Autor Wątek: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy  (Przeczytany 201262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #375 dnia: 27 Listopada 2023, 16:09:01 »
zbędny sarkazm, czterolitrowe jeepy nie tutaj i nie teraz:)
mam nadzieje ze dostałeś w końcu czteronapędową ravke, w obecnych warunkach jedyną zdatną do jazdy..

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #376 dnia: 27 Listopada 2023, 17:37:37 »
Dokładnie, w dzisiejszych czasach 2.5l w wielkoseryjnym aucie, na warunki EU to "gigant". Gatunek wymierający.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #377 dnia: 27 Listopada 2023, 19:08:50 »
zbędny sarkazm, czterolitrowe jeepy nie tutaj i nie teraz:)
mam nadzieje ze dostałeś w końcu czteronapędową ravke, w obecnych warunkach jedyną zdatną do jazdy..
Jak już to 4,7l…

A na poważnie, RaV4 to jest ekonomiczny samochód i tyle. Ekscytowanie się chwilowym spalaniem to bezsens totalny.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #378 dnia: 27 Listopada 2023, 21:10:15 »
Topoll ,jeszcze tydzień temu też tak myślałem ,ale 3 dni temu dla żony kupiłem golfa varianta z silnikiem 1.5 TSI 130 KM EA 211 EVO  Jechaliśmy po samochód do jednego z dealerów w Wrocławiu.
Droga powrotna ok 0 stopni zero wiatru , tempomat w Rav4 hybryda ustawiony na 135k/h . Trasa  230 kilometrów .
Po dojechaniu do domu średnia ravki 9.5 L/100km golfa  6.2 L !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #379 dnia: 27 Listopada 2023, 21:25:27 »
Topoll ,jeszcze tydzień temu też tak myślałem ,ale 3 dni temu dla żony kupiłem golfa varianta z silnikiem 1.5 TSI 130 KM EA 211 EVO  Jechaliśmy po samochód do jednego z dealerów w Wrocławiu.
Droga powrotna ok 0 stopni zero wiatru , tempomat w Rav4 hybryda ustawiony na 135k/h . Trasa  230 kilometrów .
Po dojechaniu do domu średnia ravki 9.5 L/100km golfa  6.2 L !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Po pierwsze, porównujesz psy z kotami, porównujesz kompakta z SUVem, który z racji takiej a nie innej budowy ma znacznie gorszą aerodynamikę czyli znacznie wyższe opory co z kolei przenosi się na zużycie paliwa.. Po drugie, skupiasz się na incydentalnym zużyciu paliwa z jednej trasy. w dodatku takiej gdzie wiadomo, że w zasadzie pomijalna jest ekonomia układu hybrydowego. A w takich warunkach mniejszy silnik zawsze spali mniej paliwa. Dla równowagi napiszę Ci, że w takich warunkach, mój Jeep, który wymiarowo jest praktycznie identyczny z RAV4 Vgen, 200kg cięższy, 230KM z pojemności 4,7l (V8 czyli w sumie to prawie 2 silniki z RAV4) spali 14-15l Pb/16-17l gazu. Tylko ten samochód to jest ta sama liga. A po trzecie jak już detalicznie rozbieramy to zrób porównanie w jeździe miejskiej... W Jeepie to będzie 20+.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2023, 21:27:01 wysłana przez topoll »

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #380 dnia: 27 Listopada 2023, 21:28:16 »

Po dojechaniu do domu średnia ravki 9.5 L/100km golfa�  6.2 L !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dużo wykrzykników  :-) ale w sumie uroki suva i zaleta auta niższego i bardziej płaskiego.

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #381 dnia: 27 Listopada 2023, 21:33:37 »
PO pierwsze , porównuję , bo bardzo często przemieszczam się s-kami ,i autostradami
PO drugie a po co mi piszesz o twoim Jeepie , ??? Mam też samochód o pojemności 5 litrów i jakoś sie nie chwalę i nie pisze ile zużywa paliwa .Wiisi mi to.
I po trzecie za tydzień jadę z kolegą który kupuje Tiguana  Allspace toczka toczka wymiary ravki , i co myślisz że spali na tej trasie 9,5l !!!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #382 dnia: 27 Listopada 2023, 21:42:38 »
PO pierwsze , porównuję , bo bardzo często przemieszczam się s-kami ,i autostradami
PO drugie a po co mi piszesz o twoim Jeepie , ??? Mam też samochód o pojemności 5 litrów i jakoś sie nie chwalę i nie pisze ile zużywa paliwa .Wiisi mi to.
I po trzecie za tydzień jadę z kolegą który kupuje Tiguana  Allspace toczka toczka wymiary ravki , i co myślisz że spali na tej trasie 9,5l !!!
9,5 l to nie pali nawet mój GLA 35AMG  306KM, przy tempomacie ustawionym na 140 km/h Hybryda jest dobra do miasta, tylko po co tak duży samochód do miasta.?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #383 dnia: 27 Listopada 2023, 21:45:26 »
Ciekaw jestem, ale podejrzewam, że zużycia paliwa będzie miał zbliżone, albo i większe. Tu masz raporty spalania Tiguana Allspace https://www.autocentrum.pl/spalanie/volkswagen/tiguan-allspace/ i RAV4 https://www.autocentrum.pl/spalanie/toyota/rav4/v/ .
Przy porównywalnej mocy (220KM) Tiguan średnio pali ponad 50% więcej paliwa - 10,2 vs. 6,6. Ponad 3,5 l benzyny więcej na 100km.
A teraz o Jeepie pisałem bo to porównywalny samochód do RAV4.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2023, 21:49:36 wysłana przez topoll »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #384 dnia: 27 Listopada 2023, 21:51:15 »
A teraz o Jeepie pisałem bo to porównywalny samochód do RAV4.
Porównywać to możesz nowego Jeepa a nie jakiś staroć sprzed kilkunastu lat.To by miało jakiś sens

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #385 dnia: 27 Listopada 2023, 21:54:45 »
...gdyby był 2,5l, to by był porównywalny, a tak, to tylko kiosk na kołach je łączy.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #386 dnia: 27 Listopada 2023, 21:58:13 »
Mają bardzo dużo wspólnego, gabaryty, moc, masa,

Jeep Cherokee, 2,0 270KM 10 litrów https://www.autocentrum.pl/spalanie/jeep/cherokee/v/terenowy-facelifting/
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2023, 22:01:31 wysłana przez topoll »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #387 dnia: 27 Listopada 2023, 22:04:00 »
W przyszłym tyg jadę po xc40 recharge do Wrocławia. Napiszę ile spalił vs. Camry. :)

A tak na serio to po co komu te porównania… każdemu spali tyle na ile go stać żeby wlać.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #388 dnia: 27 Listopada 2023, 22:26:54 »
...do tego MASA zmiennych, durne porównania.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #389 dnia: 27 Listopada 2023, 22:39:23 »
Lepsze niż zestawienie z kompaktem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl