Autor Wątek: AE 86 1.6 benzynka RWD Powitanie i prosba i informacje  (Przeczytany 8312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dejv667

• Gość
AE 86 1.6 benzynka RWD Powitanie i prosba i informacje
« dnia: 21 Kwietnia 2005, 22:40:50 »
Jako osoba nowa przedewszystkim witam szanowne grono i pozdrawiam.

Przepraszam, ze w pierwszym poscie od razu z pytaniem.

Sprawa ma sie tak. Dobry przyjaciel zakupil juz dosc dawno Toyote Corolle AE-86 1.6 tylnonapedowa z podnoszonymi swiatlami(jesli to gra jakas role) w wersji amerykanskiej (wnioskujemy tak z kolega po tym, ze licznik jest w milach). Samochodzik nie jest w cudownym stanie, ale jakos sie trzyma. niestety problemy sprawialo spalanie benzyny (potrafilo dojsc do 17l/100km). oglnie jest kilka rzeczy do wymiany i zrobienia. problem jest z czesciami i danymi obslugowymi. nigdzie nie mozemy niczego znalesc. bardzo prosze, podzielcie sie wszystkimi informacjami jakie macie na temat tego samochodu. autko jest super i kolega chce go doprowadzic do dobrego stanu i zatrzymac.

z gory dziekuje, pozdrawwiam i do zobaczenia na trasie ;)

dejv

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwietnia 2005, 07:18:32 »
witam i pozdrawiam. Zapraszam na tą stronęKLIK  moim zdaniem jedna z najlepszych stron poświęcona starym Toyotą no a  TU  galertia samochodów użytkowników. Moze Ty masz taką??

dejv667

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwietnia 2005, 11:45:43 »
hmmm, nie dokladnie taka. przod jest identyczny, ale tyl jest jak w sedanie. i samochod nie jest moj a mojego dobrego przyjaciela. w kazdym razie obaj go uwielbiamy  :D
a jaka frajda jazdy z tylnym napedem...

dejv667

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwietnia 2005, 16:50:36 »
Cytat: Madzia83
Moze Ty masz taką??

chodzi mi o taka jak ta:

samochod jest obecnie w posiadaniu mojego przyjaciela i raczej u niego zostanie. mam pytanie, czy to az tak rzadki model, ze nigdzie nie mozna wiele o nim znalesc? czy moze poprostu jest ich malo w europie? dziekuje tez bardzo za linki do stron, jednak nie wiem czy to ja kiepsko szukam, ale jedyne co znalazlem na tych stronych to fotki. mi glownie zalezy na danych obslugowych i serwisowych (np. jakie czesci pasuja z innych modeli itp).

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Kwietnia 2005, 07:59:16 »
No ja takiego jeszcze modelu w Polsce nie widziałam. Ogólnie bardzo rzadki egzemplarz. Jeśli kolega zna angielski to moze zagadnąć to właściciela tej Toyki z USA i czegoś sięwywiedzieć.

dejv667

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Kwietnia 2005, 16:23:36 »
Cytat: Madzia83
No ja takiego jeszcze modelu w Polsce nie widziałam. Ogólnie bardzo rzadki egzemplarz. Jeśli kolega zna angielski to moze zagadnąć to właściciela tej Toyki z USA i czegoś sięwywiedzieć.

no wlasnie po angielsku to ja niebardzo niestety :(
z tego co wiem to samochod przyjechal ze stanow kilka lat temu. kilkakrotnie zmienial wlascicela, az wreszcie dotarl do mnie i mojego kumpla. kupilismy bez zastanowienia bo pomimo przebiegu i dosc mocnego zaniedbania przez poprzednich wlascicieli samochodzik technicznie byl w miare sprawny a pozatym dawal niesamowita frajde z jazdy no i... jest zwyczajnie sliczny  :-DD  wymienilismy juz poape hamulcowa (spasowana od innego japonczyka-prawdopodobnie nissana) bo samochodzik nie mial hamlucow zbytnio. silnik chodzil dobrze i to sie nie zmienilo. autko rozpedza sie licznikowych 120 i bez problemu utrzymuje ta predkosc. niestety pochlania olbrzymie ilosci wachy (potrafi dojsc do 17l/100km), ale winny jest chyba zuzyty/rozregulowany gaznik. lakier tez niestety trzeba by poprawic a w szczegolnosci zajac sie nieudolnymi i robionymi na odpieprz sie nadkolami. jest tez troche problemow z formalnosciami bo samochod ma na silniku identyczne numery jak na budzie. pomimo pisma od diagnosty, ze jest to calkowicie poprawne i numery sa w 100% autentyczne dalej nie chca nam oddac dowodu zabranego wlasnie z powodu numerow silnika  :| jesli ktos ma jakis pomysl jak sie z tym uporac to bede wdzieczny za rade. jak narazie uslyszelismy tylko, ze winny calemu zamieszaniu jest diagnosta, ktrory po sprowadzeniu samochodu robil pierwszy przeglad i cos pokickal przy spisywaniu numerow. rada od urzedu? odnalesc diagnoste, ktory robil przeglad kilka lat temu i prosic go o poprawienie wpisu. niestety jak narazie wydaje sie to niemozliwe bo ponoc facet wsiakl  :asmiliecry  rada druga? wymienic silnik a na to niestety nie ma funduszy i wolelibysmy zostac przy orginalnym.  ponoc, ze sprawe rozwiazloby tez pismo wystawione przez toyote, ze w tych modelach numery budy i silnika byly identyczne.

ogolnie masa zamieszania z powodu jednego durnego swistka.

aha, a nie orientuje sie moze kolezanka jakie sa podawane przez fabryke osiagi tego modelu? przepraszam, ale nie bardzo mowie po angielsku i sam nie moge do tego dojsc.

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Kwietnia 2005, 09:29:42 »
Przykro mi bardzo - ja też nie mówiępo angielsku :( i nie umiękoledze pomóc. Jeśli chodzi o ogromne spalanie to proponuje odszukać na forum pana o nicku : SerwisSJ i zapytac go lub skierowac na ten wątek - może on coś pomoże??

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Kwietnia 2005, 12:07:17 »
piękne auto aczkolwiek bardziej podoba mi sięjednak Levin  :)
co do części i wogóle informacji o aucie to w tym temacie bardzo dobrze obeznany jest PatiKTP z forum Corolli Clubu http://www.corollaclub.org - jego podpytaj myślęże poda Ci namiary na miejsca gdzie znajdziesz części i będzie znał odpowiedzi na niektóre pytania dotyczące problemów z silnikiem 4AGE
jakby sięudało to prosiłbym o fotki tej Corolli bo w tej wersji to rzadkość na europejskich drogach  :)
pozdrawiam

dejv667

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Kwietnia 2005, 18:16:55 »
Cytat: wwtcka
piękne auto aczkolwiek bardziej podoba mi sięjednak Levin  :)
co do części i wogóle informacji o aucie to w tym temacie bardzo dobrze obeznany jest PatiKTP z forum Corolli Clubu http://www.corollaclub.org - jego podpytaj myślęże poda Ci namiary na miejsca gdzie znajdziesz części i będzie znał odpowiedzi na niektóre pytania dotyczące problemów z silnikiem 4AGE
jakby sięudało to prosiłbym o fotki tej Corolli bo w tej wersji to rzadkość na europejskich drogach  :)
pozdrawiam

z fotkami moze byc problem, bo ja jestem obecnie za granica a samochodzik w polsce., ale pogadam z kumplem i moze akurat uda mu sie cos napstrykac. jak bedziesz w krakowie to sie rozgladaj-moze spotkasz taka jedna czerwona  :wink:
dziekuje tez bardzo za namiar na forum i usera. no i silnik...z tego co wywnioskowalem to w tej, o ktorej ja mowie jest silnik 4A-C (wersja z slonecznej californii?)

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Kwietnia 2005, 11:08:06 »
Cytat: dejv667
z tego co wywnioskowalem to w tej, o ktorej ja mowie jest silnik 4A-C (wersja z slonecznej californii?)

szczerze mówiąc nigdy nie spotkałem sięz takim silnikiem w AE86  :shock: , fotki niech podeśle koniecznie  :D

dejv667

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Kwietnia 2005, 13:02:23 »
Cytat: wwtcka
z tego co wywnioskowalem to w tej, o ktorej ja mowie jest silnik 4A-C (wersja z slonecznej californii?)

szczerze mówiąc nigdy nie spotkałem sięz takim silnikiem w AE86  :shock: , fotki niech podeśle koniecznie  :D

ja wcale nie jestem pewien ze to 4a-c. jedyne co wiem, ze to 1.6 8v. pozatym to wersja usa (licznik w milach i kilka innych drobiazgow) wiec, wnioskuje, ze silnik jest rowniez w specyfikacji usa. a ma moze kolega jakies dane fabryczne tych silnikow(moc, moemntt, przyspieszenia itp)?? jesli tak to bylbym bardzo bardzo wdzieczny.
pracuje nad fotkami-moze uda sie cos na dniach wyczarowac :D

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Kwietnia 2005, 13:25:48 »
dejv667 mógłbyś podać nr VIN i nr silnika i nadwozia?? Jesli tak to pisz na priva.

Kohoshi

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Kwietnia 2005, 23:28:16 »

czy to az tak rzadki model, ze nigdzie nie mozna wiele o nim znalesc? czy moze poprostu jest ich malo w europie?

polecam forum SR, jest tam naprawdęparu dobrych fachurów od AE86, z przyjemnością Ci coś podpowiedzą, a ten silnik jeśli jest to 4AC jak powiadasz, to nie jest za bardzo mocny, w porównaniu do standardowego 4AGE chociazby ;)

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.corollaclub.org
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Maja 2005, 23:02:15 »
4A-C ma 70 KM przy 4800 obr/min i moment 85 przy 2800.
Oczywiście SOHC, czyli 2 zawory na cylinder.
Produkowany w latach 83-86.

Samochód fajny i koniecznie daj fotki.
Sprzedam części z Corolli GTi 1987-1991.

orion76

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Maja 2005, 21:14:29 »
Jeżeli auto i jego własciciel jest w Krakowie to nie widzęprzeciwskazań by nie pojechał do Zgłobic prosto do SerwisuSJ. Kto jak nie oni może pomóc. Widziałem tam już cuda (he he to Eclipse to był wyczyn naprawić) i myślęże i temu zaradzą.
Nie ma co jeżdzić po kowalach. Kierunek Zgłobice pod Tarnowem!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl