Autor Wątek: Problem z nawigacją  (Przeczytany 95504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem z nawigacją
« Odpowiedź #45 dnia: 07 Marca 2017, 20:14:58 »
Jak tam Działania względem nawigacji pytanie do forumowicza "Moskita" ?, bo ostatnio jak testowałem nawi to wskaznik, kursor wskazywał jak samolot nawigował po mapie jak chciał.  :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Offline Kierepowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Marca 2017, 21:28:04 »
Parę informacji dla zainteresowanych jakie mi się udało ustalić dotyczą:
Samochód Hybryda, Premium z Touch 2 with Go

System Multimedialny po zarejestrowaniu opisany jest jako: Toyota Touch 2 z funkcją Go Plus.
Wersja 6.8.1WL

Mapa 2016v2 (kto wie jak znaleźć na stronach Toyota która wersja mapy jest aktualna?)
Oczywiście WiFi i sterowania głosowego brak. Jak informuje Dealer w żadnym C-HR  (w Polsce) nie było WiFi i Sterowania głosowego oraz DAB, Mirror Link i tym podobnych
W instrukcji te funkcje oczywiście mają słynna gwiazdkę i opis *- w zależności od wersji
Domykanie i otwieranie szyb z pilota zrobią w serwisie bez łaski bo opis jest na stronie 52 i 54 instrukcji obsługi w sposób który ktoś już podał parę wątków wyżej.
Ryglowania Centralnego zamka po przekroczeniu prędkości - brak (Widocznie w Japonii na światłach złodzieje nie otwierają drzwi i nie kradną torebek) P.S. u nas wybijają szybę.
Wkurzający zegarek Toyoty pokazuje czas tylko 12 godzinny i nie można tego zmienić na "NORMALNY" 24 godzinny ani wyłączyć tego przedpotopowego zegara. Pozostaje zakleić plastrem. Toyota zapomniała, że mamy XXI wiek?
Damskiego głosu nawigacji nie idzie zmienić na Hołowczyca ani na żaden inny. Przynajmniej teraz.
Kiepskich i nieczytelnych kolorów Mapy nawigacji nie można zmienić na inny bardziej przyjazny (ulubiony lub czytelniejszy)
Niebieskiej wstążki wyznaczonej przez Nawigacje nie można zmienić na inny kolor (np. Czytelniejszy czerwony)
Było lepiej kupić wypasionego TomToma z dożywotnią aktualizacją, fotoradarami i komunikatamy TMC w kraju i za granicą i byłoby spoko i taniej. A nie 2500 zł. Katastrofa.

P.S.
Niektóre informacje mogą być nieprecyzyjne.

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Marca 2017, 17:13:15 »
Co do navi to zgadzam się w 100%, a i z tym innym też, teraz żałuje że wybrałem navigację w telefonie mam navite jak dla mnie jedna z lepszych navi, szkoda, że androida nie zapakowali w to ustrojstwo w aucie  :|

Offline moskit

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #48 dnia: 13 Marca 2017, 18:31:22 »
Nawigacja działa prawidłowo, CHR odebrany od sprzedawcy i serwisanta
Informacja z pierwszej ręki
Parodniowe konsultacje sprzedawcy, serwisu, projektantów, producenta, przedstawicieli importera i nie wiem kogo jeszcze zaowocowały tym że podjęli decyzję -przenoszą antenę z fabrycznego miejsca pod blokiem multimedialnym w inne miejsce po lewej stronie pod deską rozdzielczą gdyż blok multimedialny i ogrzewanie dawało zakłócenia pracy anteny, muszę przyznać że nawigacja działa prawidłowo widzi nawet 12 satelitów minimalnie 6
Czyli trzeba walczyć o swoje
Życzę wszystkim cierpliwości w dochodzeniu swoich podstawowych praw użytkownika

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Marca 2017, 20:33:06 »
No to ja też udeżam do swego "dilera" :-P

Offline kARPIU

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Marca 2017, 18:16:12 »
Kolejny trafil do dilera w ramach akcji ratowanie twarzy 😄. Wstepna diagnoza przedstawiciela toyota poland to prawdopodobnie antena w zlym miejscu. Jutro zlom do odbioru

Offline kARPIU

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 22 Marca 2017, 17:48:37 »
Odebrano samochod i...antena zostala przelozona w inne miejsce oraz wymieniono przekaznik przy radio. Podobno generowql jakies zaklucenia. Navi dziala prawidlowo.
Dzieki moskit za informacje

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 24 Marca 2017, 09:14:29 »
Parę informacji dla zainteresowanych jakie mi się udało ustalić dotyczą: Samochód Hybryda, Premium z Touch 2 with Go System Multimedialny po zarejestrowaniu opisany jest jako: Toyota Touch 2 z funkcją Go Plus. Wersja 6.8.1WL Mapa 2016v2 (kto wie jak znaleźć na stronach Toyota która wersja mapy jest aktualna?) Oczywiście WiFi i sterowania głosowego brak. Jak informuje Dealer w żadnym C-HR  (w Polsce) nie było WiFi i Sterowania głosowego oraz DAB, Mirror Link i tym podobnych W instrukcji te funkcje oczywiście mają słynna gwiazdkę i opis *- w zależności od wersji Domykanie i otwieranie szyb z pilota zrobią w serwisie bez łaski bo opis jest na stronie 52 i 54 instrukcji obsługi w sposób który ktoś już podał parę wątków wyżej. Ryglowania Centralnego zamka po przekroczeniu prędkości - brak (Widocznie w Japonii na światłach złodzieje nie otwierają drzwi i nie kradną torebek) P.S. u nas wybijają szybę. Wkurzający zegarek Toyoty pokazuje czas tylko 12 godzinny i nie można tego zmienić na "NORMALNY" 24 godzinny ani wyłączyć tego przedpotopowego zegara. Pozostaje zakleić plastrem. Toyota zapomniała, że mamy XXI wiek? Damskiego głosu nawigacji nie idzie zmienić na Hołowczyca ani na żaden inny. Przynajmniej teraz. Kiepskich i nieczytelnych kolorów Mapy nawigacji nie można zmienić na inny bardziej przyjazny (ulubiony lub czytelniejszy) Niebieskiej wstążki wyznaczonej przez Nawigacje nie można zmienić na inny kolor (np. Czytelniejszy czerwony) Było lepiej kupić wypasionego TomToma z dożywotnią aktualizacją, fotoradarami i komunikatamy TMC w kraju i za granicą i byłoby spoko i taniej. A nie 2500 zł. Katastrofa.

Wnioski czytając ten wątek mam takie - poprawcie mnie jeśli coś źle rozumiem :

- Dzięki Bogu , że nie domówiłem navi :)
- Mirror Link ( Galaxy Note 4 ) nie działa
- domykanie szyb powinno być ( mówisz o str. 52 i 54 instrukcji papierowej ? ) i zrobić powinni
- żeby uzyskać mirror link i wykorzystać ekran pod video trzeba sporo pogrzebać ?
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 24 Marca 2017, 11:42:39 »
Ja wiem czy dzięki bogu że nie zamówiłeś navi? zależy kto czego oczekuje.. Faktycznie nie jest ona najbardziej efektywna i przyjazna, ale jest. Jeśli ( tak jak w twoim przypadku) to była kwestia 2.5kzł to faktycznie, tyle bym chyba nie dał, ale tak jak u mnie - po prostu była w tej wersji wyposażenia, to po prostu jest i czasem korzystam jak mi się nie chce tel wyciągać..

Podobnie jak powtarzana tu jak mantra kwestia rzekomej niepraktyczności klamek.. takie teksty walą dziennikarze i niektórzy chyba je trochęinstynktem stadnym powtarzają - tylko że bardzo podobne klamki widziałem w innych autach *( w hondzie, zdaje się też juke ) - i jakoś tam nikt nie tweirdzi że za wysoko i biedne dzieci nie dosięgną, że niepraktyczne itp).. Ja z nimi problemu nie mam ( poza tym że potrafią wrócić wodę na myjni i trzeba uważać by nie doświadczyć niespodziewanego prysznica) i naprawdę nie rozumie z czym kto może mieć tu kłopot

Bardziej ( mie) faktycznie boli kwestia mirrorlinka - może w jakiejs wersji softu to dorobią, bo wydaje mi się że t onie jest problem hardware tylko raczej softu nie obsługującego tego protokołu

Offline wilkq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Marca 2017, 12:55:15 »
Ja domówiłem nawigację. Wiem że ma swoje wady ale mimo wszystko wygodniej mieć jeden wyświetlacz niż dodatkowy na szybie z telefonem.

Co mnie niemiło zaskoczyło - mam JBL i w opcji bez nawigacji nie ma trybu demo JBLa. Fajnie można zaprezentować jak gra  - a w moim bez navi to nie działa. To jest słabe.

Soft mam nadzieję będą sukcesywnie ulepszać - w moim poprzednim samochodzie navi po zakupie mówiła po angielsku i zdarzało się jej zawiesić. Od kilku aktualizacji mówi po polsku i nie wiesza się. Więc mam nadzieję że i Toyota stanie na wysokości zadania i zrobi przyzwoity upgrade. W dzisiejszych czasach brak Apple Car czy Android Auto w zaawansowanym technicznie samochodzie to po prostu wpadka na maxa. Mam nadzieję że ogarną to szybciej niż przy face lifcie ;)

wilkq

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Marca 2017, 15:09:02 »
Ja wiem czy dzięki bogu że nie zamówiłeś navi? zależy kto czego oczekuje.. Faktycznie nie jest ona najbardziej efektywna i przyjazna, ale jest. Jeśli ( tak jak w twoim przypadku) to była kwestia 2.5kzł to faktycznie, tyle bym chyba nie dał, ale tak jak u mnie - po prostu była w tej wersji wyposażenia, to po prostu jest i czasem korzystam jak mi się nie chce tel wyciągać..

Jest dokłądnie tak jak mówisz . Gdybym miał w standardzie to bym, nie płakał . Kwestionuję cenę do jakości . Widziałem jak ona wyświetla i powiem szczerze , dużo bardziej wolałbym wrzucić przez mirrorlinka Googla czy Sygica którego mam .

Tak naprawdę ten cholerny brak sprawnego mirrorlinka jest tu porażką i tu się mocno zgadzam z @wilq i podzielam jego nadzieję
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Marca 2017, 19:46:42 »
Gdzieś tym mirrollinkiem już się interesowałem, chodzi tu o soft 1.0 i 1.1 zapodany do systemu, przeszukajcie forum jest tam obszerny temet o mirrorlinku i jest wyjaśnione o co chodzi z tym mirrorlinkiem. Powiem szczerze, że też wolał by navitel na ekranie widzieć, w kwietniu jade ze swoją nawi do servisu  bo mnie już w.....wia :wallbash:

Offline QI3A

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Marca 2017, 02:24:11 »
Wrzuciłem już w temacie ogólnym, ale gdyby ktoś nie wchodził. Dzisiaj bawiłem się telefonem Galaxy S5 z najnowszym androidem, coś tam pościągałem, coś poblokowałem poszedłem do samochodu, podłączyłem kabel i ku mojemu zaskoczeniu działa jak miło przerzuca mi ekran telefonu na tablet i mogę wszędzie wejść i wszystko włączyć dotykają tabletu, bo w momencie podłączenia telefonu jego wyświetlacz gaśnie, przeglądarke internetową, aplikację na YT i najważniejszę nawigację, która co najważniejsze nie wyłącza się w trakcie jazdy.

Problemem jest tylko słaba moc ładowania przez port USB i nawet jak działa w telefonie 1 aplikacja, a jego ekran jest wyłączony to poziom baterii nawet nie utrzymuje się na poziomie nie mówiąc o ładowaniu, więc to może być problem, a może po prostu bateria nie daje rady i trzeba ją wymienić.

Za kilka dni przetestuje na Samsungu S6, bo jak da radę zrobić na szybszym telefonie tym lepiej będzie. Zbiorę wszystko do kupy i napiszę jak to ogarnąć  :cool:

Offline dr.puniszman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Marca 2017, 14:10:03 »
 To znaczy ze w wersji bez nawigacji mozna miec nawigacje z telefonu wyswietlana na tablecie ?

Offline QI3A

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Marca 2017, 14:17:19 »
Wychodzi na to, że tak :)  :cool:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl