Autor Wątek: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy  (Przeczytany 201352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #240 dnia: 25 Lutego 2020, 09:20:01 »
Dziś sytuacja podobna. 3 st. C dojeżdżam do świateł po około 1,5km, skręcam w lewo i po około 100 m na wyświetlaczu EV. I nie przy odpuszczeniu gazu ale przy normalnej jeździe około 50km/h. Ogrzewanie w kabinie ustawione na 20 st. C. Dodam jeszcze że silnik elektryczny wspomagał spalinowy już wcześniej (tak przynajmniej grafika na wyświetlaczu pokazuje).

U mnie to samo. Ogrzewanie na 22st. i max 1.5km latam na prądzie na pierwszych zakrętach. wskaźnik  temperatury cieczy wskazuje na temperaturę roboczą (ok 90st). U mnie bateria cały czas od 50-90%

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #241 dnia: 27 Listopada 2020, 10:32:08 »
Dodam tylko, że rozładowanie akumulatoa 12V unieruchamia auto. Nie odaplimy go nawet jeśli akumulator trakcyjny pełny.
Zostawiłem kiedyś na tydzień auto, bylo zapalone śwaitełko w bgażniku :-( Nie odpalił, trzeba było doładować akumultor 12V.
No, niestety tak jest, ale podobno wystarczy powerbank (taki do aku. samochodowych) aby to ruszyć i akumulator doładuje się z trakcyjnego.

Powerbank samochodowy, np. taki? Nie miałem okazji używać takiego sprzętu. Z tego co wyczytałem, to moc rozruchu waha się od 300A do 400A, w zależności od mocy akumulatora 12V w RAV4 V gen. Myślę, że nie przekroczy wartości 400A.

https://allegro.pl/oferta/powerbank-samochodowy-cc-js-12-z-funkcja-rozruchu-8798935681?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24

https://zamu.pl/prostowniki-samochodowe/prostownik-z-rozruchem-i-funkcja-powerbanka-22000mah-400a-geko

https://primado.pl/urzadzenie-rozruchowe-20000-mah-jump-starter.html
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2020, 10:45:22 wysłana przez SanderG »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #242 dnia: 27 Listopada 2020, 20:53:09 »
Prąd jaki jest potrzebny do rozruchu RAV4 jest znikomy, wręcz pomijalny. Nie ma potrzeby patrzenia na prąd rozruchowy, który jest potrzebny rozrusznikowi.
Tak naprawdę podłączając jakieś miękkie źródło nawet oferujące 1-2 A doładujemy w krótkim czasie 12 V do takiego poziomu, by elektronika wstała.

Jak na moje, to te 12 V potrzebne jest do odpalenia komputera od hybrydy/sterownika magazynu <1-2 A i załączenia styczników podłączających magazyn energii do instalacji HV (tutaj może być chwilowo kilka/kilkanaście A, potem mniej), a potem już z trakcyjnego można zakręcić silnikiem MG1 i ruszyć spalinowy silnik. Tak naprawdę wystarczy mała przetworniczka boost o wydajności kilku amperów (2-3 A), która przyjmuje ogniwo 3,7V Li-ion. Podniesie 3,7 V z 1-2 celek równoległych do 13-14 V i po 5-10 minutach pewnie auto się podniesie - będzie można odłączyć, a ogniwa doładować na kolejną okazję.

Offline Old_Marynarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #243 dnia: 27 Listopada 2020, 21:37:06 »
Prąd jaki jest potrzebny do rozruchu RAV4 jest znikomy, wręcz pomijalny. Nie ma potrzeby patrzenia na prąd rozruchowy, który jest potrzebny rozrusznikowi.
Tak naprawdę podłączając jakieś miękkie źródło nawet oferujące 1-2 A doładujemy w krótkim czasie 12 V do takiego poziomu, by elektronika wstała.

Jak na moje, to te 12 V potrzebne jest do odpalenia komputera od hybrydy/sterownika magazynu <1-2 A i załączenia styczników podłączających magazyn energii do instalacji HV (tutaj może być chwilowo kilka/kilkanaście A, potem mniej), a potem już z trakcyjnego można zakręcić silnikiem MG1 i ruszyć spalinowy silnik. Tak naprawdę wystarczy mała przetworniczka boost o wydajności kilku amperów (2-3 A), która przyjmuje ogniwo 3,7V Li-ion. Podniesie 3,7 V z 1-2 celek równoległych do 13-14 V i po 5-10 minutach pewnie auto się podniesie - będzie można odłączyć, a ogniwa doładować na kolejną okazję.

Napisz po polsku co potrzeba, żeby ewentualnie być przygotowanym na padnięty akumulator, a nie piszesz wykłady elektryczne które są dla większości chińszczyzną.
Z całym szacunkiem.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #244 dnia: 27 Listopada 2020, 22:39:14 »

Napisz po polsku co potrzeba, żeby ewentualnie być przygotowanym na padnięty akumulator, a nie piszesz wykłady elektryczne które są dla większości chińszczyzną.
Z całym szacunkiem.

:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

A więc podsumowując - powerbanki, które zaproponowałem wyżej się nadadzą, tak wnioskuję.  :roll:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #245 dnia: 27 Listopada 2020, 23:20:34 »
Tak :). Tylko nie ma co zwracać uwagi na parametry jak prąd rozruchowy.

Edit: jak już wykłady to elektroniczne ;).

Offline krystian.ja.3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #246 dnia: 05 Grudnia 2020, 00:55:57 »
Witajcie,

Ostatnio sprzedawca powiedział mi, że odpalanie auta z jumpera powoduje utratę gwarancji? Prawda czy fałsz?

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #247 dnia: 05 Grudnia 2020, 06:29:52 »
Z tego co kiedyś mówił mi znajomy inż. z serwisu Kia, nie wolno pożyczać prądu innym, można spalić instalację innym a u siebie doprowadzić do zwarcia.
Z boostera... dobre pytanie, sprawdź warunki gwarancji.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline krystian.ja.3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #248 dnia: 05 Grudnia 2020, 10:43:31 »
Z tego co kiedyś mówił mi znajomy inż. z serwisu Kia, nie wolno pożyczać prądu innym, można spalić instalację innym a u siebie doprowadzić do zwarcia.
Z boostera... dobre pytanie, sprawdź warunki gwarancji.
Co racja to racja... Ale wg instrukcji można, na nawet jest bezpiecznik od tego.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #249 dnia: 05 Grudnia 2020, 12:40:49 »
No to masz odpowiedź, zapewne sprzedawcy chodziło o pożyczanie komuś a nie sobie.

Zresztą poziom wiedzy technicznej handlowców w salonach jest niejednokrotnie żenująca.
Ale od tego są mechanicy.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2020, 12:42:47 wysłana przez Krisman »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #250 dnia: 05 Grudnia 2020, 13:42:36 »
Poziom kupujących też bywa żenujący, coś źle usłyszy, źle zrozumie ...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #251 dnia: 05 Grudnia 2020, 14:17:30 »
Poziom kupujących też bywa żenujący, coś źle usłyszy, źle zrozumie ...
Z tą różnicą, że kupujący nie musi się znać, handlowiec zaś jest po to, by rozwiać wątpliwości, doradzić, wytłumaczyć i "pomóc" (m/i sobie) tak by klient wybrał produkt prze niego oferowany.
Można myśleć sobie wszystko, ale nigdy nie należy tego okazywać.
"Klient nasz Pan" przedwojenna maksyma niestety nadal zbyt rzadko jest stosowana.

Miałem kupić Mazdę, kupiłem Toyotę tylko dlatego, że  handlowiec  w salonie Mazdy był mega niesłowny.
Sam zajmowałem się sprzedażą bezpośrednią kupę lat temu i wiem na czym to powinno polegać.
A by temat zachować, spalanie jak się zrobiło chłodno, skoczyło z 7.6 na 8.1 w mojej benzynie. Te same trasy i styl. No ale to jednak norma
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2020, 14:26:31 wysłana przez Krisman »

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #252 dnia: 05 Grudnia 2020, 16:59:56 »
Mi przy wydaniu auta pokazali złącze w razie gdyby padł akumulator, więc rozumiem, że można odpalić od kogoś bez problemów.

Wracając jednak do głównego tematu tego wątku, to dziś trasa Kraków-Tarnów, tempomat na 150, spalanie 10,1.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #253 dnia: 05 Grudnia 2020, 23:22:50 »
Jeszcze odnośnie starterów. Na początku bieżącego roku w styczniu oddałem Ravkę do serwisu i dostałem jako auto zastępcze nówkę Corolkę (zwykłą, nie hybrydową, kilka km przebiegu). Niestety miała felerny akumulator, który już przy wydaniu auta był zdechły. Pracownik ASO przyniósł serwisowego jump-statera, który został wg. niego zakupiony po prostu w Carrefourze, i z niego odpalił samochód. Bardzo go zachwalał i zachęcał by coś takiego sobie kupić. Ponieważ aku w samochodzie zastępczym ciągle mi się rozładowywał, to szybko zamówiłem sobie na Aliexpress startera 7mai (Xiaomi) z szybką dostawą z Polski. Kilkukrotnie pomógł mi on odpalić zastępczą Corollę, a teraz wożę go na wszelki wypadek w Ravce w schowku w bagażniku (chociaż na razie służył mi bardziej jako awaryjny powerbank do telefonu niż jako starter do samochodu...).

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #254 dnia: 05 Grudnia 2020, 23:32:35 »
szybko zamówiłem sobie na Aliexpress startera 7mai (Xiaomi) z szybką dostawą z Polski

Możesz dać linka do tego?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl