Autor Wątek: Problem z nawigacją  (Przeczytany 95637 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem z nawigacją
« Odpowiedź #150 dnia: 20 Kwietnia 2017, 10:25:09 »
Nie masz czegoś z anteną GPS? Niektórzy od C-HR raportowali takie rzeczy i ASO im przestawiała odbiornik GPS w inne miejsce...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline odien6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: 20 Kwietnia 2017, 10:44:57 »
Cytuj (zaznaczone)
Nie masz czegoś z anteną GPS? Niektórzy od C-HR raportowali takie rzeczy i ASO im przestawiała odbiornik GPS w inne miejsce...
Hm, może i tak być. Za jakieś 2 tygodnie będę miał czas to podjadę do ASO zagadać co z tym zrobić. Dam znać jak to coś pomoże  :-)

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #152 dnia: 20 Kwietnia 2017, 10:50:26 »
Software Version: 6.8.1WH Map ID: 2016 v2 Nawigacja raz na jakiś czas nie potrafi załapać dokładnej pozycji. Dwa razy mi się również zdarzyło, że podczas trasy nawigacja zwariowała. Trwa to mniej więcej do 5min, potem już OK. Próbowałem resetować do ustawień fabrycznych i aktualizować, bez poprawy.   Z drugiej strony podłączenie nawigacji do Internetów naprawdę pomaga! Pokazuję z odpowiednim wyprzedzeniem informacje i wypadku i zatorach i poprawnie proponuję objazdy, nawet lepiej niż Google maps.

Kolego odien6, według wersji systemu powinieneś mieć Toyota Touch 2 Go Plus czyli z komendami głosowymi i WiFi, świadczy o tym oznaczenie "WH"  (ja mam "WL")
Napisz czy masz WiFi i komendy, co prawda piszesz z Holandii i pewnie masz auto wyprodukowane na tamtejszy rynek! ale przynajmniej dowiemy się czy do CH-Ra był montowany system z Plusem.

Offline odien6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: 20 Kwietnia 2017, 11:00:47 »
Cytuj (zaznaczone)
Napisz czy masz WiFi i komendy, co prawda piszesz z Holandii i pewnie masz auto wyprodukowane na tamtejszy rynek! ale przynajmniej dowiemy się czy do CH-Ra był montowany system z Plusem.
Hej zdenek2007,
Auto jest wyprodukowane na rynek Duński ale fakt kupiony w Holandii (i używany przez Polaka ale to tak na marginesie  :-) ).
WiFi mam, sprawdzałem. Działa, choć nie używam, jak potrzebuje internetu to poprzez bluetooth udostępniam z telefonu. Co do komend nie sprawdzałem, muszę poczytać w instrukcji jak to w ogóle ogarnąć. Masz na myśli komendy typu "zadzwoń do mamusi"?

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #154 dnia: 20 Kwietnia 2017, 11:22:44 »
Dzięki za szybką odpowiedź  :good:
Nieco się wyjaśniło, czyli do CH-Ra montują system z plusem ale chyba nie na Polski rynek!  :wallbash:
Komendy głosowe dotyczą na przykład wyznaczaniu trasy w nawigacji, polecenie dzwonienia czy odtwarzania muzyki.
Mniej więcej wygląda to tak jak w 11:24 minucie filmu z linku https://www.youtube.com/watch?v=wvzTR9zVk0Y
Co prawda to Avensis ale system podobny.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2017, 11:26:01 wysłana przez zdenek2007 »

Offline odien6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 20 Kwietnia 2017, 17:48:52 »
Cytuj (zaznaczone)
Nieco się wyjaśniło, czyli do CH-Ra montują system z plusem ale chyba nie na Polski rynek!
Nie wiem jak to w PL wygląda, ale wychodzi na to, że faktycznie mam wersję z plusem.
Komendy głosowe działają. Nie powiem, że super sprawnie ale działają. A tak dokładnie, próba ustalenia nawigacji trochę mi zajęła, głównie dlatego, że auto chyba się ze mną nie rozumie... Ale jest i działa. Komenda dzwonienia działa o wiele lepiej, bardzo sprawnie.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #156 dnia: 20 Kwietnia 2017, 21:13:38 »
Nie wiem jak to w PL wygląda, ale wychodzi na to, że faktycznie mam wersję z plusem. Komendy głosowe działają. Nie powiem, że super sprawnie ale działają. A tak dokładnie, próba ustalenia nawigacji trochę mi zajęła, głównie dlatego, że auto chyba się ze mną nie rozumie... Ale jest i działa. Komenda dzwonienia działa o wiele lepiej, bardzo sprawnie.

Czytam Twoje posty na forum i widzę że ogólnie jesteś zadowolony i piszesz o konkretach  :good:
Teraz czekać tylko czy ktoś z właścicieli CH-Rów z Polski odezwie się i napisze jaką ma wersję systemu! bo jak to u nas wszyscy narzekają (na nawigację) ale nikt nic nie robi!  :czerwona:

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #157 dnia: 20 Kwietnia 2017, 21:58:13 »
Przepraszam za pytanie laika, ale te komendy głosowe są po polsku? Czy po angielsku? Jak po angielsku, to może Wam nie działa bo np. język trzeba zmienić na angielski? Tak się tylko głupio pytam, bo sami w firmie implementowaliśmy takie komendy i ciężko to szło, system uczący musiał być nieźle zasilony danymi, i w każdym języku osobno oczywiście...
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2017, 21:59:46 wysłana przez sorbifer »
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #158 dnia: 20 Kwietnia 2017, 22:22:54 »
Według instrukcji system rozpoznaje 16 języków i w tym Polski!

Offline odien6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: 20 Kwietnia 2017, 22:46:56 »
Cytuj (zaznaczone)
Przepraszam za pytanie laika, ale te komendy głosowe są po polsku? Czy po angielsku?
Komendy są w takim języki w jakim jest ustawiony system. Domyślnie miałem ustawiony holenderski, przestawiłem na angielski, polskiego nie próbowałem. Zostałem z angielskim bo jako informatyk, z doświadczenia wiem, że ten język najlepiej sobie radzi w tego typu systemach.

Offline RoMario

• Toyot Leżący
  • *
    • Skorzęcin
« Odpowiedź #160 dnia: 20 Kwietnia 2017, 23:00:19 »
A możesz sprawdzić czy działa polski? Żebyśmy wiedzieli jak to wygląda na tej wersji oprogramowania.

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: 21 Kwietnia 2017, 10:36:27 »

Niestety w wielu przypadkach przestawienie anteny nie pomaga, trzeba wymienić moduł nawigacji. Ta nawigacja to największa porażka Toyoty w tym modelu samochodu.

Offline odien6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: 21 Kwietnia 2017, 15:10:26 »
Cytuj (zaznaczone)
A możesz sprawdzić czy działa polski? Żebyśmy wiedzieli jak to wygląda na tej wersji oprogramowania.
Polski język działa bardzo sprawnie. Zarówno dzwonienie, jak i nawigacja  :-)

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #163 dnia: 21 Kwietnia 2017, 20:24:23 »
Cytuj (zaznaczone)
Polski język działa bardzo sprawnie. Zarówno dzwonienie, jak i nawigacja  :-)

Tym bardziej mnie krew zalewa  :wallbash: Toyota traktuje nas jak drugi sort! A tak fajnie miało być.  :czerwona:

Offline odien6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: 21 Kwietnia 2017, 21:26:29 »
Cytuj (zaznaczone)
Tym bardziej mnie krew zalewa  :wallbash: Toyota traktuje nas jak drugi sort! A tak fajnie miało być.
Cóż mogę powiedzieć, przykro mi, sam jestem mocno zdziwiony, że są takie różnice...
Dla pocieszenia powiem, że kupując najdroższą wersje hybrydy w PL płacisz 123k zł, w NL 36k euro czyli mniej więcej 154k zł. Różnica 31k zł to jednak dość sporo. Szkoda, że nie udostępnili takiej samej wersji wyposażenia w cenie o te 31k więcej, byłby przynajmniej wybór. Ale wychodzi na to, że wyposażenie jest różne bo i cena jest różna. Powinni dać wybór najwyższej opcji ale co zrobić...  :-(

Teraz dopiero patrze na najwyższą opcję wyposażenia Toyota C-HR w PL i NL:
PL:
- System multimedialny Toyota Touch 2
- System multimedialny Toyota Touch 2 with Go (nawigacja)
- 6 głośników

NL:
- Multimediasysteem Toyota Touch® 2
- Full Map navigatiesysteem Toyota Touch® 2 with Go Plus
- Speakers, 9 stuks
- JBL premium audiosysteem incl. subwoofer

Możecie potwierdzić również różnice w ilości głośników? U mnie faktycznie wychodzi 9 (w tym tuba basowa w bagażniku), a zgodnie ze stroną z polskiego oddziały Toyoty na polski rynek wychodzi, że głośników jest 6. Czyli jak liczba parzysta, to również zakładam, że bez dodatkowego basu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl