Autor Wątek: Problem z nawigacją  (Przeczytany 95486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline amartin

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Problem z nawigacją
« Odpowiedź #195 dnia: 14 Maja 2017, 19:21:39 »
Zrobiłem aktualizację w sobotę. Po pojawieniu się komunikatu "błąd autoryzacji: klikasz zakładkę wprowadź kod. Kod znajduje się w zakładce twoje zakupy na twoja toyota lub w e-mailu z potwierdzeniem zakupu.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #196 dnia: 14 Maja 2017, 19:31:56 »
Kod mam wydrukowany ze strony toyota ale jak wywala ten komunikat to nigdzie nie ma zakładki jest tylko przycisk "OK" wciśnięcie go powoduje powrót do trybu nawigacji.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #197 dnia: 15 Maja 2017, 11:28:47 »
Ok. jako że już nie mogę edytować wcześniejszego postu to muszę nieco zaśmiecić  <zalamka>
Aktualizacja map i navi wreszcie załapała po ponownym zassaniu plików z serwera toyoty  :wallbash:
Jak na razie to widzę że "zniknęły" z mapy fotoradary których fizycznie już dawno nie było, nie wiem czy wszystkie???
A tak przy okazji mam pytanie  :o
 Jak wyłączyć prowadzenie nawigacji do wcześniej wybranego miejsca docelowego, jeśli po drodze zrezygnowałem z tego celu a nie chcę wybrać kolejnego???
W poprzednim aucie w menu miałem zakładkę "Zatrzymaj nawigację" a toyota nie przewidziała takiej opcji a może o niej nie wiem  :wallbash:

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #198 dnia: 15 Maja 2017, 11:38:49 »
Po prawej stronie w kolumnie był przycisk "...", który wiódł do różnych opcji dodatkowych (też jako przyciski), w tym opcji "Stop".
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #199 dnia: 15 Maja 2017, 11:55:45 »
Po prawej stronie w kolumnie był przycisk "..."

Dzięki  :good: sprawdzę to.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #200 dnia: 18 Maja 2017, 08:31:30 »
W sklepie toyota.pl zniknęła oferta o nazwie "1Yr MapCare & Services L" za 559 PLN, została tylko opcja trzyletnia za 999 PLN. Nikt jej nie kupował, czy też miała w sobie błąd (1 rok serwisy a 3 lata mapa)?

Offline RoMario

• Toyot Leżący
  • *
    • Skorzęcin
« Odpowiedź #201 dnia: 24 Maja 2017, 12:07:46 »
Myślicie że pobranie softu z końcówką "H" zamiast "L" i zainstalowanie go w aucie by pomogło na sterowanie głosowe? Ktoś próbował to zrobić?
Często najprostsze rozwiązania są najlepsze.

Offline odien6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #202 dnia: 24 Maja 2017, 13:51:57 »
Cytuj (zaznaczone)
Myślicie że pobranie softu z końcówką "H" zamiast "L" i zainstalowanie go w aucie by pomogło na sterowanie głosowe?

Obawiam się, że wyskoczy Ci że kod aktywacyjny jest nie poprawny i nie będzie możliwości zainstalowania. Najprawdopodobniej plik z wersją H to jedno ale sama nawigacja ma również zapisaną informacje jakie wersję są zgodne. Czy da się zmienić ten wpis? Pewnie tak, podejrzewam, że dość łatwo jak się ma możliwość podpięcia samochodu do komputera. Ale jak masz możliwość to przetestuj, może Toyota nie wie jak zabezpieczyć swoje aplikacje  :-) .

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #203 dnia: 24 Maja 2017, 14:25:45 »
Wydaje mi się, ze hardware'owo to jest to samo, tylko soft robi różnicę H czy L. A puszczane jest to na zasadzie sprawdzenia, i to wg. mnie sprawdzenia typu poprzednio wgranego softu. I to tylko w jedną stronę. Prosty trick. :)   Może dlatego ludzie mają problem, jak nadgrają sobie H nowszym L...

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #204 dnia: 24 Maja 2017, 15:27:12 »
Myślisz, że Toyota byłaby tak wredna, że prosta różnica w softwarze może zrobić z tej nawigacji "wyższą" wersję z komendami głosowymi nie wiedzieć czemu niedostępnymi w Polsce (mimo, że jest polska wersja językowa tych komend wg instrukcji)? Być może tak, albo Toyota Motor Poland nie potrafi ogarnąć problemu. Ten brak komend uważam za wielkie świństwo ze strony Toyoty i dealerów, że o tym nie uprzedzają przez zakupem.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #205 dnia: 24 Maja 2017, 16:04:24 »
Robię w sofcie przenośnym i na większość urządzeń wypuszczamy jeden soft, który - w zależności od licencji, zarejestrowanych features, odczytów stanu HW (co jest, czego nie ma) czy po prostu po numerze seryjnym - ma te lub inne cechy i funkcjonalności. Łatwiej wpuścić jeden soft. Zresztą OK - można wypuszczać więcej typów, ale najczęściej z tego samego kodu. Ot np. wystarczy, że w paczce instalacyjnej do flashowania są pliki voice recognition i już działa.

A to, czy dostajesz soft lepszy czy gorszy, i do którego masz prawo, to czysta kwestia marketingowa. Zresztą jak ktoś zna kogoś w ASO to może podpytać, czy spróbowali kiedyś wgrywać soft H tam, gdzie był L. Notabene wg. mnie ASO ma możliwość wygenerowania kodów do instalacji dowolnej wersji softu, albo jest jakaś metoda "force" obejścia sprawdzania lub flashowania awaryjnego (produkcyjnego) - w końcu mi wgrali soft 6.2 na 4.3, a potem 6.8 przy następnej wizycie. Ot tak sobie (tu moje wielkie podziękowania).

Offline Ralph_S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #206 dnia: 24 Maja 2017, 16:21:09 »
Nie zmienia to faktu że jeśli nie ma fizycznego modułu to soft nic i tak nie zmieni.

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #207 dnia: 24 Maja 2017, 18:53:56 »
Oczywiście, moduł musi być, ale nie musisz go kupować od Toyoty, można z innych źródeł, np. od nich https://car-solutions.com/en/navigation-system-for-toyota-touch-2.php

Swoją drogą chłopaki mają też nawigację OEM do  Toyota Touch 2 z softem w wersji 6.8.1 - pewnie sami wiedzą jak je tam flashować toyotowym softem! I czytam tam, że ona ma "TTS (Text-to-Speech, playback of your messages, emails, etc.)" a więc dają wersję H. :)
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2017, 18:57:27 wysłana przez sorbifer »

Offline fompt

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #208 dnia: 17 Czerwca 2017, 09:47:27 »
Cześć wszystkim,

mam lekki problem z nawigacją, dokładnie chodzi mi o ustawienie głośności. Przyciszyłem "gadanie" całkowicie i teraz nie mogę podgłośnić, wiem, że robi się to przyciskami głośności radia kiedy akurat nawigacja gada. Problem w tym, że nie wiem kiedy gada, próbowałem "na czuja" ale bez sukcesu (przygłaśnia wtedy radio), zna ktoś jakiś trik kiedy można to zrobić albo może gdzieś o ustawienie jest - przekilkałem przez większość menu związanych z dźwiękiem i nawigacją i nic :( 

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #209 dnia: 17 Czerwca 2017, 10:46:14 »
... Przyciszyłem "gadanie" całkowicie i teraz nie mogę podgłośnić, wiem, że robi się to przyciskami głośności radia kiedy akurat nawigacja gada. Problem w tym, że nie wiem kiedy gada, próbowałem "na czuja" ale bez sukcesu (przygłaśnia wtedy radio), zna ktoś jakiś trik kiedy można to zrobić albo może gdzieś o ustawienie jest - przekilkałem przez większość menu związanych z dźwiękiem i nawigacją i nic :(
Faktycznie, z tą głośnością navi jest problem, ona wymyka się kontroli. Jeżeli niechcący wyciszyłeś, to po prostu zmień "Głośność Nawigacji" w menu.  O ile pamiętam, w 6.8.1L jest to w Setup (przycisk) -> Ogólne -> Głośność. Musiałeś przeoczyć, regulacja jest na pewno. Piszę o TT2&Go.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2017, 10:51:34 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl