Autor Wątek: Wymiana ogniw w baterii HV  (Przeczytany 19588 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AdamMaciejLublin

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wymiana ogniw w baterii HV
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Lutego 2017, 15:21:13 »
W miedzyczasie moze zdjecia?

Pozdrawiam serdecznie!

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Lutego 2017, 20:50:05 »
Ugacz. Napisz w jakim szyku wymieniłeś ogniwa. Dokładnie przełożyłeś jeden po drugim od zdrowego dawcy czy wymieniłeś jedynie te uszkodzone? Resteowanie można wykonać przez zwykłe odłączenie akumulatora 12V.
Spritmonitor.de" border="0

Offline paionk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Lutego 2017, 21:04:58 »
hellö,
w priusie '04 wymieniłem jedną padniętą celę po przebiegu 170 tys. to było w maju 2015,
cały koszt 500 PLN w Wwie u speca od hybryd, teraz 241 tys., jeździ rewelacyjnie, 4,7 lato - 6,0 zima tylko po mieście, prawie 2 km na EV przy zielonej baterii.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Lutego 2017, 21:25:22 »
Czy można zdiagnozować na własną rękę w jakim stanie jest bateria, ile % straciła na pojemności?

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lutego 2017, 21:57:54 »
Z odpowiednią aparaturą - można. Są ładowarki modelarskie które umożliwają ładowanie i rozładowanie z pomiarem przepływu energii. Można więc sprawdzic cele lub moduły pod kątem ich pojemności nominalnej. Swoją drogą wiecie jak w ASO sprawdzali kondycje akumulatora w Priusie?...Multimetrem  :shock:

Zastanawiam się jak robią to inne stacje diagnostyczne i na jakiej podstawie potem wydają papier że akumulator jest OK. Przecież żeby to było solidnie zrobione to trzeba dogłebnie przebadać cały pakiet.
Spritmonitor.de" border="0

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lutego 2017, 22:32:39 »
Test akumulatora hybrydowego w ASO (taki po którym dostajesz certyfikat roczny i gwarancję) polega na podłączeniu się laptopem do kompa samochodu, przeprowadzeniu testu wg instrukcji producenta. Testujący nie widzi dokładnych parametrów itd. HV jest chwilę ładowane i rozładowywane itd. Jak program wychwyci duże różnice pomiędzy pakietami, nieprawidłową rezystancję, to pewnie wywala błąd i testu nie przechodzi pozytywnie. Sprawdzane są temp, napięcia, układ chłodzenia. Wiadomo, że wszystko z grubsza, bo aby sprawdzić dokładnie to trzeba rozbierać i każdy moduł osobno badać. Tylko kto chciałby na tydzień auto zostawić i za to zapłacić. NIKT.  Dlatego biorąc pod uwagę jakość aku+bardzo mądrze napisany soft do zarządzania energią, głębsze testy nie mają sensu, bo awarie są tak sporadyczne i rzadko spotykane jak uczciwy polityk ;-)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Lutego 2017, 10:53:39 »
A popos badania ogniw to dodam, że są nawet takie ładowarki modelarskie, które podają rezystancję wewnetrzną  :good:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline ArekB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Lutego 2017, 11:03:05 »
Z tego co pamiętam to chyba tanim interfejsem z allegro MINI VCI/TECHSTREAM da sie we własnym zakresie sprawdzić stan pewnych elementów baterii. Z pewnością odczytamy napięcia z każdej z cel, sprawdzimy temperatury i wentylator chłodzący.
Ja w ten sposób dowiedziałem się że napięcia cel mam równomierne a i wentylator chłodzący jest sprawny.
Chciałem zabrać sie za czyszczenie wentylatora chłodzącego ale akumulator widząc pewne filmiki w necie. Jednak po teście komputerowym wentylatora stwierdziłem że ma duży zapas w chłodzeniu i potrafi ostro dmuchać (gdyby się on nie wyrabiał  z chłodzeniem to by pracował na wysokich obrotach).
Dodam, że w moim AURIS I HSD tylko zamontowałem  siatkę zabezpieczającą na wlocie powietrza wentylatora przy tylnej kanapie aby dzieciaki czasem kiedyś dzieciom nie wpadło do głowy powrzucać TIK TAK-ów.

Offline Ugacz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Marca 2017, 14:08:46 »
WItam
Chwile mnie nie było, bo niestety nie mam czasu aby codziennie coś robić przy aucie.
A więc tak:
przełożyłem wszystkie ogniwa z nowszego akumulatora - ponumerowałem je wcześniej (stare z resztą też), żeby w razie "W" nie było lipy. Istotne było dla mnie opisanie też przewodów (blaszek) które łączą ogniwa - opisałem "+" i "-", żeby błędnie nie wsadzić pierwszego ogniwa i kolejnych. Po złożeniu baterii (co łatwe nie było - siedzą ciasno jak ....), i zamontowaniu jej w aucie niestety nadal był błąd sygnalizowany przez komputer, jednak auto odpaliło i można było jechać - TYLKO na benzynie! Myślałem, że chodzi o skasowanie błędu więc pojechałem do elektryka, który wydrukował mi kod i opis błędu - "P0A0D - Blokada wysokonapięciowa Zwarcie do plusa " oraz "P3000 Sterownik zarządzania akumulatorem".
W necie znalazłem, że może to dotyczyć bezpiecznika HV (ten pomarańczowy przy baterii) - więc z 20 raz wkładałem go i wyciągałem - bez efektu !
Dziś postanowiłem zdemontować pokrywę przyłącza baterii o zobaczyć czy tam coś nie zwiera. Na oko wszystko było ok. Zrobiłem też testy przy włączonym napięciu,które wskazywały, że bateria ma 225V, natomiast napięcie nie szło do silnika. Odgiąłem blaszkę która jest na kablach HV i po złożeniu się udało. Silnik odpala, błędu nie wykazuje.

Później pojadę zobaczyć jak auto zachowuje się na trasie. Filmiki mam, zdjęć też kilka zrobiłem ale nie specjalnie mam czas żeby się tym bawić (wrzucanie na forum)  - jest ich sporo i są krótkie.

Mam nadzieję, że moja radość nie jest przedwczesna.

Aaaa - koszty naprawy:
całą baterię kupiłem moim zdaniem bardzo okazyjnie - 800 zł,kasowanie i zczytywanie błędów 80+50zł, reszta to moja robocizna - ok 5-6 h plus czas spędzony w necie na przygotowaniach i szukaniu rozwiązań.

Całość ok 1000 zł

Więc tak, jeżeli mogę komuś w czymś pomóc to się postaram. Jeżeli ktoś będzie się chciał też pobawić w naprawę baterii to polecam ostrożność z uwagi na wysokie napięcie - po zapłonie napięcie z 225 wzrasta na ok 400 - dokładnie nie wiem bo było mocno zmienne.

Mam też na zbyciu ogniwa, oraz części z nowszej baterii - wentylator, przewody itp.

« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2018, 18:47:03 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Marca 2017, 15:02:15 »
Wielkie dzięki  :good: Czyli nie taki diabeł straszny jak go serwis opisuje. Brawo i oby autko służyło dalej i jak najdłużej. Wszystko to zrobili ludzie i dla ludzi więc nie powinno być to "kosmicznie" trudne. Myślałem, że będziesz wymieniał tylko padnięte cele ale w sumie skoro miałeś dobrą całą baterię to tym lepiej, że w komplecie. Przkładałeś cele z baterii od PIII do PII - po prostu "w inną obudowę"- dobrze rozumiem? Lubię takie wyzwania ale oby dotknęło mnie ono jak najpóźniej a najlepiej w ogóle  :cheesy:

P.S.

Niedawno robierałem pralkę sąsiadce (Bosh - wymiana grzałki). Pierwszy raz trwał 20 min. Rozkręciłem całą pralkę (ze zdjeciem fartucha) po czym okazało się że wystarczą dosłownie 3 śrubki i po przechyleniu juz mamy dostęp. Drugie rozkręcanie trwało poniżej 3 minut - 1 śrubka=1 minuta.

AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Ugacz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Marca 2017, 16:45:15 »
Auto jest juz sprawne - juppi. Aku się ładuje, rozładowuje itp.

Offline Ugacz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Marca 2017, 19:20:26 »
Bateria dawca:

Bateria biorca:
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2017, 19:23:16 wysłana przez Ugacz »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl