Autor Wątek: Camry - sprowadzanie z USA  (Przeczytany 6559 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krk

• Toyot Leżący
  • *
Camry - sprowadzanie z USA
« dnia: 11 Stycznia 2017, 21:28:11 »
Witam wszystkich.
Obecnie posiadam od kilku lat corolkę e15, ale od roku już choruję na camry 3,5 V6.
Interesuję się możliwością sprowadzenia takiego auta z USA.
Czy ma ktoś już takie doświadczenia? Z pomocy jakiej firmy korzystaliście?
Jakby ktoś mógł polecić firmę z Wrocka lub okolic to byłoby genialnie.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Camry - sprowadzanie z USA
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Stycznia 2017, 00:01:00 »
Ja od dawna choruję na Camry XV30, po faceliftingu, czyli z lat 2005-2006. Na allegro czy olx to prawie wszystkie zagazowane i nie bardzo jest co wybrać. Ale na amerykańskim allegro, czyli na Autotrader.com, to takich camry jest za psami rzucać i to w przystępnych cenach (obecnie ok. 300 sztuk z samego tylko 2006r.). U nas takie camry z 2002r. są nawet po ok. 20tys.zł, a na autotrader.com, z 2006r. są w przeliczeniu po ok. 12-20tys.zł i to z lepszym wyposażeniem. Nie mowiąc o tym, że na autotrader dają od ręki i za darmo raport carfax, a u nas sprzedawca łaskę robi, że ci na maila poda numer vin.
Niestety z tego co wyczytałem na internetach (nie wiem czy nie bzdura), sprowadzenie pojazdu z usa, to koszt rzędu 60 lub 70tys.zł (w zależności czy sprowadzany przez port w niemczech - taniej, czy przez port w polsce - drożej).

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia 2017, 00:32:47 »
Ja od dawna choruję na Camry XV30, po faceliftingu, czyli z lat 2005-2006. Na allegro czy olx to prawie wszystkie zagazowane i nie bardzo jest co wybrać

Nie wiem jaki masz budżet, ale regularnie pojawiają się fajne sztuki z nikłym przebiegiem, często z polskiego salonu, z papierami. W zeszłym roku była Vgen z przebiegiem niecałych 100kkm za jakieś 27 czy 30kzł.

Nie wiem, co amerykaniec może mieć lepszego w wyposażeniu od wersji EU, za to wiem, że można trafić amerykańca bez ABS, z klimą na pokrętła, a do tego będziesz miał do przeróbki światła, wszystko w milach, brak przeciwmgielnych (z tyłu i przodu), więc po co Ci to ?

Koszt sprowadzenia auta zza wody nie jest taki kosmiczny jak podajesz, choć jeśli policzysz całościowo ( kontener, cło, podatek, transport z portu - Bremerhaven lub Gdańsk, przegląd i tym podobne), to naprawdę nie ma to najmniejszego sensu w przypadku Vgen, bo te 12-20kzł to jest tam na miejscu, a po wszystkich kosztach zrobi Ci się z tego z 50kzł. Jedyne, co ewentualnie może kusić w amerykańskim polifcie to 3MZ, ale jeśli już, to lepiej dołożyć parę złotych i kupić na miejscu VIgen z 2GR'em albo od razu przejść na GS'a.

Witam wszystkich.
Obecnie posiadam od kilku lat corolkę e15, ale od roku już choruję na camry 3,5 V6.
Interesuję się możliwością sprowadzenia takiego auta z USA.
Czy ma ktoś już takie doświadczenia? Z pomocy jakiej firmy korzystaliście?
Jakby ktoś mógł polecić firmę z Wrocka lub okolic to byłoby genialnie.

Poszukaj na miejscu. Nie wszystko, co stamtąd przyjeżdża jest ulepione z mchu i paproci. Trafiają się nietknięte sztuki, po mieniu czy innych rodzinnych perypetiach. Carfax sprawdzisz za parę złotych - jeśli czysty, to można jechać i przeprowadzić dalsze oględziny albo zlecić je komuś, kto z tego żyje.

3VZ.pl

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2017, 13:15:38 »
Wiem, że się pojawiają fajne sztuki, bo sam taką prawie kupiłem w listopadzie - niestety na tygodniu umawiałem się z człowiekiem na sobotę że będę po samochód, a on później w czwartek zadzwonił bym już nie przyjeżdżał, bo jakiś człowiek do niego dziś przyjechał i kupił. Camry była chyba z 2006r., za 23tys.zł (bez gazu, ciemny welur, 2.4l, automat, bez szyberdachu i haka, kolor szary, niski przebieg). Sprawdziłem ją na carfaxie i była ok. No ale trudno.
Pisząc o lepszym wyposażeniu, to miałem na myśli różne wersje w jakich camry xv30 (z 2006r.) była oferowana w usa:
- 2513 i 2514 - standard,
- 2531 i 2532 - LE,
- 2540 - XLE,
- 2545 i 2546 - SE,
- 2550 - SE V6,
- 2552 - LE V6,
- 2554 - XLE V6.
Z danych producenta nie wynika, by (w 2006r.) były dostępne wersje camry bez abs-u. Nawet w najbiedniejszej wersji 2513 był abs jako standardowe wyposażenie. Przeciwmgielne są od wersji 2540 w górę, tak samo hamulce tarczowe na 4 koła są od 2540 w górę. Co do klimatyzacji, to zauważyłem, że w starych camry (sprzed 2005r.) przeważnie była na przyciski (z elektronicznym wyświetlaczem), a w nowych częściej jest na pokrętła (i bez tego wyświetlacza), ale pokrętła to chyba nie taka wielka wada (może szybsza i wygodniejsza obsługa?). Licznik w milach mi nie przeszkadza, poza tym pod spodem są kilometry.
Ale oczywiście ze względu na bezsensowny koszt i tak nie podejmę się sprowadzenia camry z usa, a co najwyżej kupiłbym camry z usa sprowadzoną ale już u nas zarejestrowaną, czyli dostosowaną np. pod względem świateł.
GS mi się bardzo podoba (i są dość tanie u nas) ale chyba camry nie wiele mu ustępuje, za to części będą tańsze do camry. W sklepie gdzie się w części zaopatruję, mówili mi, że z częściami do camry nie ma problemu (dostępne, duży wybór i ceny w miarę ok), za to do GS-a części niekoniecznie dostępne (jeśli już to tylko aso) i brak zamienników.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2017, 13:19:04 wysłana przez carinae20gli »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia 2017, 14:00:03 »
Co do klimatyzacji, to zauważyłem, że w starych camry (sprzed 2005r.) przeważnie była na przyciski (z elektronicznym wyświetlaczem), a w nowych częściej jest na pokrętła (i bez tego wyświetlacza), ale pokrętła to chyba nie taka wielka wada (może szybsza i wygodniejsza obsługa?).

Ta klima z przyciskami to automatyczna klima, a z pokrętłami zwykła, manualna co jest nieporozumieniem w tej klasie auta.

Sądzę, że między Camry a GSem jest przepaść.

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2017, 22:20:35 »

Witam wszystkich. Obecnie posiadam od kilku lat corolkę e15, ale od roku już choruję na camry 3,5 V6. Interesuję się możliwością sprowadzenia takiego auta z USA. Czy ma ktoś już takie doświadczenia? Z pomocy jakiej firmy korzystaliście? Jakby ktoś mógł polecić firmę z Wrocka lub okolic to byłoby genialnie.

Ok roku temu rozpocząłem swoje poszukiwania Camry 3.5 V6 z 2007 roku. Nie ma opcji aby sprawdzić z USA coś w rozsądnej cenie. Nawet walone wyjdzie drożej niż w Polsce.

Polecam cierpliwość. Ja każdego dnia po kilka razy sprawdzałem Allegro, OLX i OTOMOTO. Oczywiście wykup sobie pakiet raportów abyś mógł sprawdzać te samochody.

Osobiście znalazłem wymarzony wózek po pól roku poszukiwań natomiast nie jest to dziewica. Powodzenia!
Pisz jak coś na priv.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Stycznia 2017, 08:28:19 »
Już z darmowego raportu można wyczytać czy z samochodem było coś nie tak. Jeżeli w darmowym raporcie widzisz, że są do obejrzenia zdjęcia to znaczy, że najprawdopodobniej są to zdjęcia uszkodzeń tego auta. Po ilości zdjęć można też wywnioskować czy uszkodzenia były duże  czy małe. Jeżeli raport zdjęć badanego auta nie proponuje to jest już szansa, że auto nie miało uszkodzeń blacharskich.

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Stycznia 2017, 19:00:20 »

Już z darmowego raportu można wyczytać czy z samochodem było coś nie tak. Jeżeli w darmowym raporcie widzisz, że są do obejrzenia zdjęcia to znaczy, że najprawdopodobniej są to zdjęcia uszkodzeń tego auta. Po ilości zdjęć można też wywnioskować czy uszkodzenia były duże  czy małe. Jeżeli raport zdjęć badanego auta nie proponuje to jest już szansa, że auto nie miało uszkodzeń blacharskich.

Tak to nie działa. Ja sprawdzałem swoją na Carfax i nie było ani zdjęć ani informacji, że poduszki wystrzeliły. Finalnie auto miało szkodę całkowitą i wystrzeloną kurtynę pasażera.
Jak chcesz kupić auto to przede wszystkim sprawdzasz historię a później jedziesz na badanie diagnostyczne. 90% aut z USA jest walonych.

Podczas pół roku poszukiwań tylko dwie znalazłem na mienie przesiedleńcze.

Offline iko01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Stycznia 2017, 12:07:09 »
  90% aut z USA jest walonych.

Lub utopionych :D - jak moja

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Stycznia 2017, 08:19:02 »

"Tak to nie działa. Ja sprawdzałem swoją na Carfax i nie było ani zdjęć ani informacji, że poduszki wystrzeliły. Finalnie auto miało szkodę całkowitą i wystrzeloną kurtynę pasażera."

Z tego co piszesz wychodziło by na to, że w Carfax podają nieprawdziwe informacje. Powiem szczerze, że trudno w to uwierzyć.
Ja też szukałem dla siebie auta bardzo długo. Może nawet więcej niż pół roku i w końcu znalazłem na mienie przesiedleńcze :)
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2017, 08:22:39 wysłana przez Piotr. »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Stycznia 2017, 13:39:43 »
To, że auto wypłynęło "czyste" ze Stanów, nie oznacza, że nie miało dzwona już u nas.

Carfax to jest absolutne minimum przy zakupie z auta zza wody, ale nawet czysty Carfax nie zastąpi rzetelnego przeglądu przed zakupem.
3VZ.pl

Offline sofwear

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lutego 2017, 14:02:23 »
Witam. Ja miąłem kiedyś Camry Hybryd z 2007 roku i bardzo sobie ceniłem te auto az do sprzedania. Jeśli szukasz auta z USA moge ci pomóc w zakupie. Wyjezdzam 22 lutego do USA. tel 692 035 567 Marek

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lutego 2017, 15:30:30 »
Witam. Ja miąłem kiedyś Camry Hybryd z 2007 roku i bardzo sobie ceniłem te auto az do sprzedania. Jeśli szukasz auta z USA moge ci pomóc w zakupie. Wyjezdzam 22 lutego do USA. tel 692 035 567 Marek

Weź dwie😄

Offline sofwear

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lutego 2017, 21:43:09 »
W Ostrowcu Świetokrzyskim gościu sprowadził chyba trzy auta dwa lata czy trzy lata temu napewno ma dwa auta Mercedesa ML i Toyote Camry Hybrid sprowadzone na mienie wiec sadze ze nie były uszkodzone. Żona jeżdzi ta camry i moge zapytać czy nie chce sprzedać. Tylko ze osoba która ja zna to moja ciocia.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2017, 21:44:41 wysłana przez sofwear »

Offline krk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lutego 2017, 19:23:27 »
Macie rację. Kontaktowałem się z kilkoma firmami, korzystałem z kilku kalkulatorów
i nawet przy bardzo optymistycznych założeniach (niska cena zakupu),
to końcowa kwota wychodziła na poziomie tego co oferują na otomoto.
A do tego oczywiście jeszcze trzeba doliczyć koszt naprawy, a nie wspomnę o nadchodzącej podwyżce akcyzy...
Pozostaje szukać w PL.

PS. W tym tygodniu jeździłem hybrydą i wersją 2.4 SE. Hybryda słabo jechała i kompletnie mi nie leżałą,
a wersja 2.4 pokazała że będę super zadowolony z V6 :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl