Autor Wątek: Toyota Rav4 2,2 d4d - wysokie obroty podczas mrozu.  (Przeczytany 9740 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kojocisko1994

• Początkujący
Toyota Rav4 2,2 d4d - wysokie obroty podczas mrozu.
« dnia: 10 Lutego 2017, 18:19:33 »
Witam wszystkich , mam problem ze swoja rav 4 mianowicie podczas mrozow przez ok,5km obroty samochodu na biegu jałowym utrzymują sie  na 1.2tys. a po przejechaniu tego dystansu obroty silnika spadaja na 7tys. Moze ktos wie czym to moze byc spowodowane ?

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota Rav4 2,2 d4d - wysokie obroty podczas mrozu.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2017, 19:17:34 »
rozumiem że po tym czasie obroty spadają do 700/minutę?
prawdopodobnie sterownik usiłuje dogrzać płyn chłodzący, byś miał w kabinie tyle stopni, ile zadałeś.

Offline krzych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego 2017, 19:38:37 »
Witam. U mnie jest podobnie. Tylko jeszcze zauważyłem że jeżeli temperatura na zewnątrz jest przez cały czas bardzo niska to obroty również mam cały czas na poziomie 1.2. Mam silnik 2.0 d4d.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lutego 2017, 19:28:33 »
A może to tylko wciśnięty przycisk "idle up" - jest koło pokrętła od przestawiania wysokości lamp

Wysłane z mojego 2014813 przy użyciu Tapatalka

Offline krzych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2017, 22:19:58 »
U mnie nie widzę takiego przycisku- idle up- auto z 2015 r. Ale jednak po pewnym czasie moje obroty się zmniejszają, pomimo, że trwa to chwilę, i są prawidłowe. A tak przy okazji przycisków, to może ktoś wie co to za przycisk obok regulacji świateł i wyłączania trakcji mam przycisk z czerwoną kontrolką zaświecającą się po naciśnięciu. Czy to może dotyczyć ciśnienia w oponach? Przycisk idle up jest opisany więc to nie jest ten. Dzięki za podpowiedź.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2017, 12:47:38 »
może ktoś wie co to za przycisk obok regulacji świateł i wyłączania trakcji mam przycisk z czerwoną kontrolką zaświecającą się po naciśnięciu.
pewnie takie coś od alarmu:

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lutego 2017, 13:48:55 »
Jak już gdzieś tu pisałem - jak jest bardzo zimno, to przy klimatyzacji na Auto mam tak z obrotami: niskie obroty na nierozgrzanym silniku (poniżej 1000), potem wyższe obroty (nawet 1200) ale schodzące z czasem niżej, aż przy w mocniej rozgrzanym silniku uczciwe 700-800 obrotów. To jakiś system pseudo inteligencji - wystarczy stojąc, jak są wyższe obroty, nacisnąć przycisk w klimatyzacji OFF (brak pracy wiatraka), by obroty spadły do 700-800 (ile tam jest nominalnie). Może u Was w RAV4 jest podobnie?
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline krzych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lutego 2017, 15:12:08 »
Mam trochę inny przycisk. Na dole jest przycisk a nad nim kontrolka, a o alarmie nic mi nie wiadomo.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2017, 15:21:56 wysłana przez krzych »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lutego 2017, 17:36:39 »
to taki dodatkowy immobilizer, vodafone chyba go produkuje. przyciskiem wpisuje się czterocyfrowy pin. rozłącza to jakiś obwód 12V i prawdopodobnie blokuje sieć między sterownikami układu napędowego; w każdym razie w mojej ravce powinno tak być. wiosną rozbiorę i sprawdzę, w serwisie nie potrafili jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lutego 2017, 17:54:01 »
Też mam taki lampko-przycisk. W ASO podano mi do niego kod (układ naciśnięć) do odblokowywania alarmu.
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lutego 2017, 11:55:15 »
Dokładnie, jest to fabryczne toyotowskie odcięcie zapłonu. Dezaktywuje się przez wciśnięcie wcześniej zaprogramowanego kodu... Np. 3x klikasz + 2x klikasz + 4x klikasz itp  :grin: Nie ukrywam, że dłuższe (trudniejsze) kombinacje są uciążliwe w codziennym użytkowaniu  :wallbash:

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lutego 2017, 13:47:04 »
To na zdjęciu to przycisk alarmu x-safe (polski producent). Można tym odblokować blokadę odjazdu o ile wcześniej była uaktywniona lub awaryjnie wyłączyć alarm pin-kodem. Z reguły każdy kto ma ten przycisk, ma fabryczny pin kod : xxxxx,xxxxx :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl