Autor Wątek: Zimny silnik  (Przeczytany 6853 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DanielskiTmp

• Toyot Leżący
  • *
Zimny silnik
« dnia: 18 Stycznia 2017, 00:30:27 »
Witam raz jeszcze - dziekuję za pomoc ostatnim razem, okazało sie wówczas, ze padł i akumulator i alternator. Po wymianie wszystko było pięknie.
Ale tak dziś zauważyłem - przejechałem 100 km i wskaźnik temperatury silnika cała drogę utrzymywał sie na 1/4. Jedynie gdy na bramkach autostrady sie zatrzymałem to na chwile skoczył do prawie połowy. Zawsze to było mniej więcej w połowie. Dojechałem do celu, dotknąłem maskę - praktycznie kompletnie zimna. Nie otwierałem jej, późno i noc.
W samochodzie ciepłego nawiewu praktycznie nie było. Jednak gdy wcześniej jeździłem po mieście, to jeśli zdążył sie silnik nagrzać to wskaźnik rownież wskazywał normalnie. Moze wsio normalnie i nie muszę sie przejmować a cieszyć? Albo coś sie dzieje/stało? Termostat? Jeśli tak - mogę bezpiecznie wrócić te 100 km do siebie (tu jestem w gościach na 1 dzien nie bardzo mam jak i gdzie to załatwić)? Sam silnik podczas jazdy chodził normalnie, nie zauważyłem jakichkolwiek oznak dziwności czy czegoś niecodziennego.
Toyota Carina 1.6 115km, lpg, 1995 rocznik
Z góry dzięki za pomoc!

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zimny silnik
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Stycznia 2017, 06:45:44 »
Moze być kilka rzeczy. Ale termostat rzuca się na pierwszą linię frontu. Po prostu nie domyka i grzejesz cały obieg. Może też być zapowietrzony układ. Sprawdź też poziom płynu i jego stan.

Ze spokojem możesz wrócić, tylko na stacji benzynowej możesz się zdziwić :D

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Stycznia 2017, 08:48:57 »
Na pewno sprawdź poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym, tak jak pisal przedmówca. Jeżeli tu jest ok to postaraj się sprawdzić termostat, bo to faktycznie on może być winien.
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline DanielskiTmp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Stycznia 2017, 10:05:04 »
Płynu pod dostatkiem 😊 Czyli wychodzi termostat? Przy jego wymianie co jeszcze przy okazji należałoby wymienić?

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Stycznia 2017, 10:22:16 »
Można zabawić się w płukanie układu chłodzącego i wymienić sam płyn chłodzący.

Offline DanielskiTmp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Stycznia 2017, 10:24:13 »
Nie bardzo wiem jak to wykonać 😞

Offline lecho48

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Stycznia 2017, 16:19:02 »
Termostat po jakimś czasie pracy ulega skrzywieniu względem jego osi.Typowe objawy, nie domyka się. Wymień i nic więcej.
Będzie OK.
Pozdrawiam

Offline DanielskiTmp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lutego 2017, 22:34:36 »
Witam raz jeszcze. Termostat wymieniony, płyn także. Wszystko na mieście hulalo i w ogóle super. Dziś jednak wylądowałem w korku, stałem 30 min, co chwilę ruszanie na kilka metrów. I działo się coś dziwnego - spod maski wydobywala się para (albo dym, ale raczej para). Gdy włączyłem nawiew - smród straszny, jakby jakiś plastik się palił. No strasznie. Gdy stanąłem, podniosłem maskę - miałem wrażenie, że dymi z chłodnicy, nie z korka, a jakby z całej płaszczyzny.
Auto stanęło na parkingu na 2h, wróciłem - objawy zniknęły. Pojechałem znowu 100 km i... podczas jazdy autostradą wskaźnik temperatury silnika spadł w pewnym momencie do zera. Wskaźnik był na zero. Gdy wjechałem do miasta, wiadomo, mniejsza prędkość, światła itp - wskaźnik w kilka sekund skoczył do połowy i tak się utrzymywał aż dojechałem do celu.
Gdy podniosłem maskę - czuć było ciepło, nie był silnik zimny, taki normalny. Płyn w zbiorniku - jest, nie ubywa nawet o szklankę.
To normalne? Co tym razem? Ktoś ma pomysł? A może już sam wariuje?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lutego 2017, 23:21:21 »
Sprawdź czy przypadkiem nie pękł górny panel chłodnicy, czyli ten z korkiem. Pęknięcie pojawia się zazwyczaj od strony silnika.

Offline DanielskiTmp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lutego 2017, 23:42:29 »
Jutro z rana sprawdzę. A jak z tym wskaźnikiem? To normalne?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lutego 2017, 23:52:35 »
Wskaźnik dziwnie się zachował  :o , trudno wyczuć, musisz obserwować i pilnować żeby silnika nie przegrzać. Sprawdź raz jeszcze na zimnym stan płynu w chłodnicy i zbiorniczku.

PS.
To gdzie w Opolu takie korki teraz? Most na Niemodlińskiej już gotowy?
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2017, 23:55:30 wysłana przez AGILESS »

Offline DanielskiTmp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lutego 2017, 00:08:32 »
Na Piastowskiej po 15. Most do końca tego roku mają oddać.

Jutro to wszystko zrobię, ale wydaje się stan dobry. Jakby znowu termostat wariowal? Czujnik temperatury? Serio, 120km/h - wskaźnik wyglądał jakbym wszedł dopiero do niego. Ale 3 min na bramce na A4 i już wskaźnik skoczył do 1/3. A po wjeździe do miasta - wszystko ok, tak jak powinno być. Już sam nie wiem.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lutego 2017, 00:20:07 »
Może być termostat. Co prawda mechanikiem nie jestem, kilka termostatów wymieniłem i nie trafił się nowy uszkodzony, ale podobno bywają.
Na pewno w układzie jest płyn, a nie woda, może coś dolewałeś i przymarzło?

Offline DanielskiTmp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lutego 2017, 00:26:56 »
100% płyn. Żadnej wody. Na pewno.

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lutego 2017, 00:31:12 »
Sławku a Ty bywasz w Opolu?
Może wąż strzelił albo chłodnica jest już zabita syfem z zewnątrz albo w środku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl