami, oraz nie starają się oszczędzać. to trzy litry mniej od podobnego wolnossącego benzyniaka.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #138 dnia: 26 Listopada 2018, 19:36:35 »
spalanie zaprezentowane przez miksell jest prawdziwe dla tych, którzy użytkują auto normalnie, w miarę zgodnie z przepisami, oraz nie starają się oszczędzać. to trzy litry mniej od podobnego wolnossącego benzyniaka.

Dokładnie to niecałe 2 litry mniej od 2.0 CVT, które pali mi średnio 9.6L. Styl jazdy taki jak opisałeś..
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2018, 19:38:07 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #139 dnia: 27 Listopada 2018, 17:48:39 »
miałem na myśli benzyniaka pod 200 koni:)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #140 dnia: 28 Listopada 2018, 07:53:14 »
miałem na myśli benzyniaka pod 200 koni:)

To by się zgadało, nawet nie koniecznie z 2 litrów :-)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #141 dnia: 28 Listopada 2018, 08:11:32 »
To by się zgadzało, a pierwszy przykład który przychodzi na myśl to Lexus NX 200t, gdzie różnica w spalaniu wobec hybrydy jest taka jak piszesz lub nawet większa..
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #142 dnia: 30 Listopada 2018, 17:12:48 »
nx200t pali jak smok; każdy sprint powoduje zauważalny ruch wskazówki poziomu paliwa, tak jak tsi od vw. tylko jazda poprzez muskanie pedału gazu powoduje znośny poziom spalania. hybryda pozwala na dobre przyspieszenia bez nadmiernego stresu w tej kwestii i choćby za to da się lubić.

Offline marekp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 11 Grudnia 2018, 12:39:59 »
Nie mam co prawda RAV4 hybrydowego ale mam diesla  bez katalizatora. Szwagier ma RAV4 Hybrid. Ciekawe jest porownanie. Ja mam zuzycie srednie ok. 7.5l/100 - troche miasto troche poza czasem autostrada. Szwagier ma podobnie. Tez 7.5l/100. Teraz co prawda na mam drozej bo ropa nieludzko droga. W miescie jezdze zwykle Yarisem Hybrid. Wiec cos na temat hybryd wiem. Zwykle sprzedawcy reklamuja to swoje zerowe zuzycie paliwa. Acha. Srednia w moim RAV4 jest 54km/h.

MarekP

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #144 dnia: 11 Grudnia 2018, 14:01:25 »
Czyli hybryda pali w trybie mieszanym tyle co Diesel, mam podobne odczucia. Obecnie muszę poruszać się Nissanem Qashqai 1.2 DIG-T całe 115KM, benzyna, napęd na przód, manul, lekki samochód i spalania na poziomie RAV4 Hybrid 4x4 no może trochę lepiej (tzn. jak hybryda latem). Trasy te same.

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: 11 Grudnia 2018, 18:04:19 »
8.2-8.5 l/100 
I jest to spalanie 1.3-1.5 mniej niż Outlander z silnikiem diesla i 3-4 l mniej niż Mondeo z silnikiem benzynowym.
Po mieście, jest oczywistą oczywistością, że nic nie fika do hybrydy.
Co do trasy.
Jednopasmowa droga pozamiejska lub dwupasmowa ale bardzo, bardzo spokojna i płynna jazda (tempomat adaptacyjny świetnie to ułatwia)= spalanie jak outlander.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #146 dnia: 11 Grudnia 2018, 18:08:00 »
Czyli hybryda pali w trybie mieszanym tyle co Diesel, mam podobne odczucia. Obecnie muszę poruszać się Nissanem Qashqai 1.2 DIG-T całe 115KM, benzyna, napęd na przód, manul, lekki samochód i spalania na poziomie RAV4 Hybrid 4x4 no może trochę lepiej (tzn. jak hybryda latem). Trasy te same.

Jakie masz wrażenia z jazdy świeżo po przesiadce z ravki?

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #147 dnia: 11 Grudnia 2018, 20:50:46 »
Jakie masz wrażenia z jazdy świeżo po przesiadce z ravki?

Jeśli chodzi o jazdę i jej komfort to jestem miło zaskoczony: fajne wyciszenie np. nie słychać prawie opon, zawieszenie dość miękkie jak dla mnie w sam raz (komfortowe). Nieco więcej miejsca z przodu np. szerszy fotel (z tyłu już jest ciaśniej niż w RAV4), mały bagażnik, wysoki próg załadunku.  Panel nawigacji jak dla mnie za nisko. Silnik dobry tzn. brakuje mocy przy większych prędkościach, ale w jeździe mieszanej wcale nie czuć niedoboru mocy, nie "zadusza" się jak puszcza się gaz na biegu np. jazda w korku.   Skrzynia manualna (6 biegów) dobrze zestopniowana, tylko dość długi skok lewarka. Jest to wersja zdaje się N-Connecta - brakuje mi asystentów jazdy (martwe pole + kontrola ruchu poprzecznego), automatu, trochę 4x4 (o kilku lat mam tylko 4x4 i teraz bywa, że tacę trakcje przy ruszaniu jak jest ślisko). Z ciekawostek: ręczny jest elektryczny sam się zapina przy wyłączeniu samochodu i odpuszcza przy ruszeniu, do tego jest funkcja autohold (a manul jest). Duży zbiornik paliwa. Przejechałem jakieś 400km pewnie będę go używał do końca tygodnia. Pali jak na razie koło 5.9l/100km, przy jeździe pozamiejskiej (do 90km/h) można zejść w miarę powtarzalnie do 5.3-5.5l/100km w mieście rośnie. Trochę teraz łapie wilgoć (parują szyby) w RAV4 tego nie było w takim stopniu. Jakość wykonania dużo słabsza niż w RAV4, źle nie jest, ale coś tam skrzypi jak się złapie drzwi, guziki przy radiu takie "chybotliwe".

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #148 dnia: 11 Grudnia 2018, 21:04:35 »
I jeszcze słabe kamery układ taki jak w rav4. Na plus dość bogaty komputer pokładowy.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #149 dnia: 11 Grudnia 2018, 21:28:22 »
Powiem szczerze Nissan powinien żałować współpracy z Renault

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl