Autor Wątek: Nowa Corolla  (Przeczytany 50530 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gonia77

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #90 dnia: 04 Maja 2005, 21:09:56 »
dziwne, że posiadacze rolek, aż tak sięzaangażowali w dyskusjęo nowej foce  :lol:
Nie chciałabym sięzbytnio wtrącać, ale hamulce w rolce (niestety) wg Auto Świata (porównanie 10 kompaktów nie pamietam numeru) - należały do tych kiepskich, więc może nie ma co pluć na hamulce w foce  :wink:

Cytat: lifeson
a i tak zakup samochodu nalezy do jednych z mniej racjonalnych zakupow (o dziwo)

Potwierdzam  :lol:

lifeson

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #91 dnia: 04 Maja 2005, 22:11:14 »
Cytat: gonia77
dziwne, że posiadacze rolek, aż tak sięzaangażowali w dyskusjęo nowej foce  :lol:
Nie chciałabym sięzbytnio wtrącać, ale hamulce w rolce (niestety) wg Auto Świata (porównanie 10 kompaktów nie pamietam numeru) - należały do tych kiepskich, więc może nie ma co pluć na hamulce w foce  :wink:

Cytat: lifeson
a i tak zakup samochodu nalezy do jednych z mniej racjonalnych zakupow (o dziwo)

Potwierdzam  :lol:

no tak jakos po prostu jest :)
pzdr!

Offline Mekintosh

• Toyot Pełzający
  • **
Nowa Corolla
« Odpowiedź #92 dnia: 05 Maja 2005, 00:54:26 »
Witam
Podobnie jak Smok przymierzam siędo nowej Corolki 1.6 z tym, że ze względów pojemnościowych (żona chce duży bagażnik :) ) chyba będęmusiał zdecydować sięna sedana (choć 5d mi siębardziej podobają :roll: ).
I stąd moje pytanie do Was - czy różnica w funkcjonalności bagażników 4 i 5 d jest na tyle duża na korzyść 4 d aby wybrać to "brzydsze" (przez niektórych uważane nawet za nudne) nadwozie ?
Bo jeśli nie, to może uda mi sięprzekonać żonędo 5d  :adiabelek
I jeszcze jedno, dlaczego 3 i 5 d mają inne, w sumie ładniejsze, lampy przednie niż sedany i kombi ?
Od bananow sie nie tyje

tco_tm

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #93 dnia: 05 Maja 2005, 06:59:13 »
Cytat: YogiBabo
nie wiem czy zauważyliście jeden mało istotny szczegół, który moim zdaniem daje bardzo duży minus fordowi, a mianowicie hamulce bebnowe z tyłu

Idac ta droga (zreszta mocno lamerska) musialbys calkowicie skreslic corolle E12 za konstrukcje jej tylnego zawieszenia, ktore w porownaniu do E11 przywodzi na mysl polamana taczke. :D

Smok

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #94 dnia: 05 Maja 2005, 07:07:14 »
jak dla mnie to co z tego że sedan ma ponad 100L większy bagażnik jak otwór ,,wejściowy" jest malutki. Wystarczy, że musisz przewieść np. monitor i już z wielkiego bagażnika można sobie ugotować zupę- zwyczajnie tam nie wejdzie. Na dodatek te ,,piękne" zawiasy chowające siędo środka- tragedia!!

tco_tm

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #95 dnia: 05 Maja 2005, 07:17:56 »
Cytat: Smok
Wystarczy, że musisz przewieść np. monitor i już z wielkiego bagażnika można sobie ugotować zupę

Bardzo sluszna uwaga, ale w praktyce to sa sytuacje sporadyczne (jak dokladnie pudelko od monitora, bo rowniez osobiscie z tym problemem sie spotkalem). W takich sytuacjach mozna korzystac z kanapy lub fotela pasazera.

Jednak 100 l pojemnosci to istotna roznica, bo jest to chyba ponad 1/3 bagaznika HB? W przypadku wyjazdu na wakacje na pewno robi znaczenie. Dlatego tez polecam kombi - uwazam, ze lepiej wyglada od sedana, chociaz fakt, ze 3d i 5d wygladaja znacznie lepiej.

Smok

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #96 dnia: 05 Maja 2005, 07:26:41 »
może i sporadyczne- tylko rozważmy jeszcze to- jak w 3/5D złożymy siedzenia to mamy i kombi a z sedana nic już nie wyciszniesz!

lifeson

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #97 dnia: 05 Maja 2005, 07:39:21 »
Cytat: Smok
może i sporadyczne- tylko rozważmy jeszcze to- jak w 3/5D złożymy siedzenia to mamy i kombi a z sedana nic już nie wyciszniesz!

tez wydaje mi sie, ze 3d/5d to duzo funkcjonalniejsze nadwozia, chociaz z drugiej strony w corolli te bagazniczki sa naprawde skromne.
pzdr!

Jackal

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #98 dnia: 05 Maja 2005, 09:05:39 »
Jak ktoś chce mieć auto rodzinne, albo bagażówkę, to bierze Verso lub Ave kombi.

lifeson

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #99 dnia: 05 Maja 2005, 09:27:37 »
Cytat: Jackal
Jak ktoś chce mieć auto rodzinne, albo bagażówkę, to bierze Verso lub Ave kombi.

w polskich warunkach nie jest tak prosto sobie "wziac" ave zamiast corolli, nie ulega watpliwosci, ze pojemnosc bagaznika w corolli jest po prostu mala (nawet bardzo mala moim zdaniem) jak na tej wielkosci samochod.
mowimy o kraju, w ktorym czesto role samochodu rodzinnego pelni panda czy yaris, co jest kompletna IMHO pomylka, no ale coz...
pzdr!

Jackal

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #100 dnia: 05 Maja 2005, 10:02:53 »
Masz rację, ale Toyota projektując Corollę, na pewno nie miała na uwadze polskiego rynku, ze śladową ilością Toyek (sprzedaż w Polsce ok. 33.000 rocznie, na świecie ponad 6.000.000 aut).

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Nowa Corolla
« Odpowiedź #101 dnia: 05 Maja 2005, 10:18:23 »
wogole kto ma na uwadze polski rynek , moze fiat tylko i jakis tam logan....
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline Mekintosh

• Toyot Pełzający
  • **
Nowa Corolla
« Odpowiedź #102 dnia: 05 Maja 2005, 15:39:37 »

A nie pomyślałeś Jackal, że nie zawsze ma sięto co sięlubi, czy potrzebuje? A jak sięnie ma co sięlubi to sięlubi co sięma i czasem musi wystarczyć np. "zwykła" Corolla za 65 tys.
Bo jeśli masz takie podejście j.w napisałeś to pewnie zastanawiasz sięco robią te rodziny z dziećmi w tych seicentach czy matizach, przecież im na pewno przydałoby sięave kombi.  :chmmm
Wystarczy spojrzeć na polskie ulice, aby dojść do wniosku, że samochody z segmentu B czy C  w przeważającej większości to auta pełniące rolęrodzinnych, a nie 2 czy 3 pojazd w rodzinie jak na zachodzie (dla żony na zakupy).
Ja osobiście jak kupięnową Corollęto będęz niej b. dumny :wink:  mimo, że tak właściwie to jeżdżąc z żoną i małym dzieckiem na pewno bardziej przydałaby mi sięave. :)
Od bananow sie nie tyje

tco_tm

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #103 dnia: 05 Maja 2005, 16:00:15 »
na pewno nie miała na uwadze polskiego rynku

...ale wiele rynkow, gdzie sytuacja jest conajmniej podobna.

Co do wakacji i kompaktow w wykonaniu 3d/5d, to niestety jesli samochodem jedzie wiecej niz dwie osoby (lub np. pies) fakt skladanych siedzen, tak zbawienny w przypadku transportu monitora, niewiele juz pomaga. Jesli ktos jezdzi pod namiot lub zabiera wyposazenie sportowe, wtedy sedan, a przede wszystkim kombi jest znacznie lepszym rozwiazaniem.

Jackal

• Gość
Nowa Corolla
« Odpowiedź #104 dnia: 05 Maja 2005, 16:05:25 »
Cytat: Mekintosh
A nie pomyślałeś Jackal, że nie zawsze ma sięto co sięlubi, czy potrzebuje? A jak sięnie ma co sięlubi to sięlubi co sięma i czasem musi wystarczyć np. "zwykła" Corolla za 65 tys.

Oczywiście że pomyślałeś, ale Corolla D-4D 2.0 kombi kosztuje mniej więcej tyle co gorzej wyposażona/z innym silnikiem Corolla Verso lub Ave kombi.

Cytuj (zaznaczone)

Bo jeśli masz takie podejście j.w napisałeś to pewnie zastanawiasz sięco robią te rodziny z dziećmi w tych seicentach czy matizach,

Oczywiście, że siędziwisz. Za każdym razem, keiedy widzętaki ewenement światowej motoryzacji. Jednocześnie im współczuję, że mieszkają w takim głupim kraju, gdzie ciężko pracujących ludzi nie stać na odpowiednie auta. Ot Polska, ot unia :?

Cytuj (zaznaczone)

Ja osobiście jak kupięnową Corollęto będęz niej b. dumny :wink:  

Ja jestem bardzo dumny. A jaki zadowolony :-)

Ostatnio podczas długiego weekendu, moja Toyka Corolla E12 1.4 dociążona 3-ma osobami i bagażem, przy włączonej klimie, na trasie 500 km w sporej części po niezłych górkach, przy prędkościach 120-140 km/h, spaliła średnio 7.0 litrów/100 km. Czego mam więcej chcieć?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl