Autor Wątek: Kontrolka check engine w TSie 2004  (Przeczytany 1796 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DamianDamo

• Toyot Leżący
  • *
Kontrolka check engine w TSie 2004
« dnia: 20 Stycznia 2017, 14:10:41 »
Witam

Mam problem z tą wredną kontrolką

Gdy wprowadzili na BP paliwo "usuwające brud" ACTIVE zaczął się problem...
Zatankowałem raz i po 50 kilometrach wyskoczyła kontrolka... jadać na stacje paliw okazało się, że nie jestem pierwszym z tym problemem.
Okazało się, że Pan też zgłaszał skargę i ku zdziwieniu miał też Yarisa  :-)

Wypompowałem paliwo ze zbiornika i zalałem paliwem z orlenu i święty spokój przez ponad rok był a z do wczoraj...
Znowu się pojawiła kontrolka, dzwoniłem do kolesia który też ma TSke i powiedział, że już tego problemu nie ma (tankuje na orlenie, lotosie)

Zdarzył się Wam taki problem ?

Offline Matus

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kontrolka check engine w TSie 2004
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Stycznia 2017, 16:20:08 »
Zdarzyło mi się tankować kilka razy w trasie na BP do pełna tego Activa i nic niepokojącego nie zauważyłem.. Może faktycznie ta diabelska technologia działa  :o
Toyota Yaris 1.33 VVT-I 2007
Toyota Auris 1.8 Hybrid 2016 Prestige+Executive+Safety
Nissan Qashqai 2021 Tekna 1.3 165km
Seat Leon III 2016 FR 1.4 TSI 150KM
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37533.180.html

Offline DamianDamo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia 2017, 17:05:08 »
A widzisz mi zdarzyła się taka przypadłość...

No ale nie byłem sam, komuś też to się przydarzyło, jedynie co nas łączy to mamy dolot i stożek a raczej grzybek.
Ale nie wiem czy to by miało znaczenie, ja byłem na ustawianiu kompa odnośnie nowego dolotu i wszystko ok było.

Nie wiem może komuś też się wywala ta kontrolka i może rozgryzł o co chodzi

Offline arcik82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2017, 19:28:58 »
Jak miałem stożek to jakiś czas było dobrze pozniej tez zaczynał wyskakiwać check po odpaleniu pierwsze światła i już się palił, to było latem obstawiałem ze coś z mieszanką powietrzną kiedy wywaliłem dolot i powróciłem do puszki problem minął.

Offline Tadziu1994

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Stycznia 2017, 21:00:38 »
Ja mialem problem z kontrolka i sie uporalem, powodem byla korozja mas akumulatora, sprobuj wyczyscic styki masy od akumulatora do blachy, glowne masowe podlaczenia, masa od skrzyni itp. U mnie to bylo powodem poniewaz sonda lambda dostawala za duze napiecie podczas dodawania gazu, i za male napiecie przez rdze na masach. Wyczyscilem , fakt wywalilem na nowy katalizator itp ale czyszczenie pomoglo i problem ustapil. Druga przyczyna stozek, w dolocie sa bardzo mocne cisnienia ssania, wystarczy mikro nieszczelnosc na przepustnicy, przeplywce by ci wywalilo check engine. Ja u sb zastosowalem rozwiazanie inne, zalozylem stozek dedykowany do yarisa 2. Tak da sie go zalozyc jest to simoty dolot, wczesniej mialem bardziewie za 100zl. I byly problemy, dobiero gdy dalem uszczelnienie na przepustnice pomoglo. Nieszczelnosc na dolocie nie fabrycznym moze byc na tych punkcikach ustalajacych ktore sa na przepustnicy. U mnie tam lapal lewe powietrze, nie zawsze dopiero po czasie. Od czasow zastosowania uszczelki na przepustnice spokoj mam.

Offline DamianDamo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2017, 07:29:30 »
Problem rozwiązany !

Paliwo.... + jego magiczne dodatki
Za wysoka temperatura spalin i wywalało błąd na sondzie (sonda do wymiany) i wszelkie dolegliwości ustąpiły

Co do tego dolotu owszem gdy pierwszy raz kombinowałem ze stożkiem miałem problem lewego powietrza i wyskakiwała kontrolka, później oddałem to do firmy
która się tym zajmuje i problem też zniknął

Dzięki za rady !

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl