Autor Wątek: System bezkluczykowy w wersjach powyżej standardu.  (Przeczytany 41863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

F_20.0

• Gość
Odp: System bezkluczykowy w wersjach powyżej standardu.
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Lutego 2017, 09:38:48 »
Ciekawa kombinacja, w instrukcji to jest?
Nie wiem.
W opcjach pojazdu masz możliwość wyłączenia systemu. Wtedy tylko działa sygnał z pilota na żądanie i żeby wł prąd musisz przyłożyć pilota obok przycisku start.
Aż sprawdzę Twój pomysł, jeżeli działa to nie trzeba byłoby grzebać w radiu. Proste: 1x góra, 2x dół i po sprawie  :good: 

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Lutego 2017, 09:57:19 »
Ja tylko dodam, że sygnał z pilota (takiego tradycyjnego do otwierania i zamykania samochodu zdalnie) dużo łatwiej skopiować i użyć. Nawet tu na forum ktoś miał taki przypadek że zamknął samochód pod marketem z pilota, a jak wrócił z zakupów to samochodu już nie było i właśnie jeśli się nie mylę coś mówił o tym, żeby nie używać pilotów pod marketami. Wg mnie te przypadki wymienione w pierwszym poście tego wątku to szukanie dziury w całym. System działa bardzo dobrze, nie idealnie, ale czy idealne rozwiązania w ogóle istnieją? Problemem w każdym rozwiązaniu jest najsłabsze ogniwo czyli człowiek. No bo kto do jasnej cholery zostawia odpalony samochód przed domem i wskakuje na kanapę przed tv?!?!

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Lutego 2017, 10:08:03 »

No bo kto do jasnej cholery zostawia odpalony samochód przed domem i wskakuje na kanapę przed tv?!?!

Lepszy przykład obserwuję codziennie. Podjeżdża pracownik pod firmę, wysiada, żona przesiada się za kierownicę i jedzie dalej do swojej pracy, a kluczyk u męża w kieszeni. Co z tego, że pipczy i mruga - kobietom to nie przeszkadza :)

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Lutego 2017, 10:24:56 »
F_20.0: instrukcja str 134 - tytuł: Zapobieganie wyczerpaniu się baterii w elektronicznym kluczyku

Tylko czy wyłączenie kluczyka będzie miał wpływ na podrobienie przez włamywacza sygnału... pytałem o to 3 posty wcześniej.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Lutego 2017, 10:32:28 »
F_20.0: instrukcja str 134 - tytuł: Zapobieganie wyczerpaniu się baterii w elektronicznym kluczykuTylko czy wyłączenie kluczyka będzie miał wpływ na podrobienie przez włamywacza sygnału... pytałem o to 3 posty wcześniej.
A konkretnie na stronie 136:
Nacisnąć przycisk otwarcia dwa razy, jednocześnie przytrzymując wciśnięty przycisk zamknięcia . Upewnić się, czy dioda kontrolna w kluczyku mignęła 4 razy. Gdy włączony jest tryb oszczędzania energii elektronicznego kluczyka, system elektronicznego kluczyka nie działa. W celu wyłączenia trybu oszczędzania energii należy nacisnąć dowolny przycisk w kluczyku.

System używa kodów zmiennych dynamicznie, nagranie nic nie da, musi być dostęp online do komunikacji pilot - auto.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Lutego 2017, 10:59:11 »
Funkcja, którą opisał Zbig to tak naprawdę funkcja oszczędzania baterii :) "Przy okazji" pomaga w zabezpieczeniu auta. Po takim zabiegu nie da się wzmocnić sygnału wysyłanego przez kluczyk, ponieważ już go wysyła. To na pewno prostszy zabieg niż wkładanie go do metalowej puszki ;)

Akurat pod marketami to najczęściej nie nagrywają sygnału, bo tak jak napisał Zbig, nic by to nie dało, a jedynie zakłócają chwilowo sygnał i samochód tak naprawdę się nie zamyka. Ludzie odchodzą i nie patrząc wciskają guzik na pilocie i już nie zauważają, że samochód się nie zamknął (mignięcie kierunkowskazów). Warto zawsze się upewnić, że auto prawidłowo się zamknęło.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Lutego 2017, 12:15:12 »
Do Zbig: dziękuje za podpowiedz odnośnie sygnału i jego ograniczenia mocy. Zgadzam się z Tobą odnośnie podrabiania sygnału (dynamiczne kodowanie), ale wzmacnianie sygnału już jest bajecznie proste i dlatego się tego czepiłem. Do god107 - właśnie o taki przykład mi chodzi !!! Facet potem wku... jechał do Wisły z kluczami o one marzły na parkingu w zimie. Penie się nauczyła patrzeć na kontrolki.
Do coolicz: wyłapują sygnał z pilota i go wzmacniają kilkaset razy mocniej i wtedy Ty stoisz przy kasie, facet z waliza za Tobą, a przy Twoim wozem drugi otwiera jakby to byłeś Ty i to 300-500 m dalej. Potem odjeżdża grzecznie, a Ty z siatkami stoisz na parkingu z pilotem w spodniach.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2017, 12:19:54 wysłana przez F_20.0 »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Lutego 2017, 17:32:35 »
Ładne rzeczy  :-( Dzięki za uświadomienie. To może po prawidłowym zamknięciu, wkładać kluczyk (w miejscu mocno publicznym typu galerie i inne takie) do jakiegoś etui zatrzymującego fale radiowe (klatka faradaya)?

np. takie cuś?

http://allegro.pl/bezpieczne-etui-na-karty-kredytowe-dokumenty-i6640797361.html
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2017, 17:43:49 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Lutego 2017, 17:42:26 »
Sprawdziłem: puszka met po kawie nie daje rezultatu, za to folia aluminiowa tak. Zawiniesz pilota i przy aucie go nie otworzysz. Dalej pozostaje temat odjazdu bez pilota - czyli temat dla roztargnionych  <zalamka>

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Lutego 2017, 18:03:09 »
Może jakiś  ........   :laugh: nie da mi za to kolejnego ostrzeżenia  :wallbash:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/103082-system-bezkluczykowy-i-kradzieże/

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Lutego 2017, 18:29:35 »
tomery; po szybki przekartkowaniu lektury z linku widzę, że sprawa jest starsza niż przypuszczałem. Pomysły i sugestie identyczne. myślałem, że to tylko ja jestem czepliwy pierdół. Warto poczytać Panowie i Panie.

Offline RobsonHSD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Lutego 2017, 18:35:11 »
Alarm który jest montowany posiada funkcję "antyporwaniową" ale niestety jest ona domyślnie wyłączona ze względu na obostrzenia w przepisach na terenie UE  :wallbash: - uaktywnienie powoduje utratę homologacji
Nie wiem za bardzo jak to działa ale gdyby działała jak system ODIS który był kiedyś montowany w Toyotkach to byłoby to ;)
Ja breloczek znajdzie się poza samochodem (zasięgiem alarmu) po 30s blokowany jest zapłon i aktywuje się alarm.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Lutego 2017, 18:40:27 »
Ok rozumiem, ale głównie chodzi o ten dokładnie system zastosowany. Można przecież założyć dodatkowe odcięcie zapłonu czy inne, ale konkretnie rozmawiamy o tym systemie, że jest dobry, ale też za bardzo dobry i nie jesteś wstanie upilnować auta. Wygląda to tak jakbyś wcale nie zamknął auta i zostawił klucze w stacyjce (naturalnie dla amatora Twojej własności wyposażonego we wspomniany wzmacniacz sygnału auto-klucz).

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Lutego 2017, 19:51:33 »
Do coolicz: wyłapują sygnał z pilota i go wzmacniają kilkaset razy mocniej i wtedy Ty stoisz przy kasie, facet z waliza za Tobą, a przy Twoim wozem drugi otwiera jakby to byłeś Ty i to 300-500 m dalej. Potem odjeżdża grzecznie, a Ty z siatkami stoisz na parkingu z pilotem w spodniach.
No wiem, dlatego ja przezornie włączam "oszczędzanie baterii" w kluczyku po odejściu od auta w centrach handlowych i innych tłocznych miejscach. Zawsze spokojna głowa :)

Ładne rzeczy  :-( Dzięki za uświadomienie. To może po prawidłowym zamknięciu, wkładać kluczyk (w miejscu mocno publicznym typu galerie i inne takie) do jakiegoś etui zatrzymującego fale radiowe (klatka faradaya)?

np. takie cuś?

http://allegro.pl/bezpieczne-etui-na-karty-kredytowe-dokumenty-i6640797361.html
Bez sensu, po prostu włącz "oszczędzanie baterii" - 100% zabezpieczenie bez noszenia dodatkowych gadżetów :)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Lutego 2017, 20:37:07 »
 :good:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl