WItam
Chwile mnie nie było, bo niestety nie mam czasu aby codziennie coś robić przy aucie.
A więc tak:
przełożyłem wszystkie ogniwa z nowszego akumulatora - ponumerowałem je wcześniej (stare z resztą też), żeby w razie "W" nie było lipy. Istotne było dla mnie opisanie też przewodów (blaszek) które łączą ogniwa - opisałem "+" i "-", żeby błędnie nie wsadzić pierwszego ogniwa i kolejnych. Po złożeniu baterii (co łatwe nie było - siedzą ciasno jak ....), i zamontowaniu jej w aucie niestety nadal był błąd sygnalizowany przez komputer, jednak auto odpaliło i można było jechać - TYLKO na benzynie! Myślałem, że chodzi o skasowanie błędu więc pojechałem do elektryka, który wydrukował mi kod i opis błędu - "P0A0D - Blokada wysokonapięciowa Zwarcie do plusa " oraz "P3000 Sterownik zarządzania akumulatorem".
W necie znalazłem, że może to dotyczyć bezpiecznika HV (ten pomarańczowy przy baterii) - więc z 20 raz wkładałem go i wyciągałem - bez efektu !
Dziś postanowiłem zdemontować pokrywę przyłącza baterii o zobaczyć czy tam coś nie zwiera. Na oko wszystko było ok. Zrobiłem też testy przy włączonym napięciu,które wskazywały, że bateria ma 225V, natomiast napięcie nie szło do silnika. Odgiąłem blaszkę która jest na kablach HV i po złożeniu się udało. Silnik odpala, błędu nie wykazuje.
Później pojadę zobaczyć jak auto zachowuje się na trasie. Filmiki mam, zdjęć też kilka zrobiłem ale nie specjalnie mam czas żeby się tym bawić (wrzucanie na forum) - jest ich sporo i są krótkie.
Mam nadzieję, że moja radość nie jest przedwczesna.
Aaaa - koszty naprawy:
całą baterię kupiłem moim zdaniem bardzo okazyjnie - 800 zł,kasowanie i zczytywanie błędów 80+50zł, reszta to moja robocizna - ok 5-6 h plus czas spędzony w necie na przygotowaniach i szukaniu rozwiązań.
Całość ok 1000 zł
Więc tak, jeżeli mogę komuś w czymś pomóc to się postaram. Jeżeli ktoś będzie się chciał też pobawić w naprawę baterii to polecam ostrożność z uwagi na wysokie napięcie - po zapłonie napięcie z 225 wzrasta na ok 400 - dokładnie nie wiem bo było mocno zmienne.
Mam też na zbyciu ogniwa, oraz części z nowszej baterii - wentylator, przewody itp.