Autor Wątek: Trakcja w hybrydzie  (Przeczytany 20793 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Trakcja w hybrydzie
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Stycznia 2017, 21:48:08 »
czy po FL jest możliwe wyłączenie TSR-a przyciskiem w trakcie jazdy?
Samego TRC tak, TRC i VSC tylko podczas postoju.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Stycznia 2017, 22:15:43 »
W połowie tej "góry" włączył się TRC i auto stanęło, a po chwili auto zaczęło się obracać bokiem.
Naciskanie pedału gazu i hamulca nic nie dało, bardzo niefajne uczucie  :-( .
Może nie odcięło Ci napędu, tylko oba przednie koła się ślizgały znosząc przód, a po naciśnięciu hamulca wykonałeś zwykły ześlizg na 4 kołach. Za ślisko i za stromo. Podobne zdarzenie miałem na zaśnieżonym podjeździe samochodem bez TRC. Może to nie wina TRC, a ekstremalnych warunków?
Spalanie - Motostat.pl

Offline kuncy7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Lutego 2017, 11:57:45 »
Pewnie było tak jak piszesz. Trudno inaczej wytłumaczyć to znoszenie przodu, w normalnych warunkach nie da się tam zawrócić.
Mnie się udało, tył stał w miejscu, a przód zrobił łuk o 180st. i zjechałem w dół.
Dodam że z tych "ekstremalnych" warunków nic sobie nie robiły inne (stare) auta, podjeżdżały bez problemów.  :-(

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Lutego 2017, 12:08:58 »
A to obciach po całości :D

Może dlatego w nowszych wrzucili ten przycisk?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Lutego 2017, 20:08:41 »
Czytam to wszystko i układy które mają pomagać w takich sytuacjach okazuje się że nie pomagają a zawodzą. Mam aurisa bez tych obu systemów (nie mam żadnych kontrolek i przełączników etc)  z 2008 roku i nigdy nie miałem problemu z wyjechaniem gdziekolwiek, w jakichkolwiek warunkach. Może być lód i pod górkę. 3 tysiące obrotów i powoli szedł ku górze :O z wielkim niedowierzaniem czytam to wszystko. Może przyoszczędziliście na oponach? Bo różnica między bieżnikowanymi, całosezonowymi bądź tanimi oponami jest naprawdę ogromna. Mój znajomy z bieżnikowanymi w vitarze z 4x4 latał bokiem a ja przy tej samej prędkości jechałem za nim i byłem przyklejony do drogi.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2017, 20:10:48 wysłana przez Stivo »

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Lutego 2017, 14:11:49 »
Te systemy nie są stworzone do jazdy w ekstremalnych warunkach i odkopywania auta. I instrukcji praktycznie każdego auta jest napisane że w takich sytuacjach zaleca się wyłączenie kontroli trakcji. Elektronika pomaga zachować kierowalność w bardziej cywilizowanych warunkach.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Lutego 2017, 23:27:36 »
Te systemy nie są stworzone do jazdy w ekstremalnych warunkach i odkopywania auta. I instrukcji praktycznie każdego auta jest napisane że w takich sytuacjach zaleca się wyłączenie kontroli trakcji. Elektronika pomaga zachować kierowalność w bardziej cywilizowanych warunkach.
Kolejne generacje samochodów (?) będą już tak nowoczesne, że:
- będzie dozwolona jazda tylko po autostradach i ekspresówkach (aby napęd mógł działać), podróż krajówkami tylko na własne ryzyko, pozostałe drogi są dla traktorów i rowerów,
- samochód można użytkować wyłącznie w pogodny słoneczny dzień (aby safety nie zaparował i LEDy świeciły),
- odległość od poprzedzającego minimum 500m  (aby tempomat aktywny nie rozbił nosa kierowcy),
- szuranie czy też piszczenie hamulców jest informacją, że hamulce masz (zamiast lampki, księgowy mówił, że to jest lepsze (a on się znaaaa)),
- "popiardywanie" z rury wydechowej ma służyć bezpieczeństwu twojemu i przechodniów (ja cię usłyszą, to też i zobaczą),
- reflektory będzie się wymieniać jako część eksploatacyjną razem z olejem (a jak zobaczysz "jaja" lub tęczę - wzywaj asistance). Jak przywalisz  w słupek lub kogoś (na skutek niedoświetlenia poboczy), to widocznie nie przestrzegałeś czegoś tam powyżej.

Nie będzie można (pod groźbą utraty gwarancji):
- mieszkać na zadupiach (tam bywają strome podjazdy do posesji/garaży),
- jeździć na grzyby (twardość nawierzchni może być nieodpowiednia do kontynuowania jazdy),
- używać samochodu przy temperaturach powyżej 20 C (pod groźbą utraty przytomności na skutek smrodu z klimy),
- używać czujników parkowania, bo można się wku****   albo i   przypier*****,
- zakładać łańcuchy na koła, bo w zimie się nie jeździ (zwłaszcza w góry) - bo śnieg może być  i sól, a łańcuchy to służą do palowania krów a nie do samochodów.
A w ogóle, to zaleca się wyłączanie (w ASO, dostaniesz podwójne punkty More) wszelkiej automatyki, bo może ona zagrozić życiu kierowcy i otoczenia.

Sory, takie mi przyszły przemyślenia w temacie absurdów. Zapomniałem o czymś?
PS.
I. Z notatnika policjanta - zeznanie: "Panie, jadę sobie spokojnie, aż tu nagle widzę - drzewo wali prosto na mnie!".
II. Z notatnika innego policjanta - zeznanie: "Jadę sobie spokojnie 320 km/h, a tu nagle wpadła mi do kabiny mucha!"
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2017, 00:18:03 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Lutego 2017, 21:36:06 »
Coś z tą trakcją jest na rzeczy...

Dziś na oblodzonym parkingu, bardzo delikatnie pod górkę (praktycznie płasko) nie mogłem ruszyć. Przód latał na prawo i lewo. Obok mnie stał Passat B5 i Corsa C i oba bez problemu odjechały. Bardzo dziwne uczucie. Nie wiedziałem co się dzieje. Wyłącznie TRC niewiele dało. Być może to kwestia opon całorocznych - mam CrossClimaty.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Lutego 2017, 22:07:21 »
A próbowałeś bez wciskania gazu, tylko delikatnie popuszczając hamulec?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Lutego 2017, 08:50:02 »
Wczoraj byłem u znajomego który również ma aurisa hybryde. Na drodze był sam lód z wodą bo w nocy przymarzł deszcz. Ciężko było przejść a samochód przejechał <myśli>
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 08:59:28 wysłana przez Stivo »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Lutego 2017, 16:02:03 »
Coś z tą trakcją jest na rzeczy... Dziś na oblodzonym parkingu, bardzo delikatnie pod górkę (praktycznie płasko) nie mogłem ruszyć. Przód latał na prawo i lewo. Obok mnie stał Passat B5 i Corsa C i oba bez problemu odjechały. Bardzo dziwne uczucie. Nie wiedziałem co się dzieje. Wyłącznie TRC niewiele dało. Być może to kwestia opon całorocznych - mam CrossClimaty.

Wygląda na problem z brakiem przyczepności opon, CrossClimat nie ma za dużo lamelek (o ile w ogóle ma) i na oblodzeniu może sprawiać problemy. KIedyś na youtubie widziałem filmik który to demonstruje (taki nie reklamowy).

Offline Zorg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Lutego 2017, 10:10:10 »
dyskusja pognała w siną dal  :grin:
a ja dalej nie wiem czy mam brać 2 kolegów na przegląd, by mi pomogli auto z rolek zepchnąć
czy mogę wyjąc bezpiecznik :o

Offline DarkMind

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Marca 2017, 22:27:18 »
Dla mnie to jest coś nie halo.

Dla mnie też jest coś nie halo. Wprawdzie dotyczy to Auris I HSD nie dwójki, ale podejrzewam , że układ jest identyczny. Dziś byłem na przeglądzie - samochód gładko zjechał z rolek, kontrolka HSS się zaświeciłą, ale bez problemu zjechał. Trakcja została zachowana :) . Przy podjeździe na śliskiej/ośnieżonej nawierzchni efekt był taki, że kontrolka się zapalała, ale auteczko pięło się pod górę.
Toyota Camry 96 Kanada sedan manual
Toyota Auris I HSD 2011
Toyota CHR 2019

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Marca 2017, 19:09:34 »
Jeśli nie masz kontrolek ani wyłącznika to koledzy Ci nie potrzebni. Pytałem w serwisie i mówili że jeśli nie ma przełącznika to zapewne tych systemów nie ma w danej wersji wyposażeniowej.

Offline racibornio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Marca 2017, 22:53:39 »
Auris-H, opony letnie Continental. Ugrzązłem wczoraj w błocie. Porażka. Ziemia na działce budowlanej, padało - wjazd spoko…postój około 2h a następnie próba wyjazdu….po kilku metrach zapadnięcie się auta w miękką ziemię….trzy osoby wypychały auto w tył - następnie znowu próba ruszenia i ugrzęźnięcie jeszcze wcześniej. Potem 15 minut zasypywania obranego toru wyjazdu piaskiem z hałdy - na szczęście z dużą zawartością kamieni - jak i wysypywania zebranych uprzednio w innym celu kamieni na w/w piasek dla obu kół. Ponowne odepchnięcie w tył przez trzy osoby a następnie znowu tryb D i powolne objechanie uprzednio wytrasowanych śladów i z umiarkowanym gazem na piasek/kamienie. Ufff….i tak przeleciałem powoli przez to błoto. I gdzie tu tryumf elektroniki?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl