Autor Wątek: Felgi i opony C-HR  (Przeczytany 58574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eryko_twl

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Felgi i opony C-HR
« Odpowiedź #75 dnia: 22 Listopada 2019, 21:55:04 »
Witam  :-)
Kupiłem do mojej Chr-ki czarne alufelgi 17cali 225. Jaki rozmiar opony założyć? 225x60x17? A może 225x55x17? Feli od Aurisa i tam specyfikacji jest podane 225x45x17 ale ten profil 45 mnie trochę przeraża.

https://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon

Przy 225/60r17 będziesz miał średnicę większą o 12 mm zobacz dla pozostałych na powyższym kalkulatorze

Wysłane z mojego Lenovo YB1-X90L przy użyciu Tapatalka

Offline pyehu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 23 Listopada 2019, 13:59:01 »
Przy 225/60r17 będziesz miał średnicę większą o 12 mm zobacz dla pozostałych na powyższym kalkulatorze

Obecnie mam 215*60*17. Korzystając z tego kalkulatora wychodzi na to że na nowe felgi mogę wstawić 225*55*17 i różnica między średnicami wyniesie -10,5 mm czyli około -1,55%. A z tego co tam jest napisane to dopuszczalna różnica. Pytanie czy to ma sens i czy nie zostać przy 225*60*17?

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 08 Sierpnia 2020, 22:15:23 »
Cześć.
Mam zagwozdkę.
Sprzedałem Toyote Avensis i zostały mi koła zimowe 17"
Kupiłem CHR na kołach letnich 18", oraz mam pismo od TMPL że dopuszczają założenie mniejszych kół zimowych, żeby można było założyć łańcuchy.
Ok, jestem prawie w domu, ale...
Koła od Avena to 17x7 ET45 otwór centrujący 60
Wg. różnych źródeł które znalazłem, do CHR jest 17x6,5 ET 45 otwór centrujący 60
Pytanie do znawców - czy te 0,5" różnicy w szerokości koła może mieć znaczenie? Czy śmiało montować na sezon.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Sierpnia 2020, 22:26:03 »
Do 7" felg masz możliwość założenia opon o szerokości od 195 do 225, przy zalecanej 215. Do 6,5" szerokości od 185 do 215, przy zalecanej 205.

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 08 Sierpnia 2020, 23:31:33 »
Dzięki za info, bardziej chodziło mi o to, czy mogę zastosować szerszą felgę na aucie. Czy nie będzie sytuacji, że będzie coś obcierać..

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 08 Sierpnia 2020, 23:45:43 »
Obcierać to może tylko opona, jak będzie jakaś strasznie szeroka. Jeżeli zostawiasz standard, to nie widzę takiej możliwości, tu masz raptem 6mm szerokości na stronie. To zawsze opona jest szersza niż felga. Pomijamy german tuning.

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 08 Sierpnia 2020, 23:51:49 »
Opony poszłyby w standardzie, tj 215/60
Na takie mam zaświadczenie od TMPL.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 13 Sierpnia 2020, 11:38:47 »
Cześć,

Nie jestem do końca pewien, a więc wolę się dopytać kolegów ;)

Jak to jest z tymi czujnikami TMPS w C-HR? Czy podczas wymiany opon na zimowe ( i z powrotem na letnie ) wystarczy z deski rozdzielczej ustawić kalibrację ciśnienia, czy wymagane są jakieś przekładki / kodowanie u wulkanizatora?

Rozumiem, że u nas jest to system pośredni, a więc czujniki są gdzieś na feldze i nie trzeba nic konkretnego z tym robić, po zamianie opon ( mam jeden komplet felg, 18', do opon letnich oraz zimowych ) skalibrować to tylko jednym przyciskiem?

BTW - auto odebrałem na felgach 18', a więc zamówiłem taki sam rozmiar zimówek, jak opony letnie: 225/50/18

Offline Zibimysz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 13 Sierpnia 2020, 11:55:22 »
Z deski rozdzielczej możesz to zrobić pod warunkiem iż dwa komplety czujników masz zaprogramowane w pamięci auta przez aso. Mnie piwersze kodowanie zimówek kosztowało  w aso 60,72zl

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 13 Sierpnia 2020, 12:19:04 »
Zibi thx - rozumiem natomiast, że gdy obecnie posiadam tylko jeden komplet felg do letnich i zimówek  to nie wymagane jest ponowne kodowanie czujników? wspomniales aso - opony mam zamiar zmieniac u znajomego wulkanizatora, chyba nie ma obowiązku robienia przekładki w ASO, podczas gwarancji? :0

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 13 Sierpnia 2020, 13:21:52 »
^ Poprosiłbym jeszcze kogoś o doprecyzowanie: czy w naszych C-HR mamy do czynienia z czujnikami bezpośrednimi czy pośrednimi?

Na desce nie zauważyłem żadnej informacji apropos konkretnych wartości ciśnienia per opona, a więc zakładam, że jest tam fabrycznie montowany bezproblemowy i prosty w obsłudze system pośredni?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Felgi i opony C-HR
« Odpowiedź #86 dnia: 13 Sierpnia 2020, 14:55:01 »
^ Poprosiłbym jeszcze kogoś o doprecyzowanie: czy w naszych C-HR mamy do czynienia z czujnikami bezpośrednimi czy pośrednimi?

Na desce nie zauważyłem żadnej informacji apropos konkretnych wartości ciśnienia per opona, a więc zakładam, że jest tam fabrycznie montowany bezproblemowy i prosty w obsłudze system pośredni?
Cisnienie opon mozesz podejrzec z aplikacji no. Carista. To ze informacja nie jest wyswietlana nie oznacza ze samochod jej nie widzi. System dziala na podstawie czujnikow w wentylu. Nie jest to ten sam system co np. W Mazdzie oparty na obrotach kola i czujniki abs.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 13 Sierpnia 2020, 14:59:13 »

W CHR masz czujniki bezpośrednie. Czyli po jednym czujniku na jedno koło. Toyota z tego co się orientuję, nie stosuje czujników pośrednich.
Przy wymianie samych opon nie musisz nic robić. O ile oczywiście nie uszkodzą Ci czujnika przy wymianie.
Jeśli masz drugi komplet kół, to trzeba najpierw go zakodować jako drugi (serwis/wulkanizator) a potem już sam zmieniasz z poziomu komputera w samochodzie.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 13 Sierpnia 2020, 15:01:31 »
Dzięki za doprecyzowanie.

Jako że na razie nie planuję zakupu dodatkowych felg wychodzi na to, że podczas wymiany opon muszę koniecznie powiedzieć o tych czujnikach wulkanizatorowi, aby extra uważali na to.

Offline Gand

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #89 dnia: 16 Sierpnia 2020, 20:06:06 »
Witam a może jest ktoś chętny na nowe opony letnie Michelin Primacy 3 225/50r18 95v - 4 sztuki - Zdjęte z nowego CHR bo kupiłem całoroczne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl