Autor Wątek: Rav4 2007r 2,2 177km Błędy komputera, spadek mocy! Pomocy!  (Przeczytany 10703 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aras

• Toyot Leżący
  • *
Rav4 2007r 2,2 177km Błędy komputera, spadek mocy! Pomocy!
« dnia: 19 Stycznia 2017, 19:40:10 »
Witam Panowie! Dziś stałem się szczęśliwym??? posiadaczem ww Ravki i  przy powrocie do domu, ok 50km autostradą, jazda z prędkością ok 150kmh wszystko było ok. Przy zjeździe zapaliły  mi się 3 kontrolki i sygnał dźwiękowy...kontrolki  engine check, VSC check, 4x4 check. Do tego występuje znaczny  spadek, właściwie brak mocy przy prędkości ok 70kmh :cry: Proszę znawców o pomoc! :-) Całe forum przeryłem i znalazłem że może to być wina katalizatora???

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Rav4 2007r 2,2 177km Błędy komputera, spadek mocy! Pomocy!
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2017, 21:01:43 »
Całe forum przeryłem
w 12 minut :-)
Data rejestracji: Dzisiaj o 19:27:50

piszesz o błędach komputera, podaj jakie
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2017, 21:03:41 wysłana przez bis24 »

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2017, 21:22:57 »
U mnie przy awarii katalizatora też zaświeciły te kontrolki, ale spadku mocy nie było. Jeździłem tak ze dwa lata.

TOYOTA RAV4 III Long & TOYOTA COROLLA IX

Offline Aras

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2017, 22:06:57 »
w 12 minut :-)
Data rejestracji: Dzisiaj o 19:27:50

piszesz o błędach komputera, podaj jakie
 Przeczytałem zanim się zalogowałem :-)
Symboli nie znam, jestem zielony w temacie....chodziło mi o te checki...

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2017, 17:54:40 »
Najprawdopodobniej zabrudzony zawór EGR. Po zgaszeniu i odpaleniu na jakiś czas wszystko powinno wrócić do normy i odzyska moc, jednak błędy zostaną, a po jakimś czasie problem znów wróci. Musisz dać do wyczyszczenia zawór EGR w pierwszej kolejności. Najlepiej daj do podpięcia do kompa w serwisie i błędy zostaną skasowane. Jeśli zaciął się zawór EGR, to samochód wchodzi w tryb awaryjny, traci moc i błąd napędu 4x4 to tylko następstwa. Tak mi tłumaczyli w serwisie, że komputer wtedy wyrzuca inne błędy.
Przerabiałem to w grudniu 2016. Czyszczenie zaworu kosztowało niecałe 500 pln. Gorzej jeśli trzeba będzie go wymienić .....
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline Aras

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Stycznia 2017, 21:17:46 »
Dzięki kolego ar16 za pomoc :good:
Generalnie zrobiłem tak....zresetowałem komputer poprzez odłączenie klem aku na kilkanaście min. Podłączyłem, odpaliłem silnik, błędy zniknęły! :-) Samochód oczywiście odzyskał moc.
Przez kilka dni przejechałem ok 250km i znów wywaliło błąd :thumbdown: ale mocy już nie zubił.
Jutro znów odepnę klemy i zobaczę czy to pomoże....
Ale moje pytanie jest takie czy zawór EGR może przeczyścić tylko serwis Toyota za te 500 czy ogarnie to za połowę każdy dobry mechanik? Dpf ponoć był czyszczony, kat oryginalny...chyba że po prostu się już wypalił :-(

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2017, 21:28:03 »
odłączyłem, odpaliłem silnik, błędy zniknęły! Samochód oczywiście odzyskał moc.
Przez kilka dni przejechałem ok 250km i znów wywaliło błąd
musisz odczytać błędy

Offline Aras

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2017, 22:08:45 »
Jak to zrobić? :-P

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Stycznia 2017, 22:12:18 »
podpiąć auto pod komputer

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Stycznia 2017, 20:16:39 »
EGR ogarnie każdy dobry mechanik za kwotę pewnie o połowę niższą jak nie lepiej. Ale co do błędów to faktycznie lepiej pojedź podepnij go pod komputer. Jak nie chcesz do serwisu to poszukaj warsztatu specjalizującego się w Japończykach. Lepiej wiedzieć co w trawie piszczy. Jak się dobrze rozejrzysz za mechanikiem to załatwisz dwie sprawy za jednym zamachem.

Offline Aras

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lutego 2017, 22:26:02 »
Witam, więc komputer znalazł błąd p2002 czyli filtr cząstek całych, sprawność poniżej minimum :thumbdown: A wieć Toyota będzie robic krótkie trasy, ja ją raz na tydzień przepalę, jak Bóg da....warto walczyć o filtr czy o wycicać w piz...!?

Offline krzych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lutego 2017, 08:58:19 »
No w dzisiejszych czasach afer smogowych to z wycięciem może być różnie. :o. Spróbuj pierwszym sposobem i daj znać o efektach.

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lutego 2017, 15:36:05 »
Jak filtr cząstek to trafił Ci się najgorszy z wariantów ..... :-(

Offline SIGIL

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lutego 2017, 04:12:54 »
W wielkim skrócie i bez gwarancji  powiem co wiem z doświadczenia;-)
Check wskazuje zatkany, niedrożny filtr dpf.
Samochód wszedł w tryb awaryjny. Stracił moc (max. do 2000 obrotów) żeby go chronić, a nie uprzykrzyć Ci życie. Przy okazji odcina Ci inne systemy na pokładzie, żebyś je od razu nie wykończył przy możliwe banalnej usterce.
( Jak widać co wytrwalsi potrafią latami ignorowć symptomy problemu, które Tobie Drogi Kolego przypadają w spadku :-)
Użytkowanie auta z tego typu filtrem niestety nie dla wszystkich jest przejrzysta..ale to inny wątek.

Nie jest wskazana jazda z tym błędem. Nawet jeśli go skasują w serwisie pojawi się ponownie, bez usunięcia usterki. 
Nie licz, że ktoś Ci tutaj zdiagnozuje awarię :-) Spekulacje i owszem,  W ASO będą szukać przyczyny, analizując te najprostsze. A te możesz sobie poczytać tutaj : kłopoty z '5' wtryskiem, niedrożne bo zatkane kanaliki doprowadzające, czujniki temp. spalin, różnicowe ciśnienia,  itp itd.. końcu zatkany, zwęglony filtr. W serwisie podejmą próbę wypalenia, jeśli uznają, że warto..

I jeszcze jedno
Nie czyści się ( regeneruje) filtra cząstek stałych w Rav4 !!! Podobnie jest z wtryskami.
Można jedynie próbować wypalić filtr jeśli nie jest zapchany popiołem. Jeśli masz info o minimum to nic nie da. Jest martwy..

Jeśli poprzez odłączenie akumulatora  kasujesz błędy  to nie mamy o czym mówić. To nie 30 letni W124!!;-)
Sam się prosisz o tę wizytę w Aso..

Jeśli coś było wymieniane to powinien być na to glejt. Wszystko wskazuje na to, że to był jeden z powodów sprzedaży ravki.
Pojedz do szanowanego warsztatu w okolicy niech Ci  wymienią olej! pozostałe płyny i filtry:  najważniejszy paliwa i powietrza.  Klocki itp.  Nie wierz, na słowo, że coś było wymieniane chyba, że jest papier.
A potem jedz do ASO  z tematem katalizatora. Posłuchaj różnych opinii  i wyciągnij sam wnioski.
To poważny temat. Chyba, że chcesz mieć naprawdę solidne kłopoty

Powodzenia!

« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2017, 05:15:50 wysłana przez SIGIL »

Offline SIGIL

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lutego 2017, 04:34:05 »
wyciąć dpf?

Gratuluję podpowiedzi;-)  Za chwilę Kolega będzie mógł już tylko po bułki samochodem.. Zaostrzają wymogi  emisji spalin. Do krajów Uni nie wjedzie. Samochód spadnie na wartości. Pewnie, że nie wierzę w ratującą krę dla misia, ale kopcące ropniaki z wyciętymi katalizatorami nie przejdą przeglądów technicznych. Na nic się zdadzą emulatory itp bajery;-) Czy Wy nie widzicie co się dzieje?

Po drugie cena nowego filtra jeśli pozostałe gadżety w obrębie tegoż będą sprawne to kwota wycięcia. Ceny są całkiem przystępne w stosunku do choćby 2015. Stąd jak grzybów po deszczu powstało firm usuwających filtry. Cięcie ma  sens jeśli autor  posta kupił auto na 3 km dojazdy do pracy.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2017, 05:02:56 wysłana przez SIGIL »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl