Autor Wątek: Trakcja w hybrydzie  (Przeczytany 20803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zorg

• Toyot Leżący
  • *
Trakcja w hybrydzie
« dnia: 30 Stycznia 2017, 16:39:23 »
byłem dziś na przeglądzie rejestracyjnym i gość nie mógł zjechać przednimi kolami z rolek, trzeba było ręcznie spychać auto, trochę to straszne:p
w instrukcji jak piszą o wyłączaniu systemu to piszą ze nie dotyczy hybrydy, nic się nie da zrobić??

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Trakcja w hybrydzie
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2017, 16:58:27 »
W rozszerzonej instrukcji do mojego aurisa jest napisane, że aby się uwolnić należy przyciskiem wyłączyć kontrolę trakcji.
Jest to opisane w sekcji: "Gdy samochód ugrzęźnie".

Rozumiem, że to próbowałeś i nic to nie dało?

Zresztą masz przynajmniej rok spokoju :D

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia 2017, 17:19:42 »
Poniżej panelu klimatyzacji na konsoli centralnej jest przycisk wyłączania TRC/VSC. Krótkie naciśnięcie wyłącza kontrolę trakcji która po przyspieszeniu załączy się ponownie sama.  Przytrzymanie przez 3 sekundy wyłączy oba układy a ponowne naciśnięcie włączy je ponownie.

Offline kuncy7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Stycznia 2017, 18:57:11 »
Tylko że to dotyczy hybrydy po lifcie, rocznik 2014 i starsze nie mają takiego przycisku.
To, plus 17' koła eliminują to auto z wyjazdu w śnieżne góry.
Raz spróbowałem i zsuwanie bokiem z małego ośnieżonego podjazdu dłuuugo zapamiętam. :(

Offline Zorg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Stycznia 2017, 19:12:42 »
własnie;/ ja przycisku nie mam, myślicie ze w skrajnym przypadku wyjęcie bezpiecznika mogło by pomóc, czy spowodowało inne problemy:P

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Stycznia 2017, 20:34:52 »
Właśnie, dlaczego w Aurisie 2014 nie ma tego przycisku? Małe ugrzęźnięcie w śniegu i już jest problem. W instrukcji enigmatycznie piszą, że przycisk dostępny jest w "wybranych wersjach" tylko nie wiadomo w jakich. Powinien być w każdej. Zadałem już pytanie w innym temacie: Czy nie można zamontować w ASO tego przycisku, nawet jak fabrycznie nie ma ?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Stycznia 2017, 21:37:53 »
Tylko że to dotyczy hybrydy po lifcie
Aha. Wszystkie samochody, które miałem były w wersji FL.  Zazwyczaj mają pousuwane takie różne niedoróbki.

Offline sb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Stycznia 2017, 21:49:48 »
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2017, 21:55:52 wysłana przez sb »

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Stycznia 2017, 21:54:40 »
O to to to....właśnie miałem napisać :D

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Stycznia 2017, 12:41:44 »
Właśnie, dlaczego w Aurisie 2014 nie ma tego przycisku? Małe ugrzęźnięcie w śniegu i już jest problem. ...
A ja mam pytanie, po co to wyłączać? W jeździe sportowej rozumiem, tam są inne zasady.
Na moją logikę, wyłączanie kontroli TRC po ugrzęźnięciu, to pogorszenie sytuacji. Bez kontroli na śliskim jedno koło np. na lodzie dostaje poślizgu i prawie nie napędza, a drugie stawia większy opór i stoi w miejscu - też prawie nie napędza. Wtedy mechanizm różnicowy powoduje, że koło ślizgające się kręci się 2 razy szybciej niż normalnie i dalej prawie nie napędza.
Z kolei włączenie TRC powoduje, że koło prawie bezproduktywnie ślizgające się zostaje hamulcem przyhamowane, przez co mechanizm różnicowy przekazuje więcej momentu obrotowego na koło stojące i zmusza je do większej pracy, i tutaj właśnie pojawia się lepszy napęd niż poprzednio.
W instrukcji piszą, że ugrzęzłeś to wyłącz.  Moim zdaniem, TRC po ugrzęźnięciu jest taką pseudoblokadą mechanizmu różnicowego i pomaga wyjechać (napęd na dwa koła, a nie na jedno).  Czy ja czegoś nie rozumiem?
Spalanie - Motostat.pl

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Stycznia 2017, 17:16:20 »
Kontrola trakcji również ogranicza moc jaka jest przekazywana na koła. To nie jest żadna pseudoblokada mechanizmu różnicowego, koła są spowalniane na tyle, że auto mocno zwalnia i może ugrzęznąć. Przy próbie ruszenia moc jest odcinana natychmiastowo, koło/koła się zatrzymują zanim zdążą się rozpędzić (w trudnej sytuacji drobny poślizg jest czasami wręcz wskazany).

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Stycznia 2017, 17:19:14 »
Chciałoby się, żeby to był taki układ, że koło w poślizgu jest przyhamowywane i moc jest w większości przekazywane do tego drugiego. I dlatego KoMarek mówi o pseudo blokadzie mechanizmu różnicowego.

Ale z tego co pisze sic22 tak nie jest. A to nie fajnie :(

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Stycznia 2017, 18:53:34 »
Kontrola trakcji również ogranicza moc jaka jest przekazywana na koła. ... Przy próbie ruszenia moc jest odcinana natychmiastowo,..
To mi wyjaśnia sprawę.
Wydawało mi się, że zasady działania TRC są takie same dla manuali jak i hybryd/automatów.
Trochę mnie zmyliło, że w mojej instrukcji (mam manualnego benzynowca) napisali o tym wyłączaniu TRC po ugrzęźnięciu, ale instrukcja obejmuje też samochody z automatem.
Spalanie - Motostat.pl

Offline kuncy7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Stycznia 2017, 19:05:00 »
Na tym właśnie polegała moja "przygoda" z kontrolą trakcji.
Niewielkie wzniesienie, dojazd do posesji, 3cm świeżego, mokrego śniegu,
zakręt pod katem 90st. (nie można się rozpędzić). W połowie tej "góry"
włączył się TRC i auto stanęło, a po chwili auto zaczęło się obracać bokiem.
Naciskanie pedału gazu i hamulca nic nie dało, bardzo niefajne uczucie  :-( .

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Stycznia 2017, 20:49:44 »
No i tego nie rozumiem.

Dla mnie to jest coś nie halo.

Układ powinien pozwolić na mały poślizg, bo inaczej nie wjedziesz jak będzie blokował koła od razu jak się poślizgną. Może po FL w ogóle coś zmienili w oprogramowaniu? Miał ktoś podobny przypadek jak kuncy7, że nie mógł ruszyć?
Bo ten układ ma właśnie pozwolić na ruszenie m.in. na śniegu.

kuncy7: może masz coś zepsute? Albo jakiś upgrade oprogramowania jest dostępny?

I jeszcze pytanie: czy po FL jest możliwe wyłączenie TSR-a przyciskiem w trakcie jazdy?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl