Autor Wątek: Nowa Corolla  (Przeczytany 50553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jackal

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Kwietnia 2005, 13:29:25 »
Smoku
Megane i Focus są nowszymi modelami od Corolli, to co siędziwisz. Nie dlatego jednak kupujesz Toyotę, że jest najcichszym autem w segmencie, prawda?

IMHO w rozsądnych cenach nie ma aut bezgłośnych, nawet w najdroższym Lexusie (pod względem wyciszenia bijącym na głowęMerca i BMW) słychać silnik ... jak szepce.

Smok

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Kwietnia 2005, 11:19:55 »
wyciszenie to nie taki problem- zrobiłem w Yarisie to zrobie i w Corolce:)
po prostu lubie sie podoktoryzować.
Na 90% jestem zdecydowany.

gonia77

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Kwietnia 2005, 18:40:32 »
Cytat: Jackal
Megane i Focus są nowszymi modelami od Corolli, to co siędziwisz

No fakt, że nowsze i być może cichsze, ale miałam tą "przyjemność" pojeżdżenia meganką...
 :? Jeśli kogoś nie irytuje częste odwiedzanie ASO to spox - może kupić. Siadają drobiazgi, ale na tyle często, że można sięzdenerwować. Co do foki to nie mam porównania, choć ma podobno najlepsze zawieszenie w swojej klasie - mimo wszystko nie przekonał mnie i wybrałam corolkę- po 3 miesiącach użytkowania i ponad 14k km na liczniku uważam, że to był świetny wybór  :lol: (no może troszkężal, że to nie TS  8) )

Smok

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Maja 2005, 12:59:21 »
gonia77 czym śmigałaś wcześniej?
i jeszcze 1 pytanie laika- o co chodzi z tymi oznaczeniami E11 , E12????Jak to czytać?

gonia77

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #64 dnia: 01 Maja 2005, 18:10:33 »
Przynajębez bicia, że do tej pory miałam same francuzy spod znaku romba  8)  (dwa razy clio, raz megi II). Zakupy były podporządkowane najpierw możliwościom finansowym (clio), a potem troszkęsentymentem do marki, ale dopiero teraz mam samochód, z którego jestem w pełni zadowolona. Jeżdżędużo w sprawach firmowych i po takim samym przebiegu (ok 14k km) w renault - samochody lądowały juz po dwa - trzy razy w ASO.
Odpukać w niemalowane - tojka spisuje sięświetnie  :lol:
Co do oznaczeń - też jestem "laikiem"  :wink: , ale z tego co wiem, że E12 to ta teraźniejsza rolka, E11 poprzedniczka itd (no przynajmniej tak mi sięzdaje  :lol: )
pozdrawiam

p.s. od czasu do czasu jeżdżęteż nissanem almerą - ewentualnego rozważania zakupu tej marki nie polecam  :(

Smok

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #65 dnia: 02 Maja 2005, 10:36:19 »
jak na razie jedymym konkurentem dla E12:) jest nowy Focus- reszta odpada

Bisua

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #66 dnia: 02 Maja 2005, 11:57:15 »
Cytat: Smok
jest nowy Focus- reszta odpada
sliczne autko i cenowo też wypada bardzo dobrze  :wink:

Pigletto

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Maja 2005, 12:01:35 »
Smoku, oznaczenia E8, E9, E10, E11, E12 to po prostu kolejne modele Corolli. Jeśli spojrzeć na kod modelu takiego auta to będzie tam np.

EE100 - modele z silnikiem 2E
EE101 - modele z silnikiem 4E-FE
AE101 - modele z silnikiem 4A-FE
CE100 - moele z silnikiem 2C

W E11 będzie ciąg znaków E11 itd. (przynajmniej tak mi sięwydaje bo nie sprawdzałem ;))

Dla uściślenia, obecna generacja Corolli to E12, poprzednia, czyli tak zwana okularnica to E11 (chyba od 97 do 2002 roku), wcześniejsza czyli taka jak moja to E10 (92-97 rok), wcześniej E9 and so on... :)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Nowa Corolla
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Maja 2005, 19:30:29 »
Cytuj (zaznaczone)

nie wiem czy zauważyliście jeden mało istotny szczegół, który moim zdaniem daje bardzo duży minus fordowi, a mianowicie hamulce bebnowe z tyłu ! Dla mnie to ma większą wagęniż dodatkowe paręcentymetrów z przodu i tyłu oraz nowe plastiki w środku. I jeszcze jedno. Auto ma najlepsze zawieszenie w swojej klasie, najlepszy komfort jazdy z tego tytułu, ale i naprawa tego też jest najdroższa, bo na naszych dziurawych drogach każdy element zawieszenia nadaje siębardzo szybko do wymiany.
Wolętoyote ! :D
E18_Prestige_MultidriveS

gonia77

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Maja 2005, 19:38:43 »
Cytat: YogiBabo
Auto ma najlepsze zawieszenie w swojej klasie

No właśnie też to pisałam... ale od użytkowników (poprzednika) słyszałam też wiele narzekań na inne elementy (narzekali m.in.: na hamulce).
Być może nowy jest poprawiony  :?: , ale i tak - zgodzęsiętu z YogiBabo - ja też wolętoyotę.
Ceny podobne, wyposażenie niby też, ale osiągi i spalanie (z tego co mi wiadomo) jednak przemawiają na korzyść rolki.
Ale jak to mówią - decyzjękażdy podejmuje sam, a gusta nasze są bardzo subiektywne  :wink: i z racji obecności na forum - chyba troszkęjesteśmy skrzywieni w stronęnaszych samochodów  :lol:

tunix

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #70 dnia: 02 Maja 2005, 22:07:52 »
Cytat: Smok

A co z Civiciem? Jeździ fajnie, z tyłu ma i tarcze i niezależne zawieszenie :) Niestety nie sprawdzałem cen i wyposażenia.

tx

lifeson

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #71 dnia: 03 Maja 2005, 03:51:31 »
Smok, moze warto tez rzucic okiem na bezpieczenstwo, zdaje sie ze tu corolla nie wypada najlepiej?
pzdr!

gonia77

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #72 dnia: 03 Maja 2005, 16:04:50 »
Cytat: lifeson
warto tez rzucic okiem na bezpieczenstwo, zdaje sie ze tu corolla nie wypada najlepiej

Cztery gwiazdki to niby nie jest zły wynik  :? Jednak, jeśli chodzi o "strzał" w tył samochodu - to rolka wypada bardzo blado - zagłówki kompletnie nie chronią przed urazami kręgosłupa (przy uderzeniu "biczowym"). Jeśli ktoś jest zainteresowany to polecam www.thatcham.org - troszkęmoże to załamać nas - użytkowników corolli  :cry: , ale taka prawda...
Przyznaję, że mimo wielu słabości renówek (miałam niestety szansęprzeprowadzić crash test tym samochodem) ich 5 gwiazdek nie było przesadzone  8)

Smok

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #73 dnia: 03 Maja 2005, 22:49:12 »
nie wiedziałem, że nowy Focus ma z tyłu bebny- to spory minus.
Civic jakos mi sięnie podoba.

Bisua

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #74 dnia: 03 Maja 2005, 23:30:32 »
słuchajcie bebny z tyłu to nie jest aż tak wielki minus po drugie focus nie we wszystkich wersjach z tyłu ma bębny  :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl