Autor Wątek: Pytanie przed zakupem Aurisa.  (Przeczytany 30238 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 3ciak

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Pytanie przed zakupem Aurisa.
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Lutego 2017, 12:42:35 »
A jak dokładnie działają HSD? Rozumiem, że elektryk przy niskich prędkościach. A jak to jest przy wyprzedzaniu? Działa tylko spalinowy czy oba?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Lutego 2017, 12:46:10 »
Draco -- w tej chwili Auris Dynamic 1.6 132 z CVT, w pełnej opcji wychodzi 89k po przecenie.

Dużo wychodzi - mi za Hybrydę na gotowo policzyli 85,6k z pakietem, metalikiem, alarmem i innymi dodatkami i to bez żadnej przeceny  :o
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline 3ciak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Lutego 2017, 12:53:59 »
Draco -- w tej chwili Auris Dynamic 1.6 132 z CVT, w pełnej opcji wychodzi 89k po przecenie.

Dużo wychodzi - mi za Hybrydę na gotowo policzyli 85,6k z pakietem, metalikiem, alarmem i innymi dodatkami i to bez żadnej przeceny  :o
Mówiłem o przecenie dostępnej dla każdego, z konfiguratora :) Wersja dynamic z praktycznie wszystkim co się da. Hybrydy też są w różnych pakietach ;)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Lutego 2017, 13:01:03 »

Offline 3ciak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lutego 2017, 13:03:37 »
To mówicie, że Hybryda dużo lepsza i warta rozważenia? Trzeba będzie pomyśleć :D

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lutego 2017, 13:06:21 »
Idź do salonu i sam sprawdź. Bo eCVT się albo kocha albo nienawidzi :D

PS. Ja kocham :D

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lutego 2017, 13:16:01 »
To mówicie, że Hybryda dużo lepsza i warta rozważenia? Trzeba będzie pomyśleć :D

Oj to jeśli w ogóle tego modelu nie rozważałeś to zdecydowanie czas nadrobić te niedogodność.
Linki podane przez Bazi to na start - a potem jazda próbna u dealera obowiązkowa :)
A potem wróć tutaj i opowiedz jak było.

Edit:  https://www.youtube.com/watch?v=ZcjZjdtqwl0
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 13:19:29 wysłana przez EliEli »

Offline 3ciak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Lutego 2017, 13:16:55 »

Oj to jeśli w ogóle tego modelu nie rozważałeś to zdecydowanie czas nadrobić te niedogodność.
Linki podane przez Bazi to na start - a potem jazda próbna u dealera obowiązkowa :)
A potem wróć tutaj i opowiedz jak było.
Ale to jeszcze kawał czasu :)

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Lutego 2017, 13:17:48 »
Też tak mówiłem, aż się przejechałem :D

Offline 3ciak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Lutego 2017, 13:49:52 »
Załóżmy teraz ze jestem w trasie i mam dużo wyprzedzania. Silnik elektryczny w końcu się wyczerpie, prawda?

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Lutego 2017, 13:53:53 »
Jeszcze zależy ile masz lat i gdzie jeździsz - jeśli jesteś emerytem/taksiarzem i poruszasz się głównie po mieście, to hybryda w sam raz  :cheesy:
W przeciwnym razie zdarzy się czasami przekląć pod nosem  :cheesy:
Swego czasu dostałam z salonu na kilka tygodni kombiaka hybrydę.. pojechałam w góry, ot do Zakopanego - pod górkę prawie ciężarówki mnie wyprzedzały, masakra a rzęziło to ostatkiem sił aż myślałam, że coś zepsułam - okazało się, że ten silnik tak ma :cheesy:
Jedyne co cieszyło to automat + spalanie 4.5 na całej trasie
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 13:55:38 wysłana przez vannkama »

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Lutego 2017, 13:57:30 »
Załóżmy teraz ze jestem w trasie i mam dużo wyprzedzania. Silnik elektryczny w końcu się wyczerpie, prawda? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Jak masz dużo wyprzedzania, to w tzw. międzyczasie akumulator będzie cały czas ładowany.

Nie miałem jeszcze takiej sytuacji na trasie, ale też i trasy jakieś nie zrobiłem, więc trudno mi też polemizować z vannkama. Za 2 tygodnie powiem Tobie co i jak, bo będę po powrocie z gór. A ponieważ z zasady nie udowadniam sobie jakich to wspaniałych wyborów dokonuje, to napisze jak było, a nie jak myślałem, że będzie :D

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Lutego 2017, 14:02:52 »
Nie miałem jeszcze takiej sytuacji na trasie, ale też i trasy jakieś nie zrobiłem, więc trudno mi też polemizować z vannkama. Za 2 tygodnie powiem Tobie co i jak, bo będę po powrocie z gór. A ponieważ z zasady nie udowadniam sobie jakich to wspaniałych wyborów dokonuje, to napisze jak było, a nie jak myślałem, że będzie :D

Daj koniecznie znać, bo może ja coś nie tak robiłam a i styl jazdy na tę "górską" winien się zmienić. Jakoś nie przejmowałam się specjalnie tym stylem jazdy, odgłosami czy osiągami, bo wiadomo.. auto nie moje, ale serio rzęziło niesłychanie :cheesy:

Offline 3ciak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Lutego 2017, 14:03:14 »
Załóżmy teraz ze jestem w trasie i mam dużo wyprzedzania. Silnik elektryczny w końcu się wyczerpie, prawda? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Jak masz dużo wyprzedzania, to w tzw. międzyczasie akumulator będzie cały czas ładowany.

Dzięki wielkie :D

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Lutego 2017, 14:50:02 »
Daj koniecznie znać, bo może ja coś nie tak robiłam a i styl jazdy na tę "górską" winien się zmienić. Jakoś nie przejmowałam się specjalnie tym stylem jazdy, odgłosami czy osiągami, bo wiadomo.. auto nie moje, ale serio rzęziło niesłychanie :cheesy:

A widzisz - na taką trasę czyli jazdę dynamiczną po trasach szybkich - jest zalecany tryb "Power".
Wtedy lekkie naciśnięcie gazu i masz od razu kopa oraz połączoną moc obu jednostek - specjalnie do wyprzedzania i szybkiej reakcji na drodze.
Na początku też zapomniałem o tym i był lekki zonk - potem już wchodzi w nawyk że jak wjeżdżam na obwodnicę to 'power', przy zjeździe 'eco'.
Skrzynia eCVT wyje przy dużych prędkościach - dlatego jak to napisał Mystik - kocha się ją albo nie :)

Edit:  Do jazdy po górkach jest też zalecany tryb skrzyni 'B' gdzie jest hamowanie silnikiem i lepszy odzysk energii aczkolwiek może wzrosnąć zużycie paliwa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl