Autor Wątek: Bagażnik dachowy AURIS II  (Przeczytany 23255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janek23

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Bagażnik dachowy AURIS II
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Maja 2018, 15:36:55 »
belki: https://www.strefakierowcy.pl/52626,mont-blanc-amc-belki-aluminiowe-aero-ae46-117-cm.html
stopy/łapy: https://www.strefakierowcy.pl/42005,mont-blanc-amc-stopy-do-bagaznika-dachowego-5412.html

Ktoś ma jakieś doświadczenia, ewentualnie może polecić coś innego?

mam taką konfiguracje mont-blanc na relingi do auris 2 TS: bez problemowy montaż, hałas do 70 km w ogóle nie słychać, później jak wszystkie..... ale nie gwiżdże ;) mam do niego uchwyt na narty i uchwyt na rowery. Na belce mieszczą się 4 rowery naprzemiennie.

Offline Bacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Maja 2018, 09:19:12 »
Ale to już coś masz, potrzebujesz bo z maila ciężko złapać? Cztery rowery to mus?

Ja ostatnio kupiłem

http://www.interpack.eu/product-pol-5149-Bagaznik-dachowy-Inter-Pack-Quiet-Q108-Toyota-Auris-II-Touring-Sports-2013.html

Ale tu wejdą raczej tylko 3 (ja potrzebuję na 2 ew w przyszłopści dołożyć trzeci). Dodatkowa wada to że jak często chciał byś montować coś na śrubach T to dokładanie ich jest kłopotliwe (trzeba rozmontować jedną stronę). Ale jak nie żonglujesz to wadą to nie jest (ew śruby można na stałe zostawić). Bagażnik cichy i kompaktowy. Chociaż zamontowanie zamków od strony przedniej gdzie cały syf będzie się wbijał za inteligentne nie jest.
Z kolei bardzo podoba mi się patent z uszczelką, gdzie nic nie trzeba ciąć przy dokładaniu śrub T.
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2018, 09:22:03 wysłana przez Bacek »

Offline zbiniek

• Toyot Leżący
  • *
    • Excelforum
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Maja 2018, 12:07:53 »
Dziękuję Koledzy,

mi właśnie zależy na dość szerokich belkach: dwa uchwyty + przyczepka rowerowa 1-osobowa. W Scenicu woziłem 2 uchwyty i przyczepkę 2-osobową i tak na styk było miejsce. Dlatego kupię Mont Blanc.
Pozdrawiam

Zbiniek

Auris TS 1.6 - 2015 r.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Maja 2018, 19:36:51 »
Dodatkowa wada to że jak często chciał byś montować coś na śrubach T to dokładanie ich jest kłopotliwe (trzeba rozmontować jedną stronę).
A takie nie podejdą?
http://allegro.pl/mont-blanc-discovery-sruba-krotka-cybanta-i7256341756.html
Ostatecznie można fabryczne zeszlifować na wzór powyższych i kłopot z głowy.
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2018, 19:39:19 wysłana przez Arturas »

Offline sbronko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Maja 2018, 20:25:12 »
Też jestem na kupnie bagażnika, myślałem o tym Intepacku, bo ładnie wygląda, ale mnie w sklepie Pan uświadomił, że jak chcę 4 rowery (a chcę), to muszę mieć belki wystające. I taki Mont Blac oglądałem z łapami na reling zintegrowany i to chyba kupię Bagażnik Toyoty dedykowany oryginalny jakoś dziwnie wysokie i "strome" ma łapy, nie podoba mi się jak to wygląda. Wydaje się że MontBlac będzie trochę lepiej się prezentował. Myślałem o takim: http://www.interpack.eu/product-pol-4352-Bagaznik-dachowy-aluminiowy-Mont-Blanc-AMC-5412-na-relingi-zintegrowane.html

Ja mam jeszcze szklany dach w bonusie i przy jakimś z bagażników interpacka właśnie (o tutaj dokładnie: http://allegro.pl/show_item.php?item=6850986225), znalazłem informację - NIE DO MONTAŻU ZE SZKLANYM DACHEM... no i to mnie trochę zaniepokoiło. Bo dlaczego niby nie? To są zwykłe belki na reling, nie opierają się o dach. Coś jest jeszcze bardzo istotne jak mam szklany dach? Może dlatego, że są nisko nad dachem?

Offline popow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Maja 2018, 11:44:27 »
Podzielę sie doswiadczeniem. Mam zestaw:
Atera Signo RTD 048510 (beliki 110 cm + stopy na relingi zintegrowane)
Uchwyty rowerowe:
Atera Giro AF+

4 rowery bez problemu się mieszczą, nie wiem tylko czy nie przekraczam dopuszczalnego obciążenia dachu.

Offline ggruczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Czerwca 2018, 20:33:57 »
Cześć, ja posiadam belki poprzeczne Toytoy o długości około 110cm i cztery uchwyty (2 thule z mocowaniem za widekec oraz 2 acuda II zmocowaniem za ramę). Udało mi się dopasować i zamontować 4 rowery MTB. Waga rowerów to około 56kg + 8 kg uchwyty = 64 kg, nośność belek to 75kg. Polecam bardzo uchwyty z mocowaniem za widelec ponieważ są bardzo sztywne i rowery nie bujają się na boki. Wada to przewoż kół w bagażniku ale w Aurisach TS II jest sporo miejsca -:)

Offline Bacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Czerwca 2018, 11:11:56 »
A takie nie podejdą?
http://allegro.pl/mont-blanc-discovery-sruba-krotka-cybanta-i7256341756.html
Ostatecznie można fabryczne zeszlifować na wzór powyższych i kłopot z głowy.
O, fajny patnet, pytanie tylko jak z wytrzymałością tego, o ile 20mm to powinny działać.

Offline Bacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Czerwca 2018, 11:20:03 »
Uchwyty rowerowe:
Atera Giro AF+
Fajne, uchwyt na ramę wchodzi od boku, ja mam od góry (uchwytu, dołu ramy) i jest trochę ekwilibrystyki z zakładaniem roweru.

Offline ggruczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Czerwca 2018, 07:13:31 »
Odnośnie uchwytu rowerowego z mocowaniem z widelec: w moim przypadku posiadam rowery z ośka 9mm i po pierwszym zamocowaniu roweru do uchwytu byłem pełen obaw ale po wykonaniu próbnych jazd stwierdziłem że rower jest bardzo stabilny. Jeździłem po drogach gruntowych nie zawsze gładkich jak drogi publiczne -:). Nie ma żadnej ekwilibrystiki z mocowaniem jak przy niektórych uchwytach "ramowych". Jeśli ktoś chciałby się więcej dowiedzieć to proszę o info.

Offline izmaol

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Czerwca 2018, 12:49:10 »
Ja mam bagażnik bazowy, który kupiłem w salonie toyoty, taki ich fabryczny. Może z wyglądu nie powala, ponieważ cała konstrukcja jest dość wysoka (montowana dodatkowo do relingów dachowych) i same belki wystają nieco poza uchwyty, ale bagażnik jest cichy i łatwo się go montuje. Nośność 75kg. Do tej pory woziłem na nim box narciarski lub cztery rowery w uchwytach za ramę. Oczywiście rowery w ułożeniu jeden "przodem", drugi "tyłem" itd, bo inaczej mi się nie mieściły, ale całość stabilna i bezpieczna. Dodam, że rowery normalnej wielkości (a nie dziecięce) z prostymi kierownicami, nie skręconymi. Ciekawostka, jazda z boksem zdecydowanie głośniejsza niż z rowerami :-)
Uważam, że wygląd bagażnika to kwestia drugoplanowa. Najważniejsze wg mnie by był on funkcjonalny, solidny i cichy.

Offline Johny Tequila

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Maja 2019, 10:20:41 »
Cześć,
czy bagażnik dachowy (poprzeczki) od Aurisa I hatchback pasuje do Aurisa II hatchback?

Pozdrawiam,
Johny

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Maja 2020, 12:39:23 »
Witam

Przymierzam się do zakupu bagażnika dachowego na 4 rowery - możecie coś polecić? Auto to Auris 2 FL TS HSD.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Czerwca 2020, 14:46:48 »
Ten sam problem. Wybieram Thule zobaczę jak to się mieści na dachu

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Czerwca 2020, 22:40:51 »
Witam

Przymierzam się do zakupu bagażnika dachowego na 4 rowery - możecie coś polecić? Auto to Auris 2 FL TS HSD.
A zmieszczą się 4 na 108 cm?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl