Autor Wątek: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy  (Przeczytany 201199 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
Odp: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #300 dnia: 29 Grudnia 2020, 10:17:08 »
Przed RAVką miałem dwa SUVy - Touarega i XC60 w benzynie, obydwa paliły tyle samo z tym że VW olej a Volvo benzynę. Od razu byłem zdecydowany na RAV4, obczytałem tylko wszystko o eCVT i poszedłem do salonu :grin:

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #301 dnia: 29 Grudnia 2020, 10:18:58 »
olej

Silnikowy czy napędowy? :D

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #302 dnia: 29 Grudnia 2020, 10:53:13 »
Napędowy

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #303 dnia: 29 Grudnia 2020, 11:02:16 »

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #304 dnia: 29 Grudnia 2020, 11:52:18 »
To jest wątek o spalaniu, więc do rzeczy:
- przejechałem 3400 i aplikacja pokazuje średnie spalanie 5,9 l/100km
- większość jazd po mieście i to na krótkich dystansach, co w ostatnich dniach przełożyło się na spalanie 7,1 l/100 km
Wybrałem hybrydę bo większość jeżdżę po mieście, a to się przekłada na konkretne oszczędności na paliwie teraz to jest połowa tego co moje poprzednie, a latem będzie jeszcze więcej.

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #305 dnia: 30 Grudnia 2020, 08:00:56 »
To jest wątek o spalaniu, więc do rzeczy:
- przejechałem 3400 i aplikacja pokazuje średnie spalanie 5,9 l/100km
Jaką średnią prędkość pokazuje aplikacja?

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #306 dnia: 30 Grudnia 2020, 08:37:42 »
Pokazuje 33 km/h, co się pokrywa z moimi wcześniejszymi odczytami z XC 60. Jak jeździsz po mieście to tyle wychodzi.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline aro23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #307 dnia: 30 Grudnia 2020, 08:40:21 »
U mnie wczoraj trasa i miasto ( razem ok 140 km )  Vśr = 42 spalanie 6,3 L

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
« Odpowiedź #308 dnia: 30 Grudnia 2020, 10:46:36 »
U mnie trasa 242 km autostrada 9,9l/100km prędkość 140-160 średnia <taniec>  to z aplikacji ale wydaje mi się że  spaliło ponad 10l/100km nie wiem na ile ta aplikacja jest wiarygodna :o

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #309 dnia: 30 Grudnia 2020, 10:59:01 »
A jest jakiś inny SUV który by mniej palił w takich prędkościach powyżej 120km/h?

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Każdy Suv co pod maską ma silnik diesla , obojętnie czy to będzie Audi Q5 , czy Qashgai II

Ano spotkałem kumpla mając Tiquana 2.0 TDI 170KM nowiutkiego z salonu za max. wyposażenie dał prawie 180 tys.zł w 2019 roku. Piękna bajka z tym wozem że wszystko idealnie się jechało zanim przejechał już ponad rok z przebiegiem 48 tys.km zaczął palić check. Diagnoza : pompa, rozrząd do uregulowania oczywiście na gwarancji wymieniono i nic nie zapłacił. Później kolejne 4000km przejechania znów zapalił check i znów listwa wtryskowa do wymiany powód złe paliwo tankował i tak mu nabili jego winę że teraz ma spór z VW o koszty wymiany które nie zgodził zapłacić za prawie 5000zł i do tej pory nie odebrał wozu który stoi przez 2 miesiące i jemu puszczą nerwy. Jeśli o spalanie to była naprawdę oszczędne poza miastem że udało mu się wynik najniższy 4,4l./100km, ale po mieście to już 12l. mimo płynnej jazdy nie udało zejść.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #310 dnia: 30 Grudnia 2020, 11:13:43 »
A jest jakiś inny SUV który by mniej palił w takich prędkościach powyżej 120km/h?

Każdy Suv co pod maską ma silnik diesla , obojętnie czy to będzie Audi Q5 , czy Qashgai II

Ano spotkałem kumpla mając Tiquana 2.0 TDI 170KM nowiutkiego z salonu za max. wyposażenie dał prawie 180 tys.zł w 2019 roku. Piękna bajka z tym wozem że wszystko idealnie się jechało zanim przejechał już ponad rok z przebiegiem 48 tys.km zaczął palić check. Diagnoza : pompa, rozrząd do uregulowania oczywiście na gwarancji wymieniono i nic nie zapłacił. Później kolejne 4000km przejechania znów zapalił check i znów listwa wtryskowa do wymiany powód złe paliwo tankował i tak mu nabili jego winę że teraz ma spór z VW o koszty wymiany które nie zgodził zapłacić za prawie 5000zł i do tej pory nie odebrał wozu który stoi przez 2 miesiące i jemu puszczą nerwy. Jeśli o spalanie to była naprawdę oszczędne poza miastem że udało mu się wynik najniższy 4,4l./100km, ale po mieście to już 12l. mimo płynnej jazdy nie udało zejść.

Ach te wieśwageny  :wallbash:

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
« Odpowiedź #311 dnia: 30 Grudnia 2020, 11:25:30 »
cyt. "Ach te wieśwageny  :wallbash:"

Też mam tiguana 2,0TDI, fajne autko ale to nie rav4  <taniec>

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #312 dnia: 30 Grudnia 2020, 16:25:08 »
Za to media i fotel kierowcy ten z masażem...mistrzostwo świata, jak i drobne udogodnienia typu lampki, haczyki itp. U mnie niestety na jeździe próbnej zgasł na światłach i... podstawili inny bo tamten odjechał na lawecie.  Wina była ponoć banalna (kuna coś przegryzła) ale mnie to skutecznie zniechęciło.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #313 dnia: 30 Grudnia 2020, 18:05:29 »
Skomplikowanie obecnych TDI też mnie skutecznie zniechęciło. Np zbiornik AdBlue trzeba podobno wymieniać co 3 lata. Toyota natomiast technologie ma dużo lepszą i bardziej niezawodną. Denerwuje mnie ten hejt typu wieśwagen, co to w ogóle ma znaczyć? Toyota ma bardzo dużo do nadrobienia w kwestii praktyczności i multimediów. Niektórzy stawiają te aspekty wyżej niż niezawodność i przez to trzeba wymyślać jakieś epitety na tą markę? To co widzę w komentarzach czasami tu na forum i na grupach fb przypomina gimnazjum.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #314 dnia: 30 Grudnia 2020, 19:56:58 »

Ja osobiście uwarzą (choć sam kupiłem w tym roku RAV4) ze Tiguan to bardzo fajny samochód....ale zwykły Tig ma za mały bagażnik dla rodziny 2+2, przy silniku 1.5 TSI jest sucha skrzynia, z silnikiem 2.0 TSI cena za wysoka, Allspace z silnikiem 2.0 TSI to już 180k PLN jak wspomniał kolega.....za te kwotę można kupić Volvo XC60. Osobiście sadze ze 180k PLN za Tiguan to za dużo. Poza tym 2.0 TSI w mieście ciągnie 12-13l lekko, a to trochę dużo. Multimedia i wnętrze VW ma naprawdę fajne. RAV4 tak naprawdę to taki złoty środek zamiast Tiguan, napęd, osiągi, ekonomia, zużycie paliwa na + dla RAV4, wnętrze także się broni....natomiast media, nagłośnienie......sami wiemy trzeba samemu poprawić i jest   GUT !!! Patrzeć na SAMAR.PL i TOP rejestracji 2020 RAV4 podbiło Tiguana w sprzedaży o ponad 2500 tys egzemplarzy. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl